CV zonder werkervaring maken
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 6 november 2024

CV opstellen zonder werkervaring: 9 tips voor beginners

Een cv opstellen zonder werkervaring is vaak een struikelblok voor veel starters op de arbeidsmarkt. Aan het begin van je carrière en heb je weinig werkervaring, maar wist je dat het geen reden is om je zorgen te maken? Ook zonder uitgebreide werkervaring kun je een professioneel en aantrekkelijk cv maken dat werkgevers en recruiters aanspreekt. Ben je een cv beginner? Dan kun je onze 9 tips inzetten om een sterk cv op te stellen dat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot, ook zonder werkervaring.

CV maken

1. Een pakkende layout en volgorde voor je cv kiezen

Een goed cv is inhoudelijk sterk en overzichtelijk. Stel een goed leesbaar cv op, met voldoende witruimte en een professioneel lettertype zoals Arial of Verdana. Houd de lettergrootte op ongeveer 11 punten en gebruik duidelijke koppen om de verschillende secties van elkaar te scheiden.

Ook als je nog weinig of geen werkervaring hebt, zorgt een mooie layout ervoor dat je cv er professioneel uitziet. Voor een cv starter is dit belangrijk, omdat je hiermee meteen een goede indruk maakt.

Werkgevers kijken vaak maar kort naar een cv, dus het is slim om meteen met de belangrijkste informatie te beginnen. Heb je nog geen werkervaring? Richt je dan op je opleiding en vaardigheden. Als cv starter wil je de aandacht vestigen op wat je wel hebt gedaan, zoals stages of belangrijke projecten tijdens je studie.

Er zijn verschillende manieren om je cv in te delen. Het meest voorkomende cv is een chronologisch cv, waarbij je werkervaring en opleidingen in volgorde van tijd worden weergegeven. Dan is er nog een omgekeerd chronologisch cv, oftewel een teruglopend cv. Echter, voor een cv beginner kan een vaardigheden-cv beter zijn. Dit type cv benadrukt wat je kunt, in plaats van je werkervaring. Zo komt je gebrek aan werkervaring minder op de voorgrond.

2. Leg de focus op je opleiding

Als je net bent afgestudeerd, is je opleiding waarschijnlijk een van de sterkste onderdelen van je cv. Zet daarom je opleidingen en eventuele stages centraal. Dit kan met een chronologisch cv, waarbij je begint met je recentste opleiding. Vermeld de naam van je school of universiteit, maar ook relevante vakken, speciale projecten en scripties die je hebt geschreven.

Heb je cursussen of workshops gevolgd die aansluiten bij de baan waar je naar solliciteert? Vermeld deze dan ook op je cv. Dit laat zien dat je bereid bent om je kennis te vergroten, zelfs als je nog weinig werkervaring hebt. Voor een cv starter zonder werkervaring is het belangrijk om te laten zien dat je, ook naast je studie, actief bezig bent geweest met je ontwikkeling.

3. Benadruk je vaardigheden

Ook zonder werkervaring heb je vast al vaardigheden opgedaan die je kunt benoemen op je cv. Dit kan via bijbanen, vrijwilligerswerk, hobby’s of zelfs tijdens je studie. Denk bijvoorbeeld aan teamwork, leiderschap, communicatie, probleemoplossend vermogen, of technische vaardigheden zoals het werken met bepaalde software.

Een vaardigheden-cv legt hier de nadruk op, wat voor een cv beginner vaak een goede keuze is. In plaats van je gebrek aan werkervaring te laten opvallen, laat je hiermee zien wat je al in huis hebt. Maak een lijst van je belangrijkste vaardigheden en beschrijf hoe je deze hebt ontwikkeld.

4. Combineer opleiding en vaardigheden op een chronologisch cv

Ook als je voor een chronologisch cv kiest, kun je een onderdeel toevoegen waarin je je vaardigheden benoemt. Dit is een strategische manier om te laten zien waar je goed in bent, ook zonder formele werkervaring. Heb je bijvoorbeeld tijdens een bijbaan klanten geholpen of ben je goed in het organiseren van evenementen? Dergelijke vaardigheden zijn waardevol, juist wanneer je nog nooit een fulltime baan hebt gehad.

