Cursussen op je cv vermelden
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 14 februari 2024

Cursussen op je cv vermelden

Wanneer is het nuttig om cursussen op je cv te vermelden? Dat is afhankelijk van de ruimte op je cv en van de soort cursus die je gevolgd hebt. En als je cursussen, masterclasses of workshops in je cv wilt opnemen, hoe doe je dat dan? Je kunt je cursussen op drie manieren op je cv vermelden.

Als je net klaar bent met je opleiding(en) en nog aan je eerste echte baan moet beginnen, dan heb je meestal nog maar weinig (serieuze) werkervaring. Misschien heb je wel wat bijbaantjes gehad naast je school of studie, maar die zijn niet allemaal serieus genoeg om op je cv te zetten. Toch wil je het liefst een goed gevuld cv. Een cv met weinig werkervaring en een enkele opleiding ziet er uiteraard nogal leeg uit. Dit kun je oplossen door cursussen die je hebt gevolgd, aan je cv toe te voegen.

Weinig werkervaring en opleiding

Werkervaring en opleidingen zijn de belangrijkste onderdelen op je cv. Een werkgever kan daaruit al veel opmaken: of je kennis van zaken hebt en of je de benodigde vaardigheden voor een functie in huis hebt. Als starter op de arbeidsmarkt heb je bij de onderdelen werkervaring en opleidingen meestal nog niet zo heel veel te melden. Dan kun je ervoor kiezen om cursussen, masterclasses, behaalde (deel)certificaten en/of workshops op je cv te vermelden. Met de vermelding van cursussen kun je je cv heel handig ‘opvullen’. Hiermee laat je zien dat je bepaalde vaardigheden hebt opgedaan. Let wel op welke cursussen je opneemt!

Alleen relevante cursussen

Vermeld alleen de cursussen die relevant en van toegevoegde waarde zijn voor de baan waarop je solliciteert. Een relevante cursus is zeker interessant voor een werkgever of recruiter. Vooral als starter op de arbeidsmarkt of als je een carrièresprong wil maken en nog geen werkervaring in dat nieuwe werk hebt. Een cursus is een korte opleiding (korter dan één jaar) waarin je bepaalde vaardigheden hebt geleerd; het zegt dus iets over wat jij geleerd hebt en kunt. Bekijk per cursus of die de moeite van het vermelden waard is. Een cursus pottenbakken kan bijvoorbeeld interessant zijn om te vermelden als je solliciteert op een functie als docent handwerken op een middelbare school. Maar voor een administratief medewerker of een boekhouder heeft zo’n cursus uiteraard geen enkele toegevoegde waarde.

Veel werkervaring

Ben je al langer dan vijf jaar aan het werk? Bekijk dan eerst of je cursussen qua ruimte nog wel passen op je cv. Als je bij ‘Werkervaring’ en ‘Opleidingen’ al veel informatie hebt staan, kun je je cursussen ook weglaten. Een cv van 2 A4-tjes is lang genoeg. Het is belangrijk om je cv kort en overzichtelijk te houden. Dus als je al een mooie lijst aan werkervaring en opleidingen hebt, dan vermeld je alleen de allerbelangrijkste of geen cursussen. Bedenk ook per cursus hoe relevant deze is voor de functie waarop je solliciteert.

Niet-recente cursussen

Bekijk per cursus of deze relevant én recent is. Gevolgde cursussen en behaalde certificaten uit een ver verleden zijn niet altijd even interessant meer om op je cv te zetten. Bijvoorbeeld omdat je de opgedane vaardigheden al lang toepast in je werk. Een ervaren redacteur hoeft bijvoorbeeld niet vermelden dat hij of zij vijftien jaar geleden een cursus MS Word heeft gevolgd en in een nog verder verleden een typediploma heeft gehaald. Van een redacteur met veel werkervaring mag je wel aannemen dat hij of zij kan typen (al dan niet met tien vingers) en kan tekstverwerken op de pc. Maar een redacteur kan zijn cv wél interessanter maken door te vermelden dat hij of zij lang geleden een cursus fotografie of Photoshop heeft gevolgd. Dat zijn cursussen die iets toevoegen aan zijn of haar cv.

Cursussen die je beter niet op je cv zet

Een cursus moet relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Dat betekent natuurlijk ook dat je beter geen cursussen kunt benoemen die zorgwekkend of wat vreemd te noemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een cursus tarotkaarten lezen of toekomst voorspellen. Daar scoor je niet mee op je cv!

Hoe cursussen op cv vermelden

Hoe vermeld je je cursussen op je cv? Een cursus is natuurlijk een soort opleiding, maar meestal zijn cursussen van kortere duur dan opleidingen. Een cursus volg je meestal een dag, een paar weken of een paar maanden, terwijl een opleiding vaak jaren in beslag neemt. Toch zijn er ook cursussen die best lang duren. Een gevolgde cursus is natuurlijk geen werkervaring, maar in sommige gevallen kun je een cursus ook vermelden onder werkervaring. Je kunt cursussen op je cv toevoegen aan:

1. Een apart kopje voor ‘Cursussen’.

Dit is de meest gebruikelijke manier. Na je personalia en persoonlijk profiel neem je eerst je werkervaring en opleidingen op als aparte onderdelen van je cv. Daarna volgt het kopje ‘Cursussen’. Het staat lekker overzichtelijk als je je cursussen apart op je cv benoemt. Vermeld alleen cursussen die relevant zijn of een toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je wil solliciteren. Orden de cursussen omgekeerd chronologisch (begin met de meest recente) en vermeld bij elke cursus het eindjaar waarin je de cursus hebt afgerond. Let er wel op dat je cv niet langer dan twee velletjes wordt.

2. Het kopje ‘Werkervaring’.

Dit kun je doen als je veel werkervaring hebt en onder werktijd bepaalde cursussen hebt gevolgd. Je benoemt de cursus in de beschrijving van de baan van waaruit je de cursus hebt gedaan.

3. Het kopje ‘Opleidingen’.

Een langdurige cursus kun je opnemen onder het kopje ‘Opleidingen’. Je benoemt de cursus op je cv als aparte opleiding. Voorzie elke cursus van een naam en jaartal en geef aan of je de cursus behaald of afgerond hebt.

Alle drie de manieren zijn goed en je kunt zelfs een mix gebruiken. Vraag je af hoeveel aandacht je op je cursussen wilt vestigen. Bekijk per sollicitatie of de cursus die je wilt vermelden, aansluit op de functie en recent genoeg is. Je kunt het onderdeel cursussen uiteraard ook helemaal weglaten op je cv. De keuze is aan jou!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken