Vaardigheden op je cv vermelden
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 26 februari 2024

Vaardigheden op je cv vermelden

Vaardigheden op je cv vermelden is belangrijk. Je cv is een afspiegeling van je sterke punten, je specifieke kennis en vaardigheden. Met je vaardigheden beschrijf je wat je kunt en de kennis die hebt. Maar hoe breng je je vaardigheden in kaart en welke benoem je op je cv? Benoem op je cv in elk geval de vaardigheden die relevant zijn en een toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je solliciteert.

Vaardigheden of competenties

Met vaardigheden bedoelen we iets anders dan competenties. De begrippen raken elkaar wel, maar ze zijn niet hetzelfde. Vaak worden ze door elkaar heen gebruikt, daarom leggen we eerst uit wat cv.nl met competenties bedoelt. Competenties zijn persoonlijke eigenschappen of kwaliteiten die te leren en ontwikkelen zijn mits jouw karakter dat toestaat en aangevuld met persoonlijkheid, intelligentie en motivatie. Competenties die je zou kunnen hebben, zijn bijvoorbeeld aanpassingsvermogen, stressbestendigheid of leidinggevende kwaliteiten. Met vaardigheden bedoelen we activiteiten waar je goed in bent. Deze activiteiten zijn aan te leren. Je oefent ze in de praktijk. Vaardigheden die je op je cv zou kunnen vermelden, zijn bijvoorbeeld: MS Excell, Photoshop, JavaScript maar ook: aftimmeren, steigerbouw, stucen of het besturen van een heftruck.

‘Competentie’ is dus een veel ruimer begrip dan het begrip ‘vaardigheid’. Je hebt vaak diverse vaardigheden nodig voor het ontwikkelen van competenties. Vaardigheden die je bijvoorbeeld nodig zou kunnen hebben om innovatief te zijn (competentie), zijn technische vaardigheden als de inzet van nieuwe technologie en conceptuele vaardigheden zoals goed kunnen analyseren (om bijvoorbeeld een product te verbeteren). Let op dit verschil bij het opstellen van je cv. Wil je je competenties (persoonlijke eigenschappen) benoemen? Vermeld deze dan bij ‘Eigenschappen’ onderaan je cv.

Vaardigheden op je cv vermelden

Het benoemen van vaardigheden op je cv is altijd een goede keuze. Je laat ermee zien waar jij goed in bent. Iedereen beschikt over bepaalde vaardigheden. Die vaardigheden kun je in eerdere banen of tijdens het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten hebben opgedaan. Bij het opstellen van je cv is het slim om jouw vaardigheden op het cv te vermelden die belangrijk zijn voor de uitoefening van de baan waarnaar je op zoek bent. Maak dus een selectie van de vaardigheden die een toegevoegde waarde hebben voor de functie waarop je solliciteert. Vaak heb je te veel vaardigheden om ze allemaal op je cv te zetten, zeker als je bedenkt dat een cv van maximaal 2 A4-tjes lang genoeg is. Maak daarom ook gebruik van de vacaturetekst; vaak wordt daarin om bepaalde vaardigheden gevraagd.

Vaardigheden in kaart brengen

Uiteraard is het onmogelijk om al je vaardigheden op je cv te zetten. Maar hoe breng je je vaardigheden in kaart? Het is slim om uit te gaan van de categorieën waarin je vaardigheden kunt indelen. Vervolgens bedenk je per categorie waar jij goed in bent. Wat kan jij allemaal, wat zijn je sterke punten? Maak eerst een zo volledige mogelijke lijst voor jezelf. Benoem vervolgens maximaal tien vaardigheden op je cv.

Vaardigheden: 4 categorieën

Vaardigheden kun je indelen in vier categorieën:

 1. sociale vaardigheden
 2. technische vaardigheden
 3. conceptuele vaardigheden
 4. politieke vaardigheden

  Sociale vaardigheden

  Sociale vaardigheden zeggen iets over je vermogen om samen te werken met anderen. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn: goed kunnen spreken (presentaties geven, complexe zaken uitleggen aan anderen, vergaderingen voorzitten, interviewtechnieken), goed kunnen schrijven (handleidingen voor klanten maken, rapporten opstellen, notuleren), anderen kunnen begrijpen en motiveren, goed kunnen luisteren, coachen of aansturen van collega’s, assertief zijn.

  Technische vaardigheden

  Bij technische vaardigheden gaat het erom dat je in staat bent om bepaalde gereedschappen (tools), procedures en technieken in te zetten. Denk aan computervaardigheden als MS Excel, Powerpoint, Photoshop, HTML, FTP en JavaScript. Maar een timmerman beschikt ook over technische vaardigheden; hij kan bijvoorbeeld zeer nauwkeurig vloeren leggen, deuren inzetten of kasten afbouwen.

  Conceptuele vaardigheden

  Conceptuele vaardigheden draaien om het vermogen om verbanden te leggen, processen te analyseren, een planning te maken, te organiseren en je creativiteit in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld goed verslagen of rapporten maken, evenementen organiseren, of data interpreteren en in grafieken vastleggen.

  Politieke vaardigheden

  Politieke vaardigheden zeggen iets over het vermogen om de eigen positie of die van het bedrijf te versterken. Denk aan vaardigheden als goed kunnen netwerken, strategische beslissingen kunnen nemen, draagvlak creëren, diplomatiek zijn, kunnen reflecteren, onderzoeken, kritisch én probleemoplossend denken, anderen kunnen motiveren, het beste uit andere mensen halen.

  Speciale aandacht voor computervaardigheden

  Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen zijn de computervaardigheden die een aantal jaren geleden nog goed stonden op je cv, nu niet meer vermeldenswaardig. Tegenwoordig wordt ervan uitgegaan dat elke sollicitant om kan gaan met een tekstverwerkingsprogramma als MS Word en een e-mailprogramma als Outlook; ze behoren tot de standaard vaardigheden van elke werkzoekende. Het is daarom nu overbodig om te vermelden op je cv dat je vaardig bent in dit soort programma’s. Benoem daarom bij je computervaardigheden de vaardigheden die niet iedereen beheerst. Excel is redelijk standaard, maar als je gevorderd bent in Excel dan ben je in staat om hiermee de mooiste grafieken en uitgebreide analyses te maken. Heb je kennis van bepaalde web technologie of online netwerken als webservers, HTML, FTP of JavaScript, VPN? Dan is dat zeker het vermelden waard. Online is tegenwoordig steeds belangrijker. Richt bij het vermelden van je computervaardigheden op de meest specialistische kennis en vaardigheden die je hebt. Word en Outlook kun je gewoon weglaten; dat is te standaard.

  Delen via:
  CV.nl
  Redactie
  Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

  Maak het verschil met je CV

  Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

  CV maken