Maak een professioneel CV
Gemakkelijk invullen, keuze uit professionele templates, direct te downloaden en klaar voor gebruik!
Hoe werkt het?
Mogelijkheden
Beoordelingen
4,4 / 5
Gebaseerd op 18.871 reviews
Wouter Jan Boeschoten Boeschoten
Het is een erg fijne website en makkelijk in gebruik. En je krijg een mooi CV. Ik ben er erg blij mee.
Ann Ruymaekers
Goeie en gebruiksvriendelijke toepassing om een cv of sollicitatiebrief te schrijven. Mooie templates.
Paticia
Beste cv ooit! Ik heb verschillende cv kunnen maken via cv.nl en ik ben super tevreden. Ik heb inmiddels een baan gevonden en zult voorlopig niet solliciteren vandaar mij uitschrijving. Ik raad een ieder aan die een goed opgestelde cv wilt hebben om het via cv.nl te doen!
P. Mutters-Vellekoop
Mooi en professioneel. Dankzij de professionele uitstraling van mijn cv heb ik binnen 48 uur mijn baan gekregen!
Boris Bonsel
Makkelijk en flexibel. CV.nl heeft templates waarin je een perfect cv met motivatiebrief kunt opstellen. Als je abonnement afloopt blijft je cv behouden. Als je weer een cv nodig hebt voor een nieuwe klus, zet je je abonnement weer aan en kun je verder waar je gebleven bent.
Veelgestelde vragen
Een curriculum vitae, kortweg cv genoemd, heb je nodig om te kunnen solliciteren op een vacature. De naam van dit document komt uit het Latijn en betekent letterlijk ‘levensloop’. Het is een handige tool in het sollicitatieproces omdat het een beknopte weergave is van je arbeidsverleden. Belangrijke onderdelen die altijd terugkomen op een cv zijn je personalia, je werkervaring en je gevolgde opleidingen. Verder kun je een cv aanvullen met relevante informatie zoals je competenties, een persoonlijk profiel, je vaardigheden, je persoonlijke eigenschappen, je nevenactiviteiten en je hobby’s en interesses.
Naast een professioneel cv heb je ook een sterke motivatiebrief nodig om te solliciteren. Voor beide documenten geldt dat een goede opbouw en leesbaarheid van groot belang zijn. Juist omdat recruiters en werkgevers zo weinig tijd hebben om een cv door te lezen, moet het in één oogopslag duidelijk zijn of jouw profiel aansluit op de vacature. De ideale lengte van een cv is maximaal twee A4’tjes en bevat beknopte en heldere informatie.
Je hebt een cv nodig als je gericht gaat solliciteren op een bepaalde vacature, maar ook als je een open sollicitatie wilt versturen. Dit kan zijn voor een nieuwe functie, maar ook voor een bijbaantje of een stageplek. Elke vacature is anders en hoe beter jouw cv aansluit op de functie, hoe groter de kans dat je de baan krijgt.
Je vergroot je kansen op een baan door te kiezen voor een cv met een moderne lay-out, een prettige structuur en makkelijk te lezen teksten. Daarvoor kun je het beste een cv-maker gebruiken om tijd te besparen.
Personalia en contactgegevens
Je personalia zijn een onmisbare factor op elk cv. Bovenaan het document vermeld je je voor- en achternaam, je woonadres, het telefoonnummer waarop je bereikbaar bent en je e-mailadres. De persoonlijke gegevens zijn verder aan te vullen met gegevens als geboortedatum, nationaliteit, burgerlijke staat en geslacht. Tegenwoordig worden ook links opgenomen naar social media-profielen, een eigen website of blog. Ook een goede zakelijke foto is een waardevolle aanvulling op het cv.
Persoonlijk profiel
Hoewel het persoonlijk profiel niet verplicht is, kan het je sollicitatie een flinke boost geven. Het geeft je cv niet alleen een persoonlijk tintje maar het laat je sollicitatie er ook uitspringen. Een uitstekende manier om jezelf te onderscheiden van de concurrentie. Een profielschets begin je met een korte uiteenzetting over wie jij bent als persoon en wat jouw werkwijze is, om daarna af te sluiten met je ambitie voor de toekomst. In zo’n vier tot vijf zinnen overtuig je de lezer jouw cv verder te lezen.
Werkervaring
Het onderdeel dat het fundament vormt van je cv is de sectie ‘werkervaring’. Bij het doornemen van een curriculum vitae wil de werkgever weten of jouw ervaring voldoet aan de functievereisten. Is dit het geval dan word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of ga je door naar de volgende ronde. Daarom is het essentieel dat de informatie die je deelt relevant is en aansluit op wat er gevraagd wordt. Bij solliciteren zonder of met weinig werkervaring kun je andere activiteiten benoemen waaruit blijkt dat je toch geschikt bent voor de baan. Denk aan vrijwilligerswerk, stages, studieprojecten en nevenactiviteiten.
Opleidingen
Naast je personalia is ook de sectie ‘opleidingen’ een onderdeel dat altijd terugkomt op een cv. Samen met je werkervaring geeft het een compleet beeld van jouw kennis en kunde. Zo laat je zien wat je opleidingsniveau is, maar ook of je over het gevraagde denk- en werkniveau beschikt. Bij het vermelden van opleidingen op een cv wordt de laatst afgeronde opleiding bovenaan gezet en ga je verder in omgekeerd chronologische volgorde.
Vaardigheden
Het opnemen van een lijstje met vaardigheden is zeer aan te raden. Het is een manier om jezelf in de kijker te spelen en te laten zien waar je goed in bent. Zet bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden op je cv, kennis van bepaalde technieken of juist je vermogen om te analyseren en organiseren. Let er ook op dat je de vaardigheden in de vacaturetekst laat terugkomen in je curriculum vitae door deze in je eigen woorden op te nemen.
Competenties
Je cv krijgt niet alleen meer waarde door het benoemen van aangeleerde vaardigheden, ook competenties zijn belangrijk om mee te nemen. Persoonlijke eigenschappen geven de werkgever namelijk een idee van de persoonlijkheid van de sollicitant. Door juist je sterke punten te accentueren laat je zien dat je bekwaam bent en dat je effectief functioneert. Passen jouw competenties bij de functie waarop je solliciteert dan vergroot je de kans op de baan.
Talen
Spreek je meerdere talen? Vermeld dan elke taal die je beheerst op je cv. Maak een overzicht van je moedertaal, de talen die je vloeiend spreekt, de talen die je goed onder de knie hebt en ook de talen waarvan je redelijke kennis hebt. Zelfs als er niet specifiek om talenkennis wordt gevraagd in de vacature kan deze informatie de doorslag geven. Wees altijd eerlijk over je taalniveau. Liegen op je cv is nooit een goed idee en kan ervoor zorgen dat de baan aan je neus voorbij gaat.
Hobby’s en interesses
De hobby's die je in je vrije tijd bezigt, kunnen geschikt zijn om op je cv te zetten zolang ze relevant zijn voor de functie. Door hobby’s en interesses op te nemen, schets je een positief beeld van jezelf en geef je je sollicitatie net wat meer persoonlijkheid.
Nevenactiviteiten
Het toevoegen van nevenactiviteiten kan je cv interessanter maken. Nevenactiviteiten zijn betaalde of onbetaalde activiteiten die je naast je baan uitoefent. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk, werkzaamheden voor een vereniging, een eigen bedrijfje of je deelname aan een politieke partij. Het is slim om alleen nevenactiviteiten te vermelden die van toegevoegde waarde zijn voor de baan waarnaar je solliciteert.
Cursussen
Een goede manier om een cv met weinig werkervaring te vullen is door cursussen, workshops of behaalde certificaten toe te voegen. Door cursussen te volgen of deel te nemen aan masterclasses verbreed je je kennis en bouw je je vaardigheden verder uit. Een werkgever kan veel afleiden aan de hand van dit onderdeel op jouw cv.
Stages
Het benoemen van een stage op je curriculum vitae wordt door veel werkgevers gezien als werkervaring. Ideaal voor starters en mensen die nog niet over veel ervaring beschikken. Een stage is een waardevolle praktijkervaring waarin je de geleerde theorie rechtstreeks in praktijk brengt. Een uitstekende manier om te laten zien welke vaardigheden je in korte tijd hebt opgedaan in jouw vakgebied.
Referenties
Hoewel er in de vacaturetekst gevraagd kan worden naar referenties is het geen verplicht onderdeel van je curriculum vitae. Bij het vermelden van referenties noem je een of meerdere contacten die iets over je functioneren en jouw persoonlijkheid kunnen zeggen in eerdere functies. Maak je de keuze om referenties toe te voegen dan moet je van tevoren toestemming hebben gevraagd aan de referent.
Een sterk cv is niet te lang zijn, maar bevat wel alle relevante informatie om aan te tonen dat jij de meest geschikte kandidaat bent. Doorgaans besteden werkgevers maar weinig tijd aan ieder cv. Het is daarom de kunst om een opvallend cv te maken dat goed leesbaar is en waarop de belangrijkste details overzichtelijk te zien zijn.
Er zijn verschillende manieren om een curriculum vitae te maken: Microsoft Word, Google Documenten of een ander tekstverwerkingsprogramma. Kies je voor een echt professioneel cv, dan is het gebruik van de online cv tool van CV.nl de oplossing. In een paar simpele stappen vul je alle benodigde gegevens in, kies je een modern ontworpen cv template en stuur je een vakkundig opgesteld curriculum vitae naar je toekomstige werkgever!
Een cv-maker zoals onze CV-generator is een tool waarmee je online een professioneel ogend curriculum vitae (CV) creëert. Het biedt templates en voorbeelden om je op weg te helpen met je CV.
Zo presenteer je je opleiding, werkervaring, vaardigheden en professionele prestaties op een gestructureerde manier. CV-makers hebben handige functies. Je kunt bijvoorbeeld voorbeelden bekijken per beroep of stijl, die helpen bij het visueel organiseren van informatie.
Gebruikers kunnen daarnaast ook lettertypen, kleuren en de indeling van secties aanpassen om het CV aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren en de vereisten van de branche waarin ze solliciteren.
CV-makers zijn vooral handig voor mensen die snel en gemakkelijk een cv willen maken.
Een sterk en professioneel cv maken, wordt heel makkelijk met onderstaande tips. Zo weet je zeker dat jouw cv opvalt, goed leesbaar is en het alle juiste onderdelen bevat.
1. Overzichtelijk en leesbaar
Overzicht is het toverwoord bij het maken van een cv. Door het document te verdelen in verschillende secties, voldoende witruimte te gebruiken en de onderdelen te scheiden door middel van herkenbare tussenkoppen zet je je eigen cv goed in de kijker.
2. Persoonlijk tintje
Een cv is een opsomming van feiten. Meer opvallen doe je door je levensloop een persoonlijk tintje te geven. Door bijvoorbeeld een persoonlijk profiel op de eerste pagina toe te voegen, een aantal relevante hobby’s en interesses te benoemen of een lay-out te kiezen die jouw persoonlijkheid reflecteert.
3. Gebruik korte en eenvoudige zinnen
Probeer de teksten op je cv zo kort en duidelijk mogelijk te houden. Werkgevers moeten meteen snappen wat je probeert te zeggen. Gebruik dus liever geen jargon of afkortingen en houd je zinnen zo kort mogelijk. Je LinkedIn-profiel is bij uitstek geschikt om verder uit te weiden over bepaalde onderdelen.
4. Maximaal twee A4’tjes
Geef recruiters en werkgevers snel inzicht in wie jij bent en wat je kunt. De ideale lengte van een cv is maximaal twee pagina’s. Het doornemen van cv’s kost een hoop tijd en de meeste werkgevers hebben of nemen deze tijd niet. Een kort en krachtig cv vergroot jouw kans op een baan.
5. Straal positiviteit uit
Tijdens het lezen van je cv moet de werkgever denken: dit is de kandidaat die ik zoek! Profileer jezelf op een positieve manier, laat je sterke punten zien en vertel de lezer wat jouw talenten, kwaliteiten en vaardigheden zijn. Zorg ervoor dat je alleen informatie gebruikt die een positief beeld neerzet van jezelf. Jouw cv is de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Hoe beter die eerste indruk, hoe groter de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Vermijd deze veel gemaakte fouten als je aan de slag gaat met onze cv maker:
- Niet inspelen op de vacature: de vacaturetekst is jouw leidraad bij het schrijven van een cv. De perfecte kandidaat bestaat niet, maar door je cv aan te passen aan de vacature kom je er dicht bij in de buurt. Pak die kans en onderscheid jezelf van de concurrentie door goed in te spelen op de vacaturetekst.
- Spel- en typfouten op je cv: het spreekt bijna voor zich: fouten op je cv zorgen er in veel gevallen voor dat jouw cv in de prullenbak belandt. Check altijd of er geen spel- en typfouten op je cv staan, gebruik de spellingscontrole en vraag of er iemand naar jouw cv wil kijken voordat je deze verstuurt.
- Ontbrekende of onjuiste contactgegevens: niets zo zonde als wanneer een cv de verkeerde – of helemaal geen – contactgegevens bevat. Wil je dat de werkgever je kan bereiken, zorg er dan altijd voor dat er een e-mailadres en een telefoonnummer op je cv staat. En dat er geen foutje is geslopen in je contactgegevens.
- Te veel informatie op je cv: het is geweldig als je over veel werkervaring beschikt en een lange lijst met vaardigheden en competenties kunt opnoemen. Toch is het beter om alleen de belangrijkste en meest relevante informatie op je cv te zetten. Ook hoef je niet alles tot in detail toe te lichten. Houd het zo kort en krachtig mogelijk. Tijdens het sollicitatiegesprek kun je dieper ingaan op deze details.
- Liegen op je cv: natuurlijk wil je jezelf van je beste kant laten zien. Toch is je levensloop aandikken geen goed idee. Werkgevers prikken hier moeiteloos doorheen en de kans op een baan is dan snel verkeken. Liegen op je cv is niet alleen funest voor je sollicitatie, het kan zelfs de rest van je carrière aantasten.
- Ongepaste foto op je cv: het is heel gebruikelijk om een foto op je cv te plaatsen. Gebruik je een professionele foto van jezelf dan kan dit een goede toevoeging zijn. Een vakantiefoto of een feestfoto is ongepast en niet geschikt voor een cv. Kies een verzorgde foto, in zakelijke kledij en met een egale achtergrond.
- Een rommelig cv: voorkom dat jouw cv aan de kant wordt gelegd en kies voor een overzichtelijk en gestructureerd cv. Je hebt maar enkele seconden voordat de keuze wordt genomen of jouw sollicitatie interessant genoeg is. Schrijf een leesbaar cv dat eenvoudig te scannen is door duidelijke tussenkopjes te gebruiken en voldoende witruimte in te stellen tussen de verschillende onderdelen.
Heb je onbeantwoorde vragen? Check onze volledige FAQ
Maak het verschil met je CV
Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.