Denk ook aan relevante vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan. Misschien heb je in groepsprojecten geleerd om samen te werken of heb je een onderzoeksproject geleid. Al deze ervaringen laten zien dat je klaar bent voor de arbeidsmarkt, zelfs zonder uitgebreide werkervaring.

5. Een persoonlijk profiel voor een cv beginner

Een persoonlijk profiel plaats je aan het begin van je cv. Het is een goede manier om jezelf voor te stellen. Een profieltekst is een korte omschrijving waarin je vertelt wie je bent, waar je goed in bent en wat je zoekt in een baan. Een cv profiel is vooral belangrijk voor een cv zonder werkervaring, omdat je hiermee meteen je ambities kunt overbrengen.

Probeer je profiel zo concreet mogelijk te maken. Beschrijf in een paar zinnen je belangrijkste eigenschappen en vertel wat voor werk je zoekt. Dit is je kans om een werkgever nieuwsgierig te maken en te laten zien dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan. Voor een cv starter kan dit het verschil maken tussen een standaard-cv en een cv dat echt opvalt.

6. Benadruk je topprestaties

Voor wie (nog) geen betaalde werkervaring heeft opgedaan, zijn je prestaties extra waardevol om te delen. Heb je tijdens je studie een prijs gewonnen, een bijzonder project afgerond, of vrijwilligerswerk gedaan? Deze prestaties laten zien dat je in staat bent om doelen te bereiken en verantwoordelijkheid te nemen. Voor een cv beginner is dit een goede manier om te laten zien dat je meer bent dan alleen een afgestudeerde zonder ervaring.

Heb je bijvoorbeeld een evenement georganiseerd, een campagne opgezet voor een goed doel, of deelgenomen aan een internationale wedstrijd? Dit soort prestaties laten zien dat je initiatief neemt en bereid bent om hard te werken, ook zonder directe werkervaring.

7. Vermeld relevante stages op je cv

Op een cv zonder werkervaring nemen stages een prominente plek in. Heb je tijdens je opleiding stage gelopen? Dan telt dat ook als werkervaring. Stages zijn een praktische manier om te leren, je toont hiermee aan dat je in een professionele omgeving hebt gewerkt. Zorg ervoor dat je duidelijk omschrijft wat je tijdens je stage hebt gedaan, welke taken je had en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.

Voor een cv starter zijn stages vaak het belangrijkste onderdeel van het cv. Heb je stage gelopen in dezelfde branche als de functie waar je nu naar solliciteert? Dat is een groot voordeel. Zorg ervoor dat je je stage-ervaring duidelijk en uitgebreid beschrijft. 

8. Nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk en hobby’s

Vrijwilligerswerk of nevenactiviteiten maken een groot verschil op je cv, vooral als je geen (betaalde) werkervaring hebt. Heb je vrijwilligerswerk gedaan, een bestuursfunctie gehad bij een vereniging of een groot project georganiseerd? Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en verantwoordelijkheid durft te nemen.

Ook hobby’s en nevenactiviteiten buiten je studie zijn relevant. Heb je bijvoorbeeld een eigen blog of website? Of organiseer je regelmatig evenementen voor vrienden of familie? Dit soort ervaringen laten zien dat je ondernemend bent en dat je actief bezig bent, ook buiten je studie om.

9. Geef duidelijk aan wat je zoekt

Als cv beginner is het belangrijk om aan te geven wat voor werk je zoekt. Dit kan in je persoonlijke profiel, maar ook in een apart onderdeel, waarin je jouw ambities beschrijft. Vertel bijvoorbeeld welke branche je interesseert, wat voor functies je graag zou willen doen en hoe je denkt dat je mogelijk waarde toevoegt aan een bedrijf.

Gebruik als cv beginner tools om je op weg te helpen

Door  duidelijk te maken wat je wilt, help je werkgevers om te zien of jouw ambities aansluiten bij de behoeften van de organisatie. Dit maakt het voor hen makkelijker om te bepalen of je een goede match bent voor de functie.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken