Vaardigheden cv maken
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 6 november 2024

Vaardigheden cv maken

Wanneer kun je het beste een vaardigheden cv maken? Zoals de term al aangeeft, leg je in zo’n cv de nadruk op jouw vaardigheden. Het vaardigheden cv draait volledig om jouw prestaties, kwaliteiten, sterke eigenschappen (competenties) en rollen. De opbouw van een vaardigheden cv is niet gebaseerd op chronologie zoals bij een chronologisch cv of omgekeerd chronologisch cv, maar op datgene dat je kunt. Wanneer is het handig om op je cv vooral de nadruk op jouw vaardigheden te leggen? En hoe maak je een vaardigheden cv?

CV maken

De meeste cv’s zijn gebaseerd op chronologie; een chronologisch cv of teruglopend cv (omgekeerd chronologisch cv) komen veel voor. Je cv valt daarom al op als je een vaardigheden cv maakt, omdat dit niet standaard is. Wel komt het steeds vaker voor dat sollicitanten kiezen voor een vaardigheden cv. De opbouw van een vaardigheden cv is totaal anders en onderscheidt zich door te focussen op kwaliteiten, rollen en prestaties.

Wanneer een vaardigheden cv maken?

Een vaardigheden cv kan in een aantal situaties een goede keuze zijn. Soms wil je niet de chronologie van jouw ervaring centraal stellen, maar juist nadruk leggen op datgene dat jij kunt. In de volgende situaties is het een goed idee om af te wijken van de standaard opbouw van een chronologisch cv en een vaardigheden cv te maken.

Je wilt onderscheidend zijn

Zoals gezegd, een vaardigheden cv valt meer op dan een (omgekeerd) chronologisch cv. Met een vaardigheden cv onderscheid jij je alleen al door de manier waarop jij je presenteert van andere kandidaten. Je laat ermee zien dat je je bewust bent van wat jij kunt en welke kwaliteiten je bezit, en dat je nadenkt over de rollen die je in vorige banen hebt gehad. Het is daarbij wel van belang dat je vaardigheden vermeldt die aansluiten op de functie en de eisen die daaraan gesteld worden. Ook is het belangrijk om met ‘bewijs’ te komen; beschrijf waarom jij denkt dat je een bepaalde vaardigheid hebt. Met een droge opsomming van vaardigheden en opgedane kennis ben je er niet.

Je wilt een carrièreswitch maken

Als jij ervoor kiest om wat betreft je loopbaan een totaal andere richting in te slaan, dan ben je met het benoemen van eerdere banen en opleidingen op je cv niet onderscheidend genoeg. Je neemt vaak niet de te verwachten werkervaring mee bij een carrièreswitch. Als je een vaardigheden cv maakt, leg je de nadruk op jouw kwaliteiten. Daarmee kun je aantonen dat je toch alle kwaliteiten en eigenschappen in huis hebt voor de baan waarop je solliciteert.

Je bent een jobhopper

Als je van de ene baan naar de andere ‘hopt’, ziet een (omgekeerd) chronologisch cv er meestal wat onwillekeurig uit. Bij jobhoppers is er meestal niet direct een lijn of trend te ontdekken in de banen die zij achtereenvolgens hebben gehad. Je loopbaan komt hierdoor wellicht wat grillig over. Vaak kun je toch wel bepaalde eigenschappen bedenken die je in eerdere banen hebt toegepast en die bij de baan passen waarop je solliciteert. Op die manier geef je structuur aan jouw keuzes (en je cv) op basis van de vaardigheden die je hebt.

Je hebt gaten in je cv

Er zijn diverse situaties mogelijk waardoor je een bepaalde periode of zelfs meerdere periodes in je leven niet hebt gewerkt. Denk aan een sabbatical, het zorgen voor de kinderen of familieleden (mantelzorg), of als je ziek bent geweest. Bij een (omgekeerd) chronologisch cv zijn de gaten in je cv direct zichtbaar, omdat alles is gesorteerd op datum. Als je de nadruk niet wilt leggen op de gaten in je cv, dan is een vaardigheden cv een hele goede keuze. Zo laat je zien wat jij kunt en welke kwaliteiten je hebt. Zorg ervoor dat de vaardigheden die je uitlicht, ook aansluiten op de functie-eisen. Het beschikken over relevante vaardigheden is voor het uitoefenen van een functie toch belangrijker dan dat je tijdelijk niet hebt gewerkt.

De opbouw van een vaardigheden cv

De onderdelen die die op een vaardigheden cv thuishoren zijn:

  • Persoonlijke gegevens

Je naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer vermeld je bij de persoonlijke gegevens.

  • Persoonlijk profiel

Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv. Het is een soort profielschets en een inleiding tot je cv waarin jij jezelf presenteert. Het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.

  • Competenties en vaardigheden

Je benoemt de vaardigheden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Licht bij elke vaardigheid toe in welke situaties jij de vaardigheid hebt opgedaan. Dat kunnen vorige banen zijn, maar denk ook aan opleidingen, cursussen, hobby’s, nevenactiviteiten. Als je bijvoorbeeld als bestuurslid van een vereniging intensief hebt gewerkt met MS Excel en daardoor alle ins en outs van het programma hebt leren kennen, dan is dat een vaardigheid die je kunt benoemen. Geef daarbij voorbeelden van wat je met dit sofware programma kunt, bijvoorbeeld ingewikkelde formules maken of de ontwikkeling van de jaarcijfers van een organisatie weergeven in een duidelijke grafiek. Denk ook aan de vaardigheden die je hebt opgedaan in periodes dat je niet hebt gewerkt. Als je tijdens je sabbatical een mooie reis hebt gemaakt en hebt geleerd om je flexibel op te stellen (omdat je reis niet altijd volgens planning verliep), is dat ook een competentie die het vermelden waard kan zijn.

  • Prestaties

Een prestatie is iets dat je hebt bereikt en het is meestal zichtbaar. Je hebt bijvoorbeeld ‘een nieuwe website ontwikkeld, waarbij de content inhoudelijk en qua structuur beter was afgestemd op het zoekgedrag van bezoekers’. Of je hebt ‘in zes maanden tijd een monumentaal pand volledig gerestaureerd, zowel binnen als buiten’. Als commercieel talent zou je kunnen aangeven hoeveel klanten je in je laatste functie hebt binnengehaald. Ook publicaties zijn te benoemen als prestaties. Denk aan artikelen voor een gerenommeerd tijdschrift, het schrijven van een boek, een blog, een afstudeerscriptie. Schrijvers, journalisten en wetenschappers hebben vaak een lange publicatielijst. In dat geval kun je het beste een aantal bijzondere publicaties op je cv zetten en de complete lijst als bijlage aan je cv toevoegen.

  • Werkervaring: rollen

Je werkervaring vermeld je op een vaardigheden cv aan de hand van rollen die je hebt gehad in eerdere banen. Je vermeldt de rollen die goed aansluiten op de baan waarop je solliciteert. Denk aan rollen als planner, projectleider, teammanager, voorman.

Voorbeeld

Stel dat je solliciteert op een functie als telefonisch klantenservicemedewerker. Je hebt dit nog niet eerder gedaan, maar je hebt gedurende je studententijd in een winkel gewerkt waar je ook regelmatig klanten te woord moest staan die een product kwamen terugbrengen of ruilen. Beschrijf een voorbeeld uit die werktijd waarin je laat zien hoe je in deze rol omging met een klant. Stel dat je daarnaast ook onderzoek hebt gedaan naar de klanttevredenheid bij een bedrijf en daarvoor heb je tientallen klanten telefonisch benaderd. Door deze rol te toe te lichten, geef je aan dat je al eens eerder klanten telefonisch te woord hebt gestaan.

Selecteer de rollen die interessant en relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert; niet al je vorige banen hoeven daarbij aan bod te komen. Je hoeft ook niet exact aan te geven wanneer je welke baan hebt gehad.

  • Opleidingen

Vermeld de gevolgde opleidingen vanaf de middelbare school met vakkenpakket, specialisaties, afstudeerscriptie en stages.

  • Gewenste werkzaamheden

Het is verstandig om aan te geven in een apart onderdeel ‘Gewenste werkzaamheden’ naar wat voor werk jij op zoek bent. Hiermee maak je duidelijk wat je wilt en hoe jij inzetbaar bent. Een dergelijke toelichting is een must als je een carrièreswitch wilt maken. Dan wil je uiteraard geen banen meer die lijken op het werk dat je al hebt gedaan. Geef zo duidelijk mogelijk het verschil aan tussen het werk dat je zoekt en het werk dat je al gedaan hebt. Dit onderdeel kun je het beste wat hoger op je cv zetten. Je kunt er ook voor kiezen om in je persoonlijk profiel aan te geven wat voor soort werk je zoekt.

Op internet zijn diverse voorbeelden beschikbaar van vaardigheden cv’s. Neem eens een kijkje om inspiratie op te doen.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken