Een creatief cv maken: do’s en don’ts
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Een creatief cv maken: do’s en don’ts

Overweeg je om een creatief cv te maken? Dat kan een goede keuze zijn; met een creatief cv val je meer op dan met een ‘gewoon’ standaard cv. Bedenk eerst of een cv waarmee je opvalt wel geschikt is voor de baan waarop je solliciteert. Maak alleen een origineel cv voor een functie waarin creativiteit van je wordt verwacht. Op die manier laat je direct zien hoe creatief jij bent en zal je cv er zeker uitspringen. Een creatief cv is iets minder op zijn plaats als je wilt gaan werken in een formele werkomgeving. Als je op een formele functie solliciteert kun je wel creatief zijn met je cv, maar dan is het aan te raden om een stuk minder uitbundig te zijn. We bespreken de voor- en nadelen en de ‘do’s’ en ‘don’ts’ van een creatief cv.

Een creatief en origineel cv wijkt op een aantal punten af van een standaard cv. De vormgeving is meestal hetgeen dat direct opvalt. Verder is een origineel cv vaak heel anders opgebouwd en ingedeeld en het gebruik van kleuren valt meestal onmiddellijk op. Een creatief cv is daardoor met name geschikt voor grafisch vormgevers, fotografen, schilders, mensen die in de (multi)media werken of een ander creatief beroep hebben (architecten, koks). Met een origineel opgemaakt cv demonstreren zij wat ze kunnen.

Je cv creatief en opvallend maken

Er zijn tal van manieren om tussen de andere kandidaten voor een functie op te vallen met een creatief cv. Een kok kan bijvoorbeeld een cv in de vorm van een menukaart maken. Iemand die in de media werk zoekt zou een video cv, een poster of infographic van zijn cv kunnen maken. Een journalist kan bijvoorbeeld zijn cv in de vorm van een krant presenteren. Je kunt je cv op een verpakking zetten, een eigen website maken of een cv bestaande uit beelden maken. Op internet zijn er nog veel meer voorbeelden van creatieve cv’s te vinden. Leuk om inspiratie op te doen! Er zijn dus mogelijkheden genoeg, maar bedenk wel dat bijna alles al is gedaan. Als je écht origineel wilt zijn, moet je met iets verrassends komen.

Voordelen van een creatief cv

Met een creatief cv spring jij er als kandidaat natuurlijk onmiddellijk uit. Zeker als je weet dat er tientallen of zelfs honderden mensen zullen reageren op die ene, gewilde functie, dan is het maken van een creatief cv met een goed ontwerp zo’n gek idee nog niet. En als je bedenkt dat werkgevers en recruiters over het algemeen weinig tijd hebben of nemen om cv’s te bekijken, kan jouw cv misschien wel wat origineler qua opmaak of vorm. Een creatief cv springt er niet alleen uit tussen de standaard cv’s, je laat er ook mee zien dat je de moeite neemt om op te vallen. Werkgevers en recruiters zien direct hoeveel tijd jij in het maken van je cv gestoken hebt. Als dat meer dan gemiddeld is, komt dat goed over. Men ziet dat je veel aandacht hebt besteed aan je cv: jij wil die baan dus écht heel graag!

Nadelen creatief cv

Daar kleeft meteen ook het nadeel aan als je wilt solliciteren met een creatief cv. Een creatief en origineel cv maken kost veel tijd. Die tijd moet je wel hebben. Als bijvoorbeeld de reactietermijn van de vacature al snel afloopt, is het handiger dat jouw originele cv al klaar ligt. Het doen van aanpassingen op je cv om deze zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de functie, is niet altijd even gemakkelijk. Een video cv moet je dan telkens opnieuw opnemen, een cv in de vorm van een verpakking moet opnieuw gedrukt en/of in elkaar gezet worden en een zelfs het aanpassen van een infographic kost even wat meer tijd dan het aanpassen van een standaard cv. Mocht je echter open sollicitaties versturen, dan kun je het vervaardigen van een creatief cv wat beter plannen; dan komt het versturen van je cv niet op een dag meer of minder aan.

Creatief cv: is het gepast?

In formele en conservatieve functies of werkomgevingen verwachten werkgevers en recruiters een meer formeel cv. Denk aan administratieafdelingen, banken en notariskantoren. Uiteraard kan je in zo’n situatie jouw cv ook wel een beetje ‘pimpen’: een ‘saai’ cv hoeft nou ook weer niet. Je kunt bijvoorbeeld spelen met het kleurgebruik op je cv en met de vormgeving, maar ga daar niet te ver in. Houd de kleuren in dat geval rustig en maak van je cv geen ‘kermis’.

Heb je geen idee of het kleurgebruik en de vormgeving passen bij de functie waarop je solliciteert? Neem dan eens een kijkje op de website van het bedrijf of de organisatie en vergelijk de vormgeving met de opmaak van jouw cv. Je ziet dan snel genoeg of jouw cv erbij past of niet.

Te schreeuwerig, te grappig of te veel op jezelf gericht is NOT DONE. In dat geval kan jouw creativiteit zelfs tegen je werken; je cv belandt dan snel op nee-stapel. Zorg er daarom voor dat je creatieve cv iets toevoegt.

Het werkt wel heel goed als je met jouw cv je creatieve vaardigheden of ‘out of the box’-denken benadrukt. Maar dan moet deze eigenschappen en sterke punten wel passen bij of nodig zijn voor de functie. Vraag je dus af of je met je creatieve cv de werkgever overtuigt van jouw kwaliteiten.

Past een creatief cv bij je persoonlijkheid?

Maak alleen een creatief cv als dat ook echt bij jou als persoon past. Een introvert en bescheiden persoonlijkheid maakt bijvoorbeeld liever geen cv waarbij zijn pasfoto in het midden komt te staan en alle vaardigheden en werkervaringsplekken er omheen zijn gezet. Forceer het dus niet; jouw cv moet passen bij jouw ervaring, vaardigheden én persoonlijkheid. Je voelt zelf het beste aan wat passend is.

Vormgeving is niet het belangrijkste van een cv

De vormgeving van je cv is altijd ter ondersteuning van de inhoud. Het gaat in eerste instantie altijd om wat er in jouw cv staat: welke ervaring en vaardigheden heb je, welke opleiding heb je genoten, kortom: wat kán jij en wat heb je te bieden.

Als een originele opmaak of vorm van jouw cv laat zien dat jij de creativiteit bezit waar de werkgever om vraagt, dan maak je jouw sollicitatie met een creatief cv extra waardevol. In dat geval is het een goed idee om daar moeite in te steken en de nadruk op te leggen. Waak ervoor dat jouw creatieve cv niet onoverzichtelijk en inhoudsloos word. Een origineel cv dat er prachtig uitziet, moet – net als een standaard cv - wel voldoende inhoud bevatten en overzichtelijk zijn.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken