Je cv aanpassen per sollicitatie
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Je cv aanpassen per sollicitatie

Het is slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Elke vacature stelt andere eigenschappen en eisen aan de ideale kandidaat, daar kun je handig op inspelen! Door de juiste aspecten en kenmerken te benadrukken, maak je elke keer je cv zo perfect mogelijk om te reageren op een functie. Pas dus je cv aan op de functie waarop jij solliciteert.

Jouw cv is een middel om jezelf te verkopen. Het is daarom belangrijk dat bij elke sollicitatie jouw cv zo goed mogelijk aansluit op de vacature waarop jij reageert.

Maak een basis cv

Dit doe je door te beginnen met opstellen van een basis cv. In het basis cv vermeld je al je werkervaring, opleidingen, nevenactiviteiten, stages, bijbaantjes, vaardigheden en competenties (persoonlijke eigenschappen). Dit basis cv is voor jou zelf; je stuurt het nooit mee als je solliciteert. Het is een document voor eigen gebruik. Uit het basis cv haal je per sollicitatie de gewenste en belangrijkste onderdelen naar boven. Op die manier creëer je bij elke sollicitatie een aangepast cv dat zo optimaal mogelijk is voor bij de baan waarop je solliciteert.

Aangepast cv per sollicitatie

Het hoeft niet veel werk te zijn om je cv per sollicitatie aan te passen. Het meeste werk zit hem in het maken van jouw basis cv. Jouw basis cv is volledig en uitgebreid. Per sollicitatie hoef je alleen de elementen en onderdelen te benadrukken die het beste aansluiten op de functie. Hiermee vergroot je de kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Benadruk hetgeen gevraagd wordt

Lees de vacaturetekst - en met name de functieomschrijving - eerst goed door als je solliciteert. Benadruk vervolgens de eisen en wensen die op jou van toepassing zijn en die gevraagd worden. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt naar een werknemer die resultaatgericht is, geef dan in de omschrijvingen bij je werkervaring aan wat je bereikt hebt. Of misschien wordt er gevraagd naar ervaring met en kennis van een bepaald softwarepakket. Geef dan in je aangepaste cv aan wanneer je dit pakket gebruikt hebt. Als je het gevraagd softwarepakket voornamelijk of alleen tijdens een nevenactiviteit of stage hebt gebruikt, dan is het een goed idee om dit te benadrukken in de omschrijving van die nevenactiviteit of stage.

Accenten leggen voor een relevant cv

Het gaat er om dat je de juiste accenten legt om een zo relevant mogelijk aangepast cv per functie te samen te stellen. Als jouw nevenactiviteiten of stages totaal geen toegevoegde waarde hebben voor de baan waarop je solliciteert, dan kun je deze net zo goed weglaten. De extra ruimte op je cv kun je dan beter gebruiken door de omschrijvingen bij de banen en opleidingen die wel goed op de vacature aansluiten, eventueel wat uitgebreider te maken. Je werkervaring en opleidingen laat je niet weg, maar je kunt de banen en opleidingen die het meest aansluiten op de vacature wel meer aandacht geven. Solliciteer je op een baan die vooral in lijn is met de opleidingen die je hebt gevolgd en heb je wel werkervaring, maar nog geen baan gehad die daarbij past? Vermeld dan direct na je personalia en profielschets eerst je genoten opleiding(en).

Spreek de taal van het bedrijf

Let op de functietitels die je bij de banen zet. Functies die inhoudelijk vergelijkbaar zijn, kunnen verschillende functietitels hebben. Het ene bedrijf is bijvoorbeeld op zoek naar een redacteur, terwijl een ander bedrijf een tekstschrijver zoekt. Pas de functietitels aan naar de termen die het bedrijf hanteert in de vacaturetekst (of op hun website). Zorg dat je de taal van het bedrijf spreekt!

Persoonlijk profiel dat bij de functie past

Het is slim om jouw persoonlijk profiel zoveel mogelijk te laten aansluiten op de functie die je ambieert. Kijk in de vacaturetekst naar welke ervaring, opleiding, vaardigheden, eigenschappen en ambities je nodig hebt. Als je het functieprofiel goed analyseert, kun je daaruit meestal wel opmaken naar wat voor persoon een werkgever op zoek is. Kijk ook goed naar de kernwaarden van het bedrijf door bijvoorbeeld de website te bekijken. De eisen, kenmerken en eigenschappen die genoemd worden in de vacaturetekst of het bedrijfsprofiel en die jij bezit, kun je gebruiken in de beschrijving van jouw persoonlijk profiel. Sluit aan op enkele eisen die een werkgever vraagt. Een goed profiel laat zien dat jij aan die eisen voldoet. Gebruik daarom (een deel van de) informatie uit de functieomschrijving om je persoonlijk profiel samen te stellen.

Uit de vacaturetekst leidt je bijvoorbeeld af dat de werkgever iemand zoekt die alle deadlines haalt en ook allerlei ad hoc-zaken kan oppakken. Jij bent iemand die vooruit kijkt en goed kan plannen. Dan kun je in je profiel aangeven dat je al jouw taken nauwkeurig inplant en ook elke dag tijd vrijmaakt voor onvoorziene taken die op je af komen.

Het is van belang dat je bij elke nieuwe sollicitatie je profielschets kritisch bekijkt. Benadruk een of enkele punten uit de vacaturetekst en laat zien dat jij de oplossing bent voor het “probleem” van de werkgever! Blijf wel altijd eerlijk en schrijf jezelf nooit eigenschappen toe die je niet hebt. Liegen op het cv is nooit een goed idee.

De juiste competenties benoemen

Benoem de competenties die je beheerst en die gevraagd worden of van toepassing op de baan waarop je solliciteert. In veel vacatureteksten vragen werkgevers nadrukkelijk naar bepaalde competenties, eigenschappen of kwaliteiten. Bijvoorbeeld: een werkgever zoekt een teamplayer die resultaatgericht is en goed kan samenwerken. Voor elke functie zijn de gewenste competenties weer anders. Speel hierop in! Iedereen heeft veel persoonlijke eigenschappen en het zijn er vaak te veel om ze allemaal te benoemen. In jou basis cv staan al je competenties; in je aangepaste cv voor een sollicitatie neem je alleen de eigenschappen en kwaliteiten op die aansluiten op de baan waarop je solliciteert. In je persoonlijk profiel kun je je eigenschappen verder uitwerken met voorbeelden uit de praktijk.

Met een aangepast cv val je meer op

Investeer in een volledig en uitgebreid basis cv en stel per sollicitatie een aangepast cv op. Het basis cv is in veel gevallen veel te lang; een cv van 2 A4-tjes is lang genoeg. Met een cv dat zo goed mogelijk aansluit op de functie val je meer op en vergroot je de kans op een succesvolle sollicitatie.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken