Bezit rijbewijs op je cv vermelden?

Bezit rijbewijs op je cv vermelden?

Heb je een rijbewijs? Maar twijfel je of je dit op je cv moet zetten? Het is in de meeste gevallen aan te raden. Voor een werkgever is het handig om te weten dat jij in het bezit bent van een rijbewijs, ook al ligt dit niet voor elke functie direct voor de hand.

Niet iedereen heeft een rijbewijs. Aangezien het steeds drukker wordt op de Nederlandse wegen, zien veel mensen er tegenwoordig vanaf om op jonge leeftijd rijlessen te nemen. Zij kiezen ervoor om met openbaar vervoer of – als het kan - de fiets naar hun werk te gaan. Dus als je wél in het bezit bent van een autorijbewijs, is het zeker het vermelden waard op je cv. Voor een werkgever is het waardevol om te weten dat je een rijbewijs hebt. Helemaal als je wat verder weg woont van het bedrijf waar je solliciteert en de verbindingen van het openbaar vervoer te wensen over laten.

Rijbewijs op cv: niet verplicht

Maar het is natuurlijk niet verplicht om op je cv te zetten dat je je rijbewijs hebt. Voor functies waarbij je vooral aan een bureau komt te werken, is het eigenlijk niet zo interessant om je rijbewijs te vermelden. Behalve als de werkgever op een afgelegen locatie is gehuisvest en het problematisch is om deze (op de juiste tijden) te bereiken met het openbaar vervoer. Dan kan het in je voordeel werken om je rijbewijs op je cv te zetten. Ook als je wel een rijbewijs maar geen auto hebt. Sommige werkgevers stellen in zo’n geval een leaseauto ter beschikking.

Als je geen rijbewijs hebt

Als je geen rijbewijs hebt, dan hoef je hierover uiteraard niets te vermelden. Het is dan zelfs beter om hierover niets in je cv te zetten. Je cv is bedoeld om al jouw positieve kenmerken en vaardigheden te benoemen. Dus als je geen rijvaardigheid hebt, laat je dit beter weg. Ben je bezig met rijlessen of doe je binnenkort rijexamen, dan kun je dit eventueel aangeven op je cv. Het kan geen kwaad, moet je maar denken. Als je solliciteert op een baan waarin het hebben van een rijbewijs een absolute vereiste is, dan moet je het rijbewijs uiteraard al behaald hebben. Met uitzondering van de landmacht en sommige transportbedrijven; die bieden vaak aan om jouw rijlessen te betalen.

Wanneer zet je welk rijbewijs op je cv?

Op je cv kun je behalve rijbewijs B ook andere soorten rijbewijzen vermelden, zoals rijbewijs A (motor), C (vrachtwagen) en D (bus). Vermeld deze rijbewijzen alleen als het voor de functie relevant is en je de rijbewijzen ook echt hebt behaald. Kijk wel uit met het vermelden van rijbewijs AM (brom- en snorfietsen) en A (motor). Solliciteer je als pizzabezorger dan is rijbewijs AM natuurlijk wel handig om te vermelden. En als je wilt werken bij de motorambulance dan heb je uiteraard rijbewijs A nodig. Maar in de meeste gevallen laat je deze rijbewijzen weg.

Als een rijbewijs vereist is voor de functie

Voor bepaalde functies is het noodzakelijk om te kunnen rijden en dus vrij logisch om aan te geven dat je rijbewijs B en eventueel andere soorten rijbewijzen hebt behaald. We noemden al de motorambulance, maar denk ook aan functies als (taxi)chauffeur, vrachtwagenchauffeur, buschauffeur, koerier, politieagent, bezorger of een vertegenwoordiger die het hele land door reist. Voor deze banen zijn een of meerdere rijbewijzen een vereiste om überhaupt in aanmerking te komen. Zonder de juiste rijbewijzen zal je de baan nooit krijgen; dan is het dus vanzelfsprekend om deze informatie op te nemen in je cv!

Bezit van auto ook op cv vermelden?

Vermeld je op je cv dan ook dat je een eigen auto hebt? Voor bepaalde banen is het een vereiste dat je over een eigen auto beschikt. Dit kan het geval zijn als je bijvoorbeeld solliciteert op een functie op het vliegveld of in het ziekenhuis waarbij je in ploegendiensten komt te werken. Dan kan het voorkomen dat je moet beginnen voordat de eerste bus arriveert, of je dienst eindigt als er geen treinen meer rijden. Ook als je op oproepbasis gaat werken en je woont wat verder weg, dan wil een werkgever niet dat je afhankelijk bent van het openbaar vervoer. In die situaties is het zeker aan te raden om in je cv op te nemen dat je een auto hebt. In sommige gevallen stelt de werkgever een auto ter beschikking (leaseauto). Het is in elk geval niet verplicht om het bezit van een auto te vermelden op je cv. In de meeste gevallen kun je dit dus weglaten, omdat het voor de functie niet nodig of interessant is. En als je wél je rijbewijs hebt, maar geen eigen auto bezit? Ook in dat geval hoef je niets op je cv te zetten over een auto.

Rijbewijs bij personalia op je cv: voorbeeld

Heb je besloten dat je op je cv wil vermelden dat je een rijbewijs (en een eigen auto) hebt? Dan kun je dit als volgt opnemen in je cv. Het gegeven dat je een rijbewijs hebt, voeg je toe aan de algemene persoonlijke gegevens (personalia) op je cv. Je zet dit dus bij je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en nationaliteit. Zet je rijbewijs onderaan het lijstje. Je vermeldt dan de categorie. In geval van een autorijbewijs is de categorie B.

Dit zet je op deze manier op je cv:

Rijbewijs: B

Is het voor de functie relevant om te vermelden dat je een auto hebt, dan zet je dit op je cv op dezelfde regel erbij:

Rijbewijs: B (in bezit van een auto)

Als je meerdere rijbewijzen hebt en het is relevant om die te noemen, dan voeg je de letters van de categorieën toe:

Rijbewijzen: B, C.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken