CV in Word maken: waar moet je op letten?

CV in Word maken: waar moet je op letten?

Een van de manieren om een cv te maken, is door gebruik te maken van het programma Word van Microsoft. Als je jouw cv in Word opmaakt, kĂ n dat voordelig zijn. Microsoft Word heeft diverse sjablonen (templates) beschikbaar om een cv op te stellen. Ook online zijn er legio cv sjablonen te vinden die je kunt downloaden en in Word kunt gebruiken. Maar er kleven ook nadelen aan het gebruik van Word voor je cv. Hoe maak je jouw cv in Word? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten?

Jouw cv is niet alleen een opsomming van je werkervaring, opleidingen en kwaliteiten. Recruiters en werkgevers vormen door naar je cv te kijken ook een eerste indruk van jou. Het is eigenlijk een visitekaartje! Daarom is het fijn als jouw cv qua opmaak en ontwerp past bij datgene dat je wilt uitstralen. En natuurlijk wil je dat je cv er professioneel, duidelijk en verzorgd uit ziet. De opmaak of layout van je cv is daarom van minstens zo belangrijk als de inhoud. Een mooie layout maakt jouw cv bovendien een stuk aantrekkelijker.

CV opmaken in Word: hoe doe je dat?

In Word vind je een aantal sjablonen voor cv’s en sollicitatiebrieven. Klik bij “Bestand” op “Nieuw” om een nieuw bestand aan te maken en er verschijnen direct sjablonen die je voor dit nieuwe bestand kunt gebruiken. In het zoekvenster tik je ‘cv’ in. Dan verschijnen alle cv-templates die Word heeft. Het sjabloon dat jou aanspreekt, klik je aan. Dan hoef je alleen nog je eigen gegevens in te vullen. Zoek je op internet naar “cv opmaak Word”, dan vind je ook talloze sites met verschillende cv sjablonen die geschikt zijn voor Word.

CV generator of Word?

Om jouw cv van een mooie layout te voorzien, kun je gebruik maken van een cv generator zoals CV.nl biedt. Via CV.nl maak je jouw cv in een paar stappen: je hebt keuze uit verschillende templates die je eenvoudig kunt invullen, je cv is direct te downloaden en klaar voor gebruik. Lekker makkelijk, want je hoeft verder geen kennis te hebben van vormgeving of een programma als Word. Ook kun je je oude cv in Ă©Ă©n keer importeren. Dat scheelt veel tikwerk!

Goed overweg kunnen met Word

Je kunt er ook voor kiezen om zelf een cv te maken in Word. Ontwerp zelf een layout Ăłf maak gebruik van een van de vele cv sjablonen (templates) die voor Word beschikbaar zijn. Het voordeel is, dat je het helemaal in eigen hand hebt. Alles in jouw cv is aanpasbaar. Een cv maken in Word kost daarentegen wel veel tijd en ook aanpassingen doen in je cv kan een behoorlijk tijdrovend klusje zijn. Switchen van sjabloon in Word is natuurlijk helemaal een drama, terwijl je met de cv generator van CV.nl met Ă©Ă©n druk op de knop switcht tussen de verschillende templates. In Word komt het nogal eens voor dat de tekst en opmaak “verspringen” bij kleine aanpassingen. Het is daarom wel van belang dat je goed overweg kunt met het programma. Als je goed bent in Word, kan het dus een idee zijn om je cv op te stellen in Word, maar er zitten wat nadelen aan.

CV in Word: waar moet je op letten?

Stel dat je besluit om je cv op te maken in Word. Let dan op de volgende zaken:

  • Zorg voor een overzichtelijk geheel met duidelijke onderdelen

Een overzichtelijke indeling met voldoende witruimte tussen de onderdelen maakt jouw cv voor een recruiter of werkgever prettig om te lezen en makkelijk te scannen. Elk onderdeel voorzie je van een titel.

  • Gebruik op je hele cv hetzelfde lettertype

Voor zowel de kopjes als de “gewone” tekst gebruik je het liefst hetzelfde lettertype, anders maakt je cv een rommelige indruk. De lettergrootte van de kopjes mag wel groter zijn dan die van de gewone tekst.

  • Let op het gebruik van kleuren

De kleuren die je op je cv gebruikt, mogen niet té uitbundig en afwijkend zijn, behalve als je solliciteert op een creatieve functie. Zwarte letters is de standaard. Donkerblauw, donkergroen, donkerrood en grijstinten mag je gebruiken. Ons advies: je mag een beetje spelen met kleuren, maar maak het niet te bont en zeker niet schreeuwerig.

  • Zorg dat lettertype en kleuren bij jou en de functie passen

Solliciteer je naar een functie als grafisch vormgever, dan mag je iets creatiever omgaan met het gebruik van lettertype en kleuren op je cv. Een meer traditionele functie (bijvoorbeeld in de administratie) vraagt om een wat bescheidener cv qua kleur en lettertype.

  • Let op verspringingen bij aanpassingen in je cv

Een veelgehoorde klacht over het programma Microsoft Word is, dat teksten, afbeeldingen en opsommingen nogal eens verspringen zodra je iets aanpast. Wees je daar bewust van en check na het updaten van je cv of alles nog netjes op zijn plek staat. Mocht dit niet lukken, overweeg dan om een cv generator te gebruiken. Het kan veel frustratie schelen!

  • Check op spelfouten

Het is natuurlijk een open deur, maar zorg dat er geen spelfouten in je cv staan. Word heeft een spellingscontrole, maar deze is niet feilloos. Is spelling niet jouw sterkste punt? Laat dan iemand anders je cv nakijken.

  • Sla je cv op als Word-bestand Ă©n als pdf-bestand

Stuur je cv als een pdf-bestand naar een recruiter of werkgever. Een enkele keer vragen recruiters speciaal om een Word-bestand. Dit heeft er vaak mee te maken dat ze jouw cv willen inlezen in een databank. Niet elke databank kan een pdf-bestand “lezen”.

  • Print je cv uit

Het is aan te raden om je cv uit te printen, ook als je je cv digitaal verstuurt. Zo krijg je een idee hoe de meeste recruiters of werkgevers jouw cv zien. Vaak print een recruiter of werkgever ook je cv uit.

  • Vermeld je naam en de functietitel in de bestandsnaam

Zo kan de recruiter of werkgever jouw cv onderscheiden van de andere cv’s en het is direct helder op welke functie je solliciteert.

  • Pas je cv per sollicitatie aan

Het is slim om je cv per sollicitatie aan te passen. Elke vacature stelt weer andere eisen aan de ideale kandidaat. Daar kun je handig op inspelen door elke keer opnieuw je cv zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de functie. Zoals gezegd, kan dat een tijdrovend klusje zijn als je je cv in Word maakt.

Niet zo handig met Word?

Als je er tegenop ziet om je cv in Word te maken, kun je natuurlijk iemand anders om hulp vragen. Wij raden je echter aan om te overwegen om je cv te maken met een cv generator, zoals die van CV.nl. Dat doe je in een paar stappen, het is heel eenvoudig en aanpassingen en switchen naar een andere layout is een makkie!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken