Een goede lay-out voor een professioneel cv

Een goede lay-out voor een professioneel cv

Wil je weten hoe je een goede lay-out voor je cv maakt, zodat jouw cv er professioneel uitziet? Natuurlijk draait het bij het cv voornamelijk om de inhoud, maar onderschat de impact van het uiterlijk van je cv niet! De lay-out van je cv is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Een netjes en professioneel opgemaakt cv zorgt voor een goede eerste indruk en nodigt uit tot lezen, waardoor je meer kans maakt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg er daarom voor dat de lay-out van jouw cv klopt. We geven een aantal richtlijnen voor de lay-out van een professioneel cv.

Een goed doordacht ontwerp van je cv is belangrijk. Let erop dat zaken als het lettertype, marges, kleurgebruik en afbeeldingen op je cv kloppen. Om jouw cv een goede en professionele lay-out te geven, hebben we de belangrijkste richtlijnen op een rijtje gezet.

Richtlijnen voor een professionele lay-out van je cv:

1- Houd je cv kort en krachtig

2- Houd je aan een professionele opzet en indeling van je cv

3- Zorg voor overzicht

door kopteksten en witregels

4- Gebruik passende kleuren

5- Gebruik een lettertype dat goed leesbaar is

6- Gebruik een professioneel ogende foto

7- Creatief cv is voornamelijk geschikt voor de creatieve beroepen

8- Laat je cv checken door iemand anders

9- Vermijd spelfouten

10- Verstuur je cv in pdf-formaat

1. Houd je cv kort en krachtig

Houd je cv in elk geval kort én krachtig. Een cv van maximaal twee A4-tjes is lang genoeg. Maar prop niet te veel informatie op die twee pagina’s. Het beste laat je alle overbodige informatie weg. Vermeld op je cv alleen de zaken die van belang zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Als je je cv zakelijk en to-the-point houdt, kan een werkgever of recruiter deze makkelijk scannen op hoofdlijnen. Een werkgever of recruiter is vooral geïnteresseerd of jouw cv de ervaring laat zien die waardevol kan zijn voor de functie. Wees kort in jouw uitleg; mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek dan kun je meer toelichting geven. Heb je niet meer te vertellen dan één pagina? Laat het dan zo en voeg niet allerlei overbodige informatie toe. Een cv van één pagina is prima.

2. Houd je aan een professionele opzet en indeling van je cv

Er zijn een paar onderdelen die op ieder cv moeten terugkomen. De volgorde van het cv kan wél variëren, maar de volgende onderdelen mogen niet ontbreken op je cv:

  • Personalia en contactgegevens

Voor- en achternaam, volledig adres en woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer.

  • Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel is een samenvatting van vijf tot zeven regels waarin je jezelf voorstelt: wat voor persoon ben je, wat voor werk zoek je, wat zijn je ambities en welke sterke eigenschappen heb je?

  • Werkervaring

Vermeld recente werkervaring die relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Vermeld bij elke baan de naam van de werkgever (bedrijfsnaam), jouw functietitel, begin- en einddatum (maand en jaar), toelichting waarin je aangeeft wat je taken en verantwoordelijkheden waren.

  • Opleidingen

Jouw beroepsopleiding of vervolgopleiding is belangrijker dan je basis- en middelbare school. Benoem je basis- of middelbare scholen alleen op je cv als dit jouw laatst genoten opleiding is.

3. Zorg voor overzicht

Het is belangrijk dat jouw cv een duidelijke structuur heeft en overzichtelijk is; daardoor wordt je cv makkelijk te scannen voor werkgevers en recruiters. Daar zijn een aantal manieren voor:

  • Geef de onderdelen in je cv duidelijke titels (tussenkopjes).
  • Zet tussen de onderdelen van je cv voldoende witruimte; niet proppen met tekst!
  • Gebruik een regelafstand van minimaal 1,15 en maximaal 1,4.
  • Maak de marges niet te klein.
  • Maak gebruik van opsommingstekens.

4. Gebruik passende kleuren

De kleuren in je cv mogen niet té uitbundig en afwijkend zijn. Behalve als je solliciteert op een zeer creatieve functie; dan kun je een creatief cv maken. Je kunt de letters standaard zwart maken of je gebruikt donkerblauw, donkergroen, donkerrood of grijstinten. Een beetje spelen met kleuren mag, maar maak het niet te bont. Dus: geen fluorescerend geel of knalroze. Houd het zakelijk en professioneel.

5. Gebruik een lettertype dat goed leesbaar is

Een lettertype als Arial, Verdana of Calibri in 12 punt is prima voor je cv. Deze lettertypes zijn goed leesbaar en beschikbaar op elke computer.

6. Gebruik van (pas)foto

Een (pas)foto op je cv is niet verplicht, maar het is tegenwoordig vrij normaal om wél een foto toe te voegen. Een foto maakt je cv persoonlijker. Denk goed na welke foto je toevoegt aan je cv; deze moet professioneel ogen. Als je ook andere afbeeldingen op je cv gebruikt, zoals bijvoorbeeld een achtergrondafbeelding, tabel of grafiek, dan moeten deze jouw cv ondersteunen en er professioneel uitzien.

7. Creatief cv is voornamelijk geschikt voor de creatieve beroepen

Alleen een creatieve professional maakt een creatief cv. Een baan als bankier, advocaat of administratiemedewerker vraagt om een minder creatief cv dan bijvoorbeeld een functie als grafisch ontwerper of filmmaker.

8. Vermijd spelfouten en afkortingen

Uiteraard zorg je voor een cv zonder spelfouten. Gebruik de spellingscontrole en lees je cv nog eens uitgeprint na. Ook afkortingen zijn NOT DONE op je cv. Je opleiding schrijf je voluit. Dus niet: HU, maar Hogeschool Utrecht.

9. Laat je cv checken door iemand anders

Laat je cv altijd door iemand anders nakijken. Vraag aan deze persoon of je cv overzichtelijk en duidelijk is en of de uitstraling past bij de functie waarop je solliciteert.

10. Verstuur je cv liefst in pdf-formaat

Verstuur je cv als pdf, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je cv een rommeltje wordt op een ander beeldscherm of bij het uitprinten. Als je je cv per post verstuurt: zorg voor een cv zonder vlekken of kreukels.

Tot slot

Het mooi opmaken van een document zoals een cv is niet voor iedereen weg gelegd. Ben je er niet goed in? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op CV.nl: je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en te kiezen voor een mooie en professionele lay-out. Na het invullen van je gegevens is het cv direct te downloaden en klaar voor gebruik. Zo kun je per sollicitatie een andere opvallende lay-out gebruiken.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken