CV voorbeeld schoonmaker
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld schoonmaker

Als je aan de slag wilt als schoonmaker of schoonmaakster, dan is het aan te raden om een professioneel cv op te stellen. Het beroep schoonmaker (m/v) kan veel verschillende dingen inhouden. Schoonmaken gebeurt overal: in huizen, op scholen, in fabrieken, ziekenhuizen en kantoorpanden, in de horeca, hotels, buiten in parken, (speel)pleinen, straten en in het openbaar vervoer of op stations: het is te veel om op te noemen. Om je te onderscheiden in de schoonmaakbranche is het daarom van belang om met je cv te laten zien welke kwaliteiten, eigenschappen en ervaring je hebt. We geven een aantal tips en een voorbeeld cv van een schoonmaker.

Er zijn vele soorten schoonmakers. Naast de term ‘schoonmaker’ of ‘schoonmaakster’ worden ook de volgende termen gebruikt: huishoudelijke hulp / hulp in de huishouding, interieurverzorger en het in onbruik geraakte woord ‘werkster’. Verder hoort schoonmaken en opruimen bij beroepen als vuilnisman, glazenwasser, autowasser en toiletjuffrouw. Schoonmakers doen belangrijk werk: zonder schoonmaak zou het op veel plekken een zooitje worden. Schoonmaken is een ondersteunende of facilitaire bezigheid: door de boel op te ruimen en schoon te houden, kunnen andere mensen hun werk doen of een opleiding volgen zonder zich druk te hoeven maken om het schoonhouden van de ruimtes.

Het vak van de schoonmaker

Een diploma is niet altijd nodig om te werken als schoonmaker. Toch kun je het vak schoonmaken leren. Vroeger leerden vrouwen de basis van het schoonmaken op de huishoudschool, tegenwoordig valt de basisopleiding schoonmaken onder het vmbo. Het SVS is het landelijke opleidingsinstituut voor de schoonmaakbranche. Bij ROC Nederland zijn er diverse mbo-opleidingen tot schoonmaker, van niveau 2 tot 4. De taken van een schoonmaker kunnen bestaan uit:

 • Onderhoud van vloeren: vegen, dweilen, stofzuigen en schrobben (met of zonder schrobmachine)
 • Onderhoud en reinigen van sanitair (keuken, toilet, badkamer)
 • Onderhoud en reinigen van interieur (meubilair)
 • Vuil prikken en/of het reinigen van straten en parken (bijv. met hogedrukspuit)
 • Legen en schoonmaken van prullenbakken
 • Ramen en spiegels wassen en ontvetten
 • Shampooën van vloerbedekking
 • Beddengoed, handdoeken en toiletartikelen vervangen (hotels)
 • Inschatten van te gebruiken hulp- en schoonmaakmiddelen
 • Bijhouden van schoonmaakrooster
 • Onderhouden en reinigen van schoonmaakapparatuur en gereedschappen

Laat de taken waarmee jij als schoonmaker ervaring hebt terugkomen op je cv. Benoem deze taken bijvoorbeeld bij de omschrijving van eerdere banen.

Eigenschappen van een schoonmaker

Schoonmakers hebben een actief beroep. Succesvolle schoonmakers weten van aanpakken, zijn dienstverlenend en kunnen grotendeels zelfstandig werken. Ze weten hoe ze snel en gestructureerd de boel schoon en op orde kunnen krijgen. Het doel van een goede schoonmaker is om de toegewezen plekken of ruimtes (binnen of buiten) schoon en netjes op te leveren. Geef aan op je cv welke goede eigenschappen van een schoonmaker jíj bezit. Denk aan: goed kunnen samenwerken, zelfstandig kunnen werken, sociaal zijn (weten wanneer je niet moet storen), gedisciplineerd en gestructureerd kunnen werken, actieve persoonlijkheid, resultaatgericht en servicegericht zijn. Je kunt ook voorbeelden geven van een aantal van jouw eigenschappen in het onderdeel ‘Persoonlijk Profiel’ op je CV.

Eigenschappen

 • Zelfstandig
 • Gedisciplineerd
 • Dienstverlenend
 • Gestructureerd
 • Resultaatgericht

Cursussen en certificaten op je cv

Heb je bepaalde specialisaties als schoonmaker? Vergeet deze niet op je cv te zetten. Een aanvullende cursus traditioneel schoonmaken (in plaats van schoonmaken met microvezeltechniek) of een cursus schoonmaak gezondheidszorg: dat staat zeker goed op je cv. Denk er ook aan om op je cv cursussen te vermelden die niet direct met het vak schoonmaken te maken hebben, zoals een cursus hospitality of VCA basis. Vermeld bij elke cursus of je deze hebt behaald.

Cursussen

2015 Meewerkend leidinggeven (behaald)

2011 VCA basis (behaald)

2009 Traditioneel schoonmaken (behaald)

Ga direct aan de slag met jouw cv schoonmaker of schoonmaakster!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken