Referenties op je cv vermelden

Referenties op je cv vermelden

Referenties vermeld je meestal niet standaard op je cv. Het komt voor dat er om referenties gevraagd wordt en in dat geval kun je referenties op je cv vermelden. Het verschilt per sollicitatie. Maar wat zijn referenties eigenlijk en hoe vermeld je ze het beste op je cv? Wat vermeld je over referenties en wie vraag je er voor?

Wat is een referentie

Een referentie is een getuigenis van hoe je functioneerde bij een ex-werkgever. Een werkgever die interesse heeft om jou aan te nemen voor een functie, kan jouw referenties checken. Op die manier komt hij erachter wat voor persoon jij bent in je werk en hoe jij in (een van je) vorige banen functioneerde als werknemer. Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat. Een referentie kan schriftelijk gedaan worden, maar het gebeurt vaak mondeling en telefonisch.

Referenties op het cv vermelden

Referenties zet je meestal niet bij het versturen van je eerste sollicitatiebrief volledig op het cv. Het is heel gebruikelijk om op je cv geen referenties te vermelden. Benoem op je cv alleen je referenties als een werkgever hier nadrukkelijk om vraagt in de vacaturetekst. Vaak vragen werkgevers pas in een verder gevorderd stadium van de sollicitatieprocedure (bijvoorbeeld na een sollicitatiegesprek) naar referenties en niet bij de eerste selectie. Wel kun je aangeven dat je referenties hebt. Als je referenties hebt, kun je in eerste instantie op je cv volstaan met een zin als ‘Referenties op aanvraag beschikbaar’. Laat het onderdeel achterwege als je niet in het bezit bent van referenties en hier niet om wordt gevraagd.

Referenties nooit op je LinkedIn-profiel

Als je je cv online plaatst, bijvoorbeeld op een zakelijk sociaal medium als LinkedIn, dan vermeld je daar nooit referenties. Zou je dat wel doen, dan heb je er geen zicht op wat er met die informatie gebeurt. Je wilt natuurlijk niet dat ex-collega’s van jou zomaar worden opgebeld om jouw werkverleden te checken. Op LinkedIn maak je wel gebruik van het onderdeel aanbevelingen. Daarin kan een ex-collega jou aanbevelen, iets over de samenwerking met jou vertellen en aangeven wat voor type werknemer je bent. Werkgevers checken ook vaak wat persoon jij bent door jouw social media-profielen te bekijken.

Referenties checken mag alleen met jouw toestemming

Toekomstige werkgevers mogen niet zonder jouw medeweten een of meer vorige werkgevers van jou benaderen om inlichtingen over jou te vragen. Hiervoor moet jij eerst toestemming geven. Je geeft referenties op zodra hierom gevraagd wordt. Op deze manier kun je zelf bepalen wie er iets over jouw functioneren in vorige banen mag vertellen. Je kiest dan natuurlijk iemand die een goed woordje voor jou doet. Vraag deze persoon eerst of hij of zij jouw referaat wil zijn. Dan kun je direct ook nagaan of alle gegevens van de referaat nog actueel zijn: werkt hij nog op dezelfde plek, klopt zijn telefoonnummer en e-mailadres nog? Referenties worden over het algemeen pas gecheckt in een laat stadium van de sollicitatieprocedure. Soms is het checken van referenties onderdeel van een pre-screening. Banken en andere financiële instellingen zijn tegenwoordig verplicht om kandidaten te checken op integriteit en betrouwbaarheid in een pre-screening. Daarbij wordt naast een referentiecheck ook nagegaan of jouw diploma’s rechtsgeldig zijn en je moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Hoe vermeld je referenties op je cv

Als er in de vacaturetekst wordt gevraagd naar referenties, kun je deze opnemen in een apart onderdeel ‘Referenties’ op je cv. Vermeld dan per referentie het bedrijf, de naam van de referaat, telefoonnummer en e-mailadres. Eventueel neem je ook de functietitel van je referaat op. De gegevens die je opgeeft moeten nog actueel zijn en de persoon die je opgeeft als referaat, moet op de hoogte zijn en toestemming hebben gegeven.

Vragen aan een referaat

Als een werkgever of recruiter jouw referenties checkt, dan probeert hij via derden een beeld van jou te krijgen. Maar wat vraagt een werkgever of recruiter over jou? Voorbeelden van vragen die gesteld worden bij een referentiecheck zijn:

  • Wanneer was de kandidaat bij u in dienst en in welke functie?
  • Welke functierol/relatie had en heeft u ten opzichte van de kandidaat?
  • Hoe lang heeft u met elkaar samengewerkt en hoe was deze samenwerking?
  • Welke taken had de kandidaat en hoe heeft hij die uitgevoerd?
  • Hoe was de kwaliteit van zijn werkzaamheden?
  • Wat zijn de ontwikkelpunten van de kandidaat?
  • Zou u de kandidaat opnieuw aannemen?
  • In wat voor soort bedrijf of organisatie past de kandidaat?

Bij een referentiecheck gaan werkgevers of recruiters na of je je cv niet hebt aangedikt en of het beeld dat zij van jou hebben, klopt. Een werkgever is bijvoorbeeld benieuwd hoe jij presteert onder druk, of jij je verantwoordelijk voor je takenpakket en hoe je met je collega’s omgaat.

Wie vraag je als referaat?

Geef nooit iemand ongevraagd op als referentie. Het is gebruikelijk om eerst toestemming te vragen of de betreffende persoon het goed vindt dat jij zijn of haar gegevens op je cv zet of doorgeeft tijdens een sollicitatieprocedure. Je wilt natuurlijk niet dat jouw referaat wordt overvallen door een telefoontje waarin van alles over jou gevraagd wordt. Als je toestemming vraagt, geef je je referaat dus ook de mogelijkheid om zich voor te bereiden over wat hij over jou gaat zeggen.

Kies iemand die jou goed kent en die iets positiefs over jou kan vertellen. Dat kan iemand zijn met wie je gewerkt hebt, bijvoorbeeld je vorige werkgever of leidinggevende, maar denk bijvoorbeeld ook aan een oud-docent of stagebegeleider of iemand met wie je samenwerkt(e) tijdens een nevenactiviteit (vrijwilligerswerk of bestuurswerk). Vrienden of familie zijn vaak minder interessant aangezien zij je meestal niet in een werkrelatie kennen. Politieagenten en beveiligers vormen hierop een uitzondering: voordat zij aan de slag kunnen, moeten ze een diepte-onderzoek ondergaan waarbij ook familieleden ondervraagd worden.

Mocht je uiteindelijk aangenomen worden, vergeet dan niet om je referenties te bedanken. Dat is wel op zijn plaats, want mede dankzij hen heb je immers die baan te pakken!

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.