Teruglopend cv maken

Teruglopend cv maken

Wanneer doe je er goed aan om een teruglopend cv te maken? Bij een teruglopend cv vermeld je bij het onderdeel Werkervaring eerst je meest recente baan. Vervolgens werk je in omgekeerde volgorde terug. Na het onderdeel werkervaring vermeld je pas je opleidingen. Een teruglopend cv noem je ook wel een omgekeerd chronologisch cv. Wanneer is het een goed idee om een teruglopend cv te maken? Wat zijn de voor- en nadelen van het opstellen van een cv waarbij je jouw loopbaan in omgekeerde volgorde opsomt?

Het teruglopend cv komt vaak voor. Bij een teruglopend cv vermeld je de onderdelen op je cv in omgekeerd chronologische volgorde. Je begint met de meest recente zaken en vermeldt de oudste zaken het laatst. De onderdelen ‘Persoonlijke gegevens’ en ‘Persoonlijk profiel’ zet je altijd helemaal bovenaan. In een teruglopend cv benoem je vervolgens je werkervaring en daarna je opleidingen. In de meeste gevallen heb je namelijk je opleidingen gevolgd vóórdat je ging werken. Het maken van een teruglopend cv is verstandig als je carrière hebt gemaakt en daarbij wat betreft functieniveau steeds hoger opgeklommen bent.

Teruglopend cv benadrukt laatste werkervaring

Wees je ervan bewust dat je alleen al door de manier waarop je jouw cv opbouwt, bepaalde onderdelen benadrukt. Omdat jouw meest recente baan of banen bij een teruglopend cv redelijk hoog komt te staan, leg je het accent op deze werkervaring(en). Een werkgever of recruiter die jouw cv onder ogen krijgt, ziet bij het scannen van een teruglopend cv je laatste baan als eerste. Dat is natuurlijk prima als jouw laatste baan goed aansluit op de functie waarop je solliciteert. Als je daarentegen een carrièreswitch wilt maken en iets compleet anders wilt gaan doen dan je altijd gedaan hebt, dan is een teruglopend cv niet ideaal qua structuur. In dat geval heb je meer aan een vaardigheden cv, want met een vaardigheden cv leg je het accent op wat je kunt en niet op het exacte verloop van jouw carrière.

Belangrijkste informatie eerst op je cv vermelden

Realiseer je dat je een succesvol cv maakt wanneer je de belangrijkste informatie bovenaan plaatst. In de korte tijd dat werkgevers en recruiters jouw cv scannen, moeten ze in elk geval de belangrijkste zaken over jou weten. Zorg er daarom voor dat je vóór het opstellen van je cv eerst bedenkt welke informatie over jou niet door een werkgever of recruiter gemist mag worden. Als je dat weet, kun je aan de hand daarvan beslissen hoe je de onderdelen op je cv rangschikt. Bij een chronologisch cv leg je de nadruk op de volgorde van je loopbaan van begin tot eind, terwijl je bij een teruglopend cv vooral je laatste werkervaringen prominent plaatst. Bij een vaardigheden cv vermeld je eerst de vaardigheden die het beste aansluiten op de functie waarop je solliciteert en hoef je verder niet echt aan een volgorde te houden. De volgorde en exacte begin- en einddatums zijn in een vaardigheden cv minder van belang.

Je bent starter op de arbeidsmarkt of student

Het is mogelijk dat je jouw opleidingen of bepaalde vaardigheden wilt benadrukken. In dat geval is een teruglopend cv een minder goede keuze en kun je beter een chronologisch cv of vaardigheden cv maken. Studenten en starters op de arbeidsmarkt hebben meestal weinig of geen werkervaring. In dat geval is een chronologisch cv een goede keuze. In zo’n cv noem je eerst je opleidingen en daarna volgt pas je werkervaring.

Als je vanuit werkloosheid solliciteert

Als je al een tijdje geen werk hebt, om wat voor reden dan ook, dan is een teruglopend cv niet de meest voor de hand liggende keuze. In dat geval zou je namelijk het accent op je werkloosheid leggen, want je laatste baan voor je werkloosheid komt dan bovenaan te staan. Omdat je bij elke functie start- en einddatum (in maanden en jaren) vermeldt, valt het direct op dat je nu geen werk hebt: je ziet direct het gat op je cv. Als je vanuit werkloosheid solliciteert, dan is een chronologisch cv een betere keuze. Een nóg betere keuze is een vaardigheden cv. Heb je om een andere reden dan werkloosheid een zogenaamd gat op je cv, bijvoorbeeld een sabbatical, dan is een vaardigheden cv zeer geschikt om te gebruiken. Zoals gezegd leg je met een vaardigheden cv het accent op wat je kunt en niet op het exacte verloop (in tijd) van jouw carrière.

Voor- en nadelen van een teruglopend cv

Het voordeel van een teruglopend cv is dat een werkgever of recruiter direct ziet wat voor werk jij recentelijk hebt gedaan. Dat is een voordeel als de baan waarop je solliciteert een volgende stap is in jouw carrière: je laatste werkervaring sluit goed aan op de baan die je wil en is qua niveau vaak net een stapje hoger op de carrièreladder. Zeker als je al jaren werkt en er een duidelijke opbouw in jouw loopbaan te zien is, dan is een teruglopend cv een goede optie.

Als jouw laatste werkervaring niet aansluit op de functie waarop je solliciteert, dan zou het negatief kunnen werken als je een teruglopend cv maakt. Strategisch gezien is het dan dus niet verstandig dit type cv te gebruiken. Jouw laatste werkervaring sluit niet aan als je vanuit werkloosheid solliciteert of als je recentelijk niet meer hebt gewerkt (gat op je cv). In dat geval is een vaardigheden cv het overwegen waard. Een chronologisch cv is ook mogelijk, bijvoorbeeld als je in jouw opleiding precies die vaardigheden hebt opgedaan die je voor de nieuwe functie nodig hebt.

Als student of starter op de arbeidsmarkt kun je beter geen teruglopend cv maken maar een chronologisch cv. Hierdoor komen je opleidingen centraal te staan. Een teruglopend cv zou immers je werkervaring benadrukken terwijl je óf nog geen werkervaring hebt óf de werkervaring die je hebt niet aansluit op de baan die je ambieert.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken