10 tips voor een waardevol cv
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 7 februari 2024

10 tips voor een waardevol cv

Met jouw cv wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Het is vaak het eerste wat een werkgever of recruiter van jou ziet als je solliciteert. Of jouw cv door die eerste selectieronde heen komt, hangt van een aantal zaken af. In hoeverre past jouw cv bij de functie? Presenteer jij je kennis en vaardigheden op een overzichtelijke en prettige manier in je cv? Komt duidelijk naar voren wat jij te bieden hebt, oftewel: maakt jouw cv duidelijk wat je toegevoegde waarde is? We geven je 10 tips voor het maken van een waardevol cv.

1. Maak een basis cv

Stel eerst een basis cv op waar alles in staat. Dit basis cv stuur je nooit naar een werkgever of recruiter; het is alleen voor eigen gebruik. Als je gaat solliciteren, selecteer je uit je basis cv de elementen die je vermeldt op je aangepaste cv. Lees van elke functie waarop je solliciteert de vacaturetekst goed door om erachter te komen welke vaardigheden, kennis en eigenschappen de werkgever belangrijk vindt. Door juist deze elementen te benadrukken in je aangepaste cv, maak je de kans groter dat jouw cv opgemerkt wordt en op de ja-stapel belandt. En dat is het doel van je cv: dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek!

2. Laat je cv zo veel mogelijk aansluiten op de functie

Probeer met behulp van de vacaturetekst en de website van het bedrijf een beeld te krijgen van wat de werkgever vraagt. Wat voor een kandidaat zoekt hij? Vervolgens laat je jouw cv zo goed mogelijk aansluiten op de functie met behulp van de vacaturetekst en de website van het bedrijf.

Neem hier de tijd voor en probeer je cv niet in een kwartiertje in elkaar te zetten. Selecteer zorgvuldig per sollicitatie welke informatie over jou waardevol en relevant is. In je persoonlijk profiel en de omschrijvingen bij de werkervaring benadruk je jouw prestaties, taken en vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Bijvoorbeeld door deze elementen naar voren te halen in de omschrijvingen en door andere elementen weg te laten.

Het persoonlijk profiel is bij uitstek een onderdeel van je cv waarin je jouw eigenschappen benoemt die voor de functie relevant en waardevol zijn. Benoem hierin de belangrijkste en meest interessante. Je kunt ook nog eigenschappen (competenties) op je cv vermelden in een apart onderdeel “Eigenschappen”. Om een goede invulling te geven aan je persoonlijke profiel is het aan te raden om voor jezelf eens op een rijtje te zetten wat jouw competenties (persoonlijke eigenschappen) zijn.

Competenties zijn eigenschappen die te leren en ontwikkelen zijn, mits jouw karakter dat toestaat. Door jouw competenties of eigenschappen op je cv te benoemen, krijgt de werkgever een beter beeld van jouw capaciteiten en weet hij wat jou uniek maakt. Geen gek idee dus om je daar eens in te verdiepen. Als je in kaart wilt brengen wat jouw sterke en zwakke punten zijn, kun je een persoonlijke SWOT-analyse maken. Of vraag aan collega’s of goede vrienden of zij willen aangeven wat jouw goede eigenschappen zijn. De Competentiegids van de rijksoverheid biedt ook houvast.

3. Maak je cv niet langer dan 2 A4-tjes

Ook al barst je van de werkervaring, kennis en vaardigheden, maak van je cv geen boekwerk. Twee A4-tjes is voor een cv echt lang genoeg. Om ruimte te scheppen benoem je alleen de belangrijkste en meest relevante functies uit je werkverleden. Werkervaring van meer dan vijftien jaar geleden kun je weglaten, want vaak is deze informatie niet meer zo relevant. Iemand die begonnen is als accountant zet bijvoorbeeld bij die periode:

Werkervaring vóór 2013

Diverse administratieve functies, o.a. bij een scholengemeenschap en een IT-bedrijf.

Eventueel kun je bepaalde functies of periodes op je cv bundelen. Als je nog steeds ruimte tekort komt, heb je nog de mogelijkheid om de letters kleiner maken. Maar ga daar niet te ver in! Een letter kleiner dan 9 punt kun je niet goed meer lezen. Schrap liever nog wat meer tekst. Een kort en krachtig cv scoort beter, vermijd daarom de bijzaken. Je kunt in het sollicitatiegesprek altijd nog gedetailleerde informatie geven.

4. Zorg dat vereiste onderdelen op je cv niet ontbreken

De onderdelen die niet mogen ontbreken op je cv zijn:

 • Persoonlijk profiel (is niet echt verplicht, maar het maakt je cv veel waardevoller!)
 • Werkervaring

Optionele onderdelen die niet verplicht zijn:

Bij persoonlijke gegevens: geboortedatum, geboorteplaats, rijbewijs, geslacht, nationaliteit, burgerlijke staat, links naar social media accounts, je blog of website(s).

 • Cursussen
 • Stages
 • Nevenactiviteiten
 • Vaardigheden
 • Talen
 • Hobby’s en interesses
 • Referenties
 • Eigenschappen (competenties): wel zeer aan te raden!
 • Certificaten
 • Prestaties

5. Maak je cv overzichtelijk en duidelijk

Zet je cv in een logische volgorde. De volgorde van de onderdelen op je cv staat niet helemaal vast. Maar er is wel een vuistregel voor de volgorde van je cv: vermeld de belangrijkste informatie eerst. Werkgevers en recruiters krijgen soms honderden brieven en cv’s binnen en scannen daarom cv’s. In enkele seconden beslissen ze of jouw cv op de ja-stapel of de nee-stapel belandt. Bepaal daarom eerst welke informatie over jouw loopbaan het meest relevant is voor de functie waarop je solliciteert en wat je wilt benadrukken. Kies vervolgens uit een teruglopend cv (omgekeerd chronologisch cv), een chronologisch cv of een vaardigheden cv.

Gebruik in de opbouw van je cv ook kopjes en tussenkopjes om de verschillende onderdelen duidelijk van elkaar te onderscheiden.

6. Wees eerlijk

Liegen op je cv: doe het niet! Liegen op je cv is het domste dat je kunt doen. De kans dat je betrapt wordt, is aanwezig.

Vooral als het gaat om je talenkennis en bepaalde (computer)vaardigheden, is het zeer onverstandig om te overdrijven. Als je een taal minder goed beheerst dan je beweert of als je gebrek aan ervaring of onvoldoende kennis van zaken hebt, dan val je eerder of later door de mand. Dat kan al tijdens het sollicitatiegesprek gebeuren of als je al bent aangenomen. Liegen over je kennis en ervaring kan dan leiden tot ontslag.

Probeer ook geen “gaten in je cv” te dichten. Verder kunnen werkgevers en recruiters gemakkelijk checken of je bepaalde diploma’s en certificaten echt hebt behaald. Dat is vaak een kwestie van een telefoontje. Het vervalsen van diploma’s is natuurlijk helemaal NOT DONE. Dan ben je zelfs strafbaar; hiervoor kun je vervolgd worden.

7. Gebruik juiste spelling

Check je cv op spelfouten. Maak je je cv in Word? Maak dan gebruik van de spellingscontrole, maar realiseer je dat deze niet feilloos is. Is spelling niet jouw sterkste punt? Laat dan iemand anders je cv nakijken. Check, check, dubbelcheck!

8. Besteed aandacht aan de opmaak en presentatie van je cv

Een cv dat er netjes en verzorgd uitziet, heeft een streepje voor. Geef je cv een goede layout. Ben je niet zo’n ster in layouts, overweeg dan om een cv generator te gebruiken voor je cv. Deze tools bieden vaak diverse templates aan, waarmee je je cv gemakkelijk een mooi en verzorgd ontwerp geeft. Kijk ook eens op CV.nl voor de mogelijkheden.

9. Laat je cv nakijken door iemand anders

Twee zien meer dan één. Daarom laat je je cv het beste door iemand anders nakijken. Laat deze persoon niet alleen checken of er geen spelfouten in staan, maar ook of de teksten lekker lezen.

10. Print je cv uit voor het versturen

Print je cv nog even uit, ook als je deze digitaal verstuurt. Check of de opmaak zoals je die wil intact blijft, soms verspringen onderdelen (tekst of beeld) bij het printen.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken