Je e-mailadres altijd opnemen in je cv

Je e-mailadres altijd opnemen in je cv

Je e-mailadres op je cv vermelden is een must. Ook als je via de mail solliciteert, neem je je e-mailadres op in je cv. Je stuurt je cv en bijbehorende motivatiebrief als bijlagen in de e-mail. Neem je e-mailadres in je cv op bij je persoonlijke gegevens zoals je naam, adres en telefoonnummer. Deze gegevens zet je bovenaan je cv. Zorg ervoor dat je geen grappig mailadres gebruikt, dat staat niet professioneel.

Jouw curriculum vitae kan niet zonder een e-mailadres. Het vermelden van je e-mailadres bovenaan je cv bij alle andere persoonlijke gegevens is een vereiste. De mail is voor werkgevers en recruiters tegenwoordig de meest gebruikelijke manier om te communiceren met kandidaten voor een functie. Daarom mag je e-mailadres absoluut niet ontbreken op het cv.

Sollicitatie per e-mail

Ook als je een sollicitatie per e-mail verstuurt, is het vermelden van je e-mailadres op je cv een must. Je zou kunnen denken dat het dan niet nodig is, omdat je mailadres bekend is zodra je een mail stuurt. Maar dat is niet zo. Je e-mailadres hoort niet alleen op je cv, het vermelden van je e-mailadres op je cv heeft ook een aantal voordelen.

Bij een sollicitatie per e-mail voeg je je cv en sollicitatiebrief met motivatie toe als bijlagen (daar maak je een pdf-bestand van). Jouw mailbericht is dan niet meer dan een begeleidend mailtje. Werkgevers en recruiters printen bij de selectie van kandidaten vaak de ontvangen cv’s en brieven uit, omdat dit de selectie van kandidaten en het lezen van de brieven en cv’s makkelijker maakt. Als een werkgever jouw cv en sollicitatiebrief uitprint, komen deze los te staan van het mailbericht dat je hebt verzonden. Het is dan erg handig dat je e-mailadres nog op je cv staat! Dan kunnen ze je in elk geval altijd per mail bereiken.

Solliciteren per post of met online formulier

Het is een goed idee om je cv zó op te stellen, dat je snel en efficiënt op allerlei mogelijke manieren kunt reageren op de vacatures die je tegenkomt. Als jij je e-mailadres toevoegt aan je cv, kun je met dit cv ook op de traditionele manier per post reageren. En via een online sollicitatieformulier. Met name grote bedrijven, uitzendbureaus en recruitmentbureaus maken tegenwoordig steeds meer gebruik van online formulieren waarmee je kunt solliciteren. Deze formulieren zijn vaak verbonden met een systeem waarin alle kandidaten staan. Zodra jij een online formulier invult, slaat dat systeem direct de gegevens op. Op verreweg de meeste online sollicitatieformulieren is het invullen van een e-mailadres verplicht en een vast onderdeel van jouw contactgegevens.

Je hebt geen e-mailadres

Het komt niet zo vaak meer voor, maar het is natuurlijk mogelijk dat je geen e-mailadres hebt. Dan is het aan te raden om een e-mailadres aan te maken voordat je gaat solliciteren. Het aanmaken van bijvoorbeeld een gmail-account is vrij eenvoudig en gratis. Bovendien kun je je mailberichten lezen en versturen waar en wanneer je maar wilt: op alle pc’s, laptops, smartphones en tablets die een verbinding hebben met internet. Dit komt doordat dit soort accounts via een website te bereiken zijn (webmail). Je hoeft dus niet per se zelf een computer met internet te hebben, je kunt je mail ook bij iemand anders checken. Zorg er wel voor dat je bij sollicitaties je mail regelmatig checkt zodat je op de hoogte blijft van eventuele uitnodigingen! Controleer ook de postvakken ‘ongewenste email’ en ‘spam’ om er zeker van te zijn dat je geen berichten mist.

Zorg voor een goed e-mailadres

Voordat je vol enthousiasme een e-mailadres aanmaakt om daarmee te kunnen solliciteren, eerst nog een belangrijke waarschuwing. Zorg voor een goed e-mailadres dat professioneel oogt. En daarmee bedoelen we dat je gebruikersnaam (het gedeelte voor de @) zakelijk genoeg moet zijn. Met een e-mailadres als milou_XXX@gmail.com of een mailadres met een grappig bedoelde gebruikersnaam (zoals ikbendebeste@hotmail.com) maak je misschien je vrienden aan het lachen, maar als je gaat solliciteren zijn zulke gebruikersnamen echt geen goed idee. Jouw cv en motivatiebrief vormen de eerste indruk die recruiters of werkgevers van jou krijgen. Een grappig of informeel e-mailadres kan ervoor zorgen dat jouw sollicitatie direct in de prullenbak belandt. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt zelfs dat het effect van een informeel e-mailadres te vergelijken is met het effect van een sollicitatie met taalfouten! Recruiters knappen echt af op een informeel of grappig e-mailadres op je cv. Niet doen dus.

Niet de mail van je huidige werkgever

Gebruik ook niet het mailadres bij je huidige werkgever. Dat staat onprofessioneel en het kan je in de problemen brengen bij je huidige werkgever. Met een persoonlijk e-mailadres komen je huidige baas en collega’s niet te weten dat je aan het solliciteren bent.

Wat is een goed e-mailadres voor sollicitaties?

Een goed mailadres bevat in elk geval jouw achternaam en liefst ook je voornaam, bijvoorbeeld: voornaam.achternaam@domeinnaam.nl. Let erop dat je een neutrale host gebruikt zoals gmail, hotmail of jouw eigen internetprovider; dat beïnvloedt het gedeelte van je mailadres na de @. Voorbeelden van een professioneel e-mailadres voor een persoon die Milou Valerie Huizinga heet:

  • milou.huizinga@domeinnaam.nl
  • milou_huizinga@domeinnaam.nl
  • mvhuizinga@domeinnaam.nl
  • m.v.huizinga@domeinnaam.nl
  • milou.valerie.huizinga@domeinnaam.nl

Als je echt professioneel voor de dag wilt komen, dan kun je je eigen domeinnaam registreren waarbij je een mailadres aanmaakt. Dat kan er dan bijvoorbeeld zo uit zien:

  • milou@huizinga.nl
  • milouvalerie@huizinga.nl
Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken