CV zonder werkervaring maken

CV zonder werkervaring maken

Ben je net klaar met je opleiding of studie? Dan heb je waarschijnlijk geen of weinig werkervaring om op je cv te melden. Maar een cv zonder werkervaring; kan dat eigenlijk wel? Geen paniek: als je geen of weinig werkervaring hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Ook als starter kun je “de arbeidsmarkt op” met een goed cv. We geven 9 handige tips voor het maken van een waardevol cv zonder werkervaring.

Als je net afgestudeerd bent of je hebt je opleiding afgerond en op zoek gaat naar je eerste baan, dan is het logisch dat je je afvraagt wat je dan op je cv moet zetten. Meestal heb je nog maar weinig (serieuze) werkervaring. Misschien heb je wel wat bijbaantjes gehad naast je school of studie, maar die zet je misschien liever niet op je cv. Bijvoorbeeld omdat jouw bijbaantjes maar weinig te maken hebben met het werk dat je nu zoekt. Maar het liefst wil je natuurlijk wél een goed gevuld cv. Het feit dat je geen werkervaring hebt, hoeft hiervoor geen struikelblok te zijn. Een cv zonder werkervaring kan tóch heel waardevol en effectief zijn. Met deze 9 tips voorkom je dat jouw cv er te leeg uitziet en toch interessant is voor werkgevers.

1. Belangrijkste informatie bovenaan je cv

Er zijn diverse soorten cv’s. Het teruglopend cv (ook wel omgekeerd chronologisch cv) komt het meest voor, daarna gevolgd door het chronologisch cv. Dan is er nog het vaardigheden cv, dat wint aan populariteit. Als starter op de arbeidsmarkt kun je het beste kiezen voor een chronologisch cv of een vaardigheden cv. Een omgekeerd chronologisch cv legt namelijk de nadruk op de recente werkervaring en die heb je nog niet. En het is van belang dat je de belangrijkste informatie zo veel mogelijk bovenaan je cv vermeldt, omdat werkgevers en recruiters over het algemeen cv’s scannen en in enkele seconden beslissen of jouw cv interessant voor hen is. Als je op zoek bent naar je eerste (echte) baan, kun je daarom het beste de nadruk leggen op je opleidingen óf je vaardigheden.

2. Opleidingen centraal: chronologisch cv

Met een chronologisch cv leg je de nadruk op de gevolgde opleidingen: je opleidingen komen hoger op je cv te staan. De opleidingen staan dan vóór het onderdeel werkervaring. In dat geval hanteer je de volgorde: Personalia, Persoonlijk profiel, Opleidingen, Werkervaring (eventueel ook bijbanen, stages die relevant zijn). Je kunt het onderdeel werkervaring ook helemaal weglaten. Neem bij de toelichting per opleiding zaken op als je vakkenpakket, studierichting, stages en afstudeerscriptie. Vermeld alleen opleidingen die relevant zijn voor de functie en liefst geen basis- en middelbare scholen, tenzij dit je laatst genoten opleiding is. Vergeet gevolgde cursussen, workshops en masterclasses niet. Benoem alleen die cursussen, workshops en masterclasses die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

3. Vaardigheden centraal op je cv

Met een vaardigheden cv, de naam zegt het al, ligt het accent van je cv op jouw vaardigheden en kwaliteiten. Het vaardigheden cv draait om jouw prestaties, kwaliteiten, sterke eigenschappen (competenties) en rollen. De opbouw van een vaardigheden cv is niet gebaseerd op chronologie zoals bij een chronologisch cv of omgekeerd chronologisch cv, maar op datgene dat je kunt. Dat je geen werkervaring hebt, valt daardoor veel minder op. Bovendien kun je je met een vaardigheden cv heel goed onderscheiden van andere kandidaten, alleen al door de manier waarop jij je presenteert. Je laat zien dat je je bewust bent van wat jij kunt en welke vaardigheden je hebt, en dat je nadenkt over wat voor soort werk je wilt gaan doen.

4. Vaardigheden op een chronologisch cv

Ook als je ervoor kiest om een chronologisch cv op te stellen, is het aan te raden om het onderdeel Vaardigheden op te nemen. Het benoemen van vaardigheden op je cv is altijd een goede keuze. Je laat ermee zien waar jij goed in bent. Iedereen beschikt over bepaalde vaardigheden. Ook zonder werkervaring doe je vaardigheden op, bijvoorbeeld tijdens het uitoefenen van hobby’s of nevenactiviteiten. Vermeld de vaardigheden die relevant zijn voor de uitoefening van de baan waarnaar je op zoek bent.

5. Stel jezelf voor met een persoonlijk profiel

Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt. Vergelijk het met de samenvatting op je Linkedin-profiel: ook daarin beschrijf je in een paar regels tekst wie jij bent en wat je ambieert. Het maakt je cv een stuk interessanter en persoonlijker.

Besteed extra aandacht aan je profieltekst. Zonder werkervaring kun je met een persoonlijk profiel toch een beeld schetsen van jouw persoonlijkheid. Een werkgever leert jou iets beter kennen. Zorg ervoor dat het een lekker lopend stukje tekst is en niet alleen een droge opsomming van kenmerken geeft. Beschrijf in maximaal vijf regels wie je bent, waar je goed in bent en wat voor werk je zoekt.

6. Prestaties en resultaten opnemen in je cv

Laat zien wat je bereikt hebt! Vermeld jouw prestaties en geboekte resultaten onder het kopje ‘Prestaties’ of voeg hierover iets toe aan je persoonlijk profiel. Misschien heb je een ooit een prijs gewonnen voor een werkstuk dat je tijdens je opleiding hebt gemaakt of je hebt meegeholpen met het organiseren van een belangrijk schoolevenement? Een inzamelingsactie op school gehouden voor een goed doel? Een studieproject gedaan in het buitenland? De Alpe d’Huez beklommen voor KWF Kankerbestrijding? Een persoonlijke blog bijgehouden of je eigen website gebouwd? Cum laude afgestudeerd? Bijzondere zaken als deze zet je op je cv; je laat zien dat je resultaten kunt boeken en succesvol bent.

7. Zet relevante stages op je cv

Als je stage hebt gelopen, heb je eigenlijk toch werkervaring om op je cv te zetten! Ook al is een stage niet hetzelfde als een betaalde baan, het is waardevolle praktijkervaring die niet op je cv mag ontbreken. Tijdens een stageperiode doe je in enkele weken of maanden vaardigheden op in jouw vakgebied. Zeker het vermelden waard dus! Vermeld dan alleen de stages die relevant zijn voor de functie waarop je wil solliciteren. Een stage in dezelfde branche van de vacature is een zeer waardevolle aanvulling van jouw cv. Je mag zelf kiezen of je je stages vermeldt onder het kopje ‘Stages’ of ‘Werkervaring’.

8. Benoem nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk op je cv

Nevenactiviteiten en vrijwilligerswerk kunnen je cv interessanter maken. Je toont daarmee aan dat je waardevolle ervaring hebt opgedaan. Nevenactiviteiten zijn onbetaalde of betaalde activiteiten die je naast je baan verricht. Dit kan dus vrijwilligerswerk zijn, maar ook freelance werkzaamheden buiten schooltijd, of werk dat je voor een politieke organisatie, vereniging of buurthuis doet. Heb je in je vrije tijd vrijwilligerswerk gedaan? Ben je vrijwillig scheidsrechter geweest bij de plaatselijke voetbalvereniging of heb je in een verzorgingshuis of dierenasiel gewerkt? Organiseer je elk jaar een kerstdiner voor de dak- en thuislozen? Of had je een (bestuurs)functie in een studentenvereniging of schoolcommissie? Dat zijn vermeldenswaardige zaken voor op je cv, zeker als je verder geen werkervaring hebt. Dat je vrijwilligerswerk doet of hebt gedaan, zegt iets over jouw persoonlijkheid: dat je behulpzaam en actief bent.

9. Benoem gewenste werkzaamheden op je cv

Zonder werkervaring is het voor een werkgever moeilijk in te schatten wat jij ambieert. Je kunt daarover wel iets opnemen in je persoonlijk profiel, maar het is ook een idee om je ambities te benoemen in een apart onderdeel ‘Gewenste werkzaamheden’. Je vertelt hierin wat voor werk jij zoekt en hoe je inzetbaar bent.

10. Pas de layout en lettergrootte aan

Is je cv toch nog wat ‘leeg’? Pas dan de layout en de lettergrootte aan en maak de witruimte tussen de onderdelen iets groter. Maak de letters niet tĂ© groot. Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een lettertype als Verdana, Trebuchet en Arial, dan stel je de grootte het liefst niet groter in dan 11 punt. Zorg voor een mooie layout en indeling.

Is je cv niet langer dan Ă©Ă©n A4? Laat het dan gewoon zo. Als je net van school komt, is een cv van Ă©Ă©n A4 helemaal geen probleem; dat is lang genoeg.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken