Ziekte vermelden op je cv: wel of niet doen?

Ziekte vermelden op je cv: wel of niet doen?

Veel sollicitanten vragen het zich af: moet ik een periode van ziekte op mijn cv vermelden? Volgens de wet ben je niet verplicht om bij sollicitaties iets over jouw ziekteverleden te melden, omdat dat discriminatie in de hand kan werken. Maar een gat in je cv: daar krijg je geheid vragen over! Wat kun je het beste doen als je een langere periode ziek bent geweest en daardoor niet kon werken? En wat als je chronisch ziek bent? Er is geen pasklaar antwoord; elke situatie is anders. We geven je een aantal tips om je een eindje op weg te helpen.

Je kunt er meestal niets aan doen en het kan iedereen overkomen: je bent langere tijd ziek geweest. Als je tijdens een bepaalde periode niet hebt kunnen werken vanwege ziekte, dan ontstaat er een gat in je cv. Dat kan een gat van een aantal maanden of zelfs jaren zijn. We hebben het dus niet over een griepje; daar ben je meestal binnen één of twee weken wel weer overheen. Daarover hoef je sowieso nooit iets op je cv te melden. Maar het is een ander verhaal als je langere tijd uit de running bent geweest door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Hoe je daarmee omgaat hangt af van wat je mankeert en in hoeverre deze ziekte, arbeidsongeschiktheid of handicap jouw werkzaamheden nu nog kunnen beïnvloeden.

Vermelding ziekteverleden niet verplicht

Je bent wettelijk niet verplicht om tijdens de sollicitatieprocedure iets te melden over je ziekteverleden. Je hoeft hierover dus niets op je cv te zetten. Een werkgever mag hier zelfs niet naar vragen in het sollicitatiegesprek. Een werkgever mag alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Over jouw gezondheid of ziekteverzuim bij een vorige werkgever mag hij dus niets vragen. Mocht een werkgever tijdens een sollicitatiegesprek bijvoorbeeld willen weten of je veel ziek bent geweest, dan kun je het beste de werkgever er vriendelijk op wijzen dat je die vraag niet hoeft te beantwoorden.

Meldingsplicht voor klachten die werk belemmeren

Je hebt wel een zogenaamde meldingsplicht als je medische klachten hebt die voor problemen tijdens het werk kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als je een handicap, beperking of chronische ziekte hebt. Je bent dan verplicht de werkgever hierover te informeren. Misschien heb je aangepaste werktijden nodig of je kunt bepaalde taken niet uitvoeren? Kandidaten met een beperking kunnen in veel gevallen vragen om een ‘doeltreffende aanpassing’. Bijvoorbeeld als je vanwege rugklachten een bepaalde bureaustoel nodig hebt. Als je zwanger bent, hoef je dat overigens niet te vertellen. (Zwangerschap is ook geen ziekte, maar dat terzijde).

Medische klachten niet op cv zetten

Als je medische klachten hebt die jouw werk kunnen belemmeren, zet dit dan niet meteen op je cv. Daarmee werk je discriminatie al op voorhand in de hand. Wacht tot je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Dan kun je dit altijd nog aangeven en dan heb je daarbij de kans om eventuele twijfels bij een werkgever weg te nemen.

Medische keuring voor sommige functies

Voor sommige functies moeten kandidaten een medische (aanstellings)keuring ondergaan. Tijdens zo’n medische keuring mag de arts wel vragen stellen over je gezondheid en ziekteverleden. Medische keuringen zijn bijvoorbeeld verplicht voor piloten, ambulancepersoneel en brandweerlieden. Als je een medische keuring moet ondergaan, dan is de werkgever verplicht dit al in de vacaturetekst aan te geven. Dit weet je dan al als je je cv opstelt om op de functie te solliciteren.

Gat in je cv door ziekte

Je hoeft dus op je cv niet te vermelden dat je ziek was, maar dan ontstaat er wel een gat op je cv waarover je vragen kunt krijgen. Het is logisch dat een werkgever dan van jou wil weten waarom je in een bepaalde periode niet hebt gewerkt. Wees in dat geval eerlijk, liegen is nooit een goed idee. Door te liegen op je cv of in een sollicitatiegesprek neem je het risico dat je werkgever er vroeg of laat toch wel achter komt. Met als gevolg: gezichtsverlies, imagoschade of zelfs ontslag.

Maar je hoeft ook weer niet op alle details over je ziekte in te gaan. Vermeld op je cv bijvoorbeeld kort en zakelijk dat je vanwege persoonlijke redenen niet kon werken. Het is vooral belangrijk dat je daarbij benadrukt dat dit nu is opgelost en dat er nu geen belemmering (meer) is voor de taken die je gaat uitvoeren. Ook tijdens een sollicitatiegesprek hoef je hier niet op in te gaan.

Met een vaardigheden cv vallen gaten minder op

Als je liever een cv opstelt waarbij het gat in je cv door ziekte minder opvalt, kun je ook een vaardigheden cv maken. De gaten zijn dan niet direct zichtbaar zoals bij een (omgekeerd) chronologisch cv. Een vaardigheden cv is ingedeeld naar de vaardigheden en kwaliteiten die je hebt; een dergelijk cv is niet op datum gesorteerd. Zorg ervoor dat de vaardigheden die je uitlicht, aansluiten op de functie-eisen. Het beschikken over relevante vaardigheden is voor het uitoefenen van een functie belangrijker dan dat je tijdelijk niet hebt gewerkt.

Zorg voor een positief verhaal

Of dat gat in je cv nu wel of niet direct zichtbaar is, het belangrijkste is dat je een positief verhaal hierover kunt vertellen. Het is altijd mogelijk dat een werkgever in het sollicitatiegesprek vragen stelt over gaten in je cv. Wees hier op voorbereid en verklaar deze periode(s) zo veel mogelijk in jouw voordeel. Als je een ziekte hebt overwonnen, dan betekent dit bijvoorbeeld dat je kracht en doorzettingsvermogen hebt. Laat je stoere, actieve kant zien en wees geen slachtoffer. Werkgevers zijn over het algemeen veel meer geïnteresseerd in iemand die zin heeft in de functie en iemand die positief is en van aanpakken houdt.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken