Meer kans op een baan met een pakkende titel op je cv

Meer kans op een baan met een pakkende titel op je cv

De eerste pagina van je curriculum vitae is het krachtigste wapen om een goede eerste indruk achter te laten. Recruiters en werkgevers spenderen maar kort de tijd aan elk cv dat ze ontvangen. Opvallen tussen die enorme stapel sollicitaties? Een van de manieren om hiervoor te zorgen is door een pakkende titel toe te voegen aan je cv.

Wat is een cv-titel?

Het woord zegt het al: een cv-titel is een korte zin die je op je curriculum vitae plaatst. De titel op je cv wordt ook wel cv-kop genoemd. Het is een uitgelezen manier om kort en bondig je professionele identiteit te omschrijven, je sterke punten te benadrukken én te laten zien wat jouw toegevoegde waarde is.

Wat levert een titel op je cv op?

De meest belangrijke reden om te kiezen voor een titel op je curriculum vitae is om een goede eerste indruk te maken en ervoor te zorgen dat de lezer getriggerd wordt om jouw cv verder te bekijken. Een aantrekkelijke cv-titel heeft verschillende voordelen die jou aan die nieuwe leuke baan kunnen helpen:

De aandacht van de lezer trekken

Je wilt de lezer van je cv ervan overtuigen dat jouw cv de moeite waard is om gelezen te worden. Bovenaan je document het woord ‘cv’ of ‘curriculum vitae’ schrijven, voegt niets toe. Je schrijft op de voorkant van een boek ook niet het woord ‘boek’ als titel. Dit spreekt voor zich.

Om echt de aandacht te trekken, schrijf je een titel op je cv die gelinkt is aan de vacature waarop je solliciteert. Zo weet de recruiter binnen een aantal tellen dat jij een potentiële geschikte kandidaat bent voor de job.

Beter gevonden worden door werkgevers

Maak je gebruik van vacaturesites waar je je cv kunt uploaden, ook dan is het hebben van een sterk cv-titel onmisbaar om goed gevonden te worden. Wanneer recruiters gaan zoeken naar geschikte profielen doen ze dit door bepaalde zoekwoorden in te vullen in de zoekmachine van dergelijke websites. Wordt er gezocht op de zoekterm ‘marketing manager’ dan komen uiteraard cv’s naar boven waarin dit exacte zoekwoord voorkomt, maar ook cv’s met bijvoorbeeld ‘team manager’ of ‘operational manager’ in de inhoud. Om meer kans te maken dat jouw cv in de zoekresultaten komt te staan, voeg je een titel toe aan je cv.

Toon je vaardigheden en kwaliteiten

Beschik jij over een vaardigheid of talent dat essentieel is voor de vacature waarop je solliciteert? Dan kun je hoge ogen gooien door deze competenties toe te voegen aan de titel op je cv. Op het moment dat een recruiter op zoek gaat naar een kandidaat wil hij dat op de meest efficiënte manier doen. En daar kun jij bij helpen. Cv’s kunnen sneller en eenvoudiger gesorteerd worden op bijvoorbeeld opleiding, competentie of werkervaring door deze op te nemen in je cv-titel.

Een goede titel voor op je cv schrijven

Dat ene kleine regeltje bovenaan een cv kan aardig wat verschil maken. Door een pakkende cv-titel te schrijven, overtuig je de lezer meer aandacht aan jouw cv te schenken. Maar hoe schrijf je een sterke titel voor op je cv?

Houd de titel kort en bondig

Je wilt niet dat de lezer moet nadenken na het lezen van je cv-titel. Ingewikkelde zinnen of moeilijk te lezen of begrijpen titels geven niet het effect wat je hoopt te bereiken: op die ja-stapel terechtkomen. Werk daarom altijd aan een korte en bondige formulering van de titel voor je cv.

Verwerk trefwoorden in de titel

Met een zorgvuldig opgestelde en relevante cv-titel onderscheid je jezelf van de rest. Hoe relevanter je titel, hoe meer je opvalt. Daarom is het slim om de vacaturetekst goed door te lezen en daaruit trefwoorden te kiezen die jouw competenties, eigenschappen en sterke punten onderstrepen. Houd wel weer rekening met bovenstaande: maak er geen lang verhaal van, ga voor kort en krachtig.

Wees zo specifiek mogelijk

Vage beschrijvingen gebruiken werken juist averechts. ‘Succesvolle computerprogrammeur’ of ‘Communicatief sterke communicatiespecialist’ zijn titels waar een recruiter weinig mee kan. Want hoe meet je of iemand succesvol is? En moet een communicatiespecialist niet altijd goed zijn in communiceren? Let er dus bij het schrijven van je cv-kop op dat je specifieke vaardigheden vermeldt.

Laat je cv-titel in het oog springen

Een pakkende titel werkt alleen als je deze strategisch op je curriculum vitae plaatst. De ideale positie op je document hiervoor is bovenaan de eerste pagina. Zo kun je er zeker van zijn dat de recruiter jouw titel niet zal missen.

Niet alleen de positie is belangrijk, ook het lettertype, de grootte en de vormgeving spelen een rol. Zorg er altijd voor dat je een lettertype kiest dat op verschillende apparaten goed leesbaar is. Hele dunne lijnen zien er mooi uit op een desktop maar kunnen onleesbaar worden op mobiel. Een goed gekozen lettertype kan je cv-titel een boost geven.

Indien de functie zich hiervoor leent, bijvoorbeeld als je solliciteert naar een baan als graphic designer of marketingmedewerker, kun je ook qua vormgeving zorgen dat je cv opvalt. Een pentekening van jezelf met een tekstballon ernaast met daarin de titel verwerkt. Of je titel geplakt in een banner. Er zijn vele creatieve vormen te gebruiken. Wel belangrijk hierbij is om je document als PDF op te slaan en te versturen.

Voorbeelden van goede cv-titels

Om je op weg te helpen vind je hieronder een aantal voorbeelden van titels die de geschiktheid en de toegevoegde waarde van de kandidaat aantonen:

  • Meertalige marketingspecialist met 10 jaar ervaring in het internationaal promoten van online producten
  • Patiëntvriendelijke verpleegkundige in het bezit van de specialisatie oncologie
  • Native speaker vertaler Duits met Trados-ervaring die zorgt voor foutloze teksten
  • Bekroonde redacteur met 5 jaar ervaring in de financiële berichtgeving

Het plaatsen van een titel op je cv is een effectieve manier om de aandacht van de lezer te trekken en op te vallen. Met bovenstaande tips schrijf je een sterke cv-titel waarmee je recruiters aanmoedigt om jouw cv mee te nemen naar de volgende sollicitatieronde.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken