Een professioneel cv maken met behulp van Google Docs

Een professioneel cv maken met behulp van Google Docs

Je hebt een interessante vacature gevonden en nu wil je een cv opstellen om te kunnen solliciteren op de baan. Maar wat als je niet beschikt over een tekstverwerkingsprogramma? Of je hebt werkt altijd op je tablet of smartphone? Dan is de online software Google Docs wellicht een prima alternatief om binnen korte tijd een goed en professioneel cv neer te zetten.

Wat is Google Docs?

Google Docs kun je vergelijken met het tekstverwerkingsprogramma Microsoft Word. Google Docs is een online dienst van Google en in het Nederlands wordt deze dienst Google Documenten genoemd. Met deze online tool kun je documenten maken, bewerken en opmaken. Al je werk wordt online opgeslagen zodat je overal ter wereld aan je documenten kunt werken en je nooit bang hoeft te zijn dat je werk verloren gaat. Daarnaast kun je documenten in Google Docs eenvoudig delen met anderen en je kunt er zelfs tegelijkertijd in werken met meerdere personen.

Voordelen van een cv in Google Docs

Werken met clouddiensten kan heel aantrekkelijk zijn. Een van de grote voordelen van het schrijven van een cv in Google Docs is dat je overal en op elk moment van de dag een curriculum vitae kunt opstellen en bewerken. Maar er is meer.

Gratis software

Google Documenten is onderdeel van Google en als je beschikt over een Google-account voor persoonlijk gebruik, kun je gratis gebruikmaken van verschillende functionaliteiten die Google biedt waaronder Google Docs.

Bewerkbaar op mobiele apparaten

Werk je graag op je smartphone of tablet? Dan kun je de gratis app downloaden in de Google Play Store of in de App Store en op elk mobiel apparaat je cv online bewerken in Google Docs. Handig als je bijvoorbeeld onderweg bent en je ziet een interessante vacature voorbijkomen. Met een paar handelingen pas je snel en eenvoudig je cv online aan en kun je direct solliciteren.

Opslaan als diverse bestanden en openen in verschillende programma’s

Een ander voordeel van het maken van een professioneel cv in Google Docs is dat je jouw Google Docs-bestand in diverse formaten kunt opslaan. Wat je hiervoor moet doen is je Google Docs-document openen en kiezen voor Bestand > Opslaan. Je krijgt dan de keuze uit opslaan als de volgende bestandsformaten:

  • Microsoft Word (.docx)
  • OpenDocument Format (.odt)
  • Rich Text Format (.rtf)
  • PDF Document (.pdf)
  • Plain Text (.txt)
  • Web Page (.html)
  • EPUB Publication (.epub)

Zo kun je jouw online cv eenvoudig openen en verder bewerken in bijvoorbeeld Microsoft Word en Adobe Acrobat.

Je cv makkelijk delen met anderen

Meestal stuur je je cv via e-mail naar de recruiter of potentiële werkgever. Een cv in Google Documenten kun je eenvoudig downloaden als PDF zodat je per mail solliciteert op de baan van je dromen. Een andere handigheid van Google Docs is dat je documenten ook online kunt delen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is het e-mailadres van de ontvanger. Deze voeg je toe via de knop Delen. Wel is het belangrijk om te kiezen voor het toegangsrecht ‘Weergeven’ zodat niemand jouw document kan wijzigen. Uiteraard kun je ook de link naar je document delen met anderen.

Nadelen van een cv in Google Docs

Hoewel er veel voordelen zijn bij het opstellen van een cv met behulp van Google Docs kleven er ook een aantal nadelen aan.

Beperkte keus in cv templates

In Google Docs vind je een kleine selectie cv-templates. De in totaal vijf cv-templates die beschikbaar zijn in Google Docs hebben allemaal een andere basiskleur, een ander lettertype en de opmaak is net iets anders. Toch zien de templates er over het algemeen vrijwel hetzelfde uit en is de keus zeer beperkt.

Veelgebruikte templates

Omdat er maar zo weinig keus is in het aantal cv-templates, bestaat er een grote kans dat jouw cv veel zal lijken op het cv van andere kandidaten die op dezelfde baan solliciteren of bij hetzelfde bedrijf proberen binnen te komen.

Weinig plek om alle informatie neer te zetten

Wil je meer informatie kwijt op je Google Docs cv dan alleen een persoonlijk profiel, je opleidingen en je werkervaring, dan is een cv template van Google Docs wellicht niet het juiste middel. De basislay-out van een Google Docs cv bevat maar een vijftal in te vullen onderdelen. Zo staan stages, nevenactiviteiten, talenkennis, interesses en hobby’s, en eigenschappen bijvoorbeeld niet standaard in de template.

Cv generator of Google Docs?

In Google Docs kies je eerst een cv-template uit waarna je alle voorbeeldgegevens vervangt door jouw persoonlijke gegevens. Beschik je over meer informatie dan je kwijt kunt in het simpele voorbeelddocument, dan heb je wel enige kennis nodig van Google Docs om te zorgen dat de opmaak van je cv er professioneel uit blijft zien. Daarnaast zul je met een cv gemaakt in Google Documenten waarschijnlijk niet opvallen tussen al die andere kandidaten aangezien de keuze aan cv-templates zeer beperkt is. Grote kans dat anderen met dezelfde lay-out solliciteren.

Een cv maken kan behoorlijk tijdrovend zijn. Een cv generator biedt hiervoor een uitkomst. Het grote voordeel van je cv opstellen met een cv generator is dat je binnen enkele stappen een prachtig cv kunt maken. Je vult je persoonsgegevens, werkervaring en opleidingen in, en de tool zorgt dat er een professioneel opgemaakt cv uitrolt!

Hoe maak je een online cv in Google Docs?

Een curriculum vitae is onmisbaar bij het vinden van een nieuwe baan. Recruiters willen in één oogopslag jouw kennis en ervaring kunnen zien. Verstuur je een professioneel cv mee met je sollicitatie dan maak je meer kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe maak je nu een online cv met behulp van Google Docs?

Google-account nodig

Om te beginnen heb je een Google-account nodig. Log met je Gmail-account in en kies voor de applicatie Google Documenten. In deze ‘kluis’ zie je een overzicht van reeds aangemaakte en opgeslagen documenten. In de template-bibliotheek die je bovenaan ziet, kun je kiezen uit vijf verschillende cv-templates. Klik op de template van je keuze en deze zal direct worden geopend op je scherm.

Cv vullen

Omdat het template al ingevuld is met voorbeelddata, hoef je alleen je eigen gegevens erin te zetten, je werkervaring toe te voegen en andere relevante informatie zoals opleidingen, vaardigheden, talenkennis en eigenschappen.

Opslaan en versturen

Je hoeft je niet druk te maken dat gegevens per ongeluk verloren gaan, want Google Docs-bestanden worden continu automatisch opgeslagen. Is je cv gereed? Dan hoef je alleen nog maar je document te downloaden als PDF- of Word-bestand en kun je aan de slag met verzenden en solliciteren.

Opvallen met een professioneel cv

Door gebruik te maken van de gratis software Google Docs maak je het jezelf heel makkelijk om snel een simpel cv op te stellen. Solliciteer je op een creatieve baan, wil je juist je cv een enorme boost geven of wil je opvallen tussen die stapels andere cv’s en meer kans maken om de baan te krijgen? Kies dan voor een professioneel ontworpen cv template van CV.nl en maak binnen een paar stappen een indrukwekkend en opvallend cv.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken