De juiste volgorde van je cv

De juiste volgorde van je cv

Wat is de juiste volgorde van je cv? De volgorde van de onderdelen op je cv staat niet helemaal vast. De belangrijkste vuistregel voor de volgorde van je cv is dat je de belangrijkste informatie eerst vermeldt. Er zijn verschillende soorten cv’s die elk een eigen volgorde hebben: het chronologisch cv, het teruglopend cv en het vaardigheden cv. Met de rangschikking op jouw cv kun je bepaalde onderdelen benadrukken. We bespreken per type cv in welke volgorde je de onderdelen van je cv plaatst en wat de afwegingen zijn bij het bepalen van de volgorde.

Voor de volgorde van je cv heb je de keuze uit diverse typen:

Elke type cv heeft zijn voor- en nadelen. Het teruglopend cv (ook wel: omgekeerd chronologisch cv) komt het meest voor, daarna direct gevolgd door het chronologisch cv. Maar ook het vaardigheden cv wint aan populariteit. De keuze voor een van deze drie cv’s hangt af van jouw situatie.

Vuistregel volgorde cv: belangrijkste informatie eerst

Werkgevers en recruiters nemen niet voor elk cv lang de tijd. Soms ontvangen zij wel honderden cv’s. Bij de selectie van kandidaten hebben ze daardoor weinig tijd om alle cv’s nauwgezet te bestuderen; ze scannen cv’s en in enkele seconden beslissen ze of een cv op de ja-stapel of de nee-stapel belandt. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het opstellen van je cv. De belangrijkste en meest relevante informatie zet je daarom (zo veel mogelijk) bovenaan. Dus voordat je kunt bepalen welke volgorde jouw cv moet hebben, bepaal je eerst welke informatie over jouw loopbaan relevant is voor de functie waarop je solliciteert en wat je wilt benadrukken.

Bepalen wat belangrijk is voor de volgorde van je cv

Maar hoe bepaal je wat je de belangrijkste informatie moet zijn op je cv? Hoe bepaal je de volgorde van je cv en welke soort cv ga je maken? De volgorde van je cv is afhankelijk van de situatie waarin jij zit en wat voor soort functie je zoekt.

Volgorde van je cv en jouw situatie

In welke situatie ben jij als je solliciteert? Dit is van belang bij het bepalen van de volgorde van je cv. Er zijn verschillende situaties denkbaar:

  • Starters of studenten

Starters op de arbeidsmarkt (en studenten) hebben er vaak het meest aan om een chronologisch cv op te stellen. Als starter of student heb je meestal nog geen (of maar weinig) werkervaring en kun je het beste de nadruk leggen op jouw opleiding(en). In dat geval hanteer je de volgorde: Personalia, Persoonlijk profiel, Opleidingen, Werkervaring (eventueel ook bijbanen, stages die relevant zijn).

  • Enkele of meer jaren werkervaring

Heb je enkele jaren (of meer) werkervaring en sluit deze ervaring goed aan bij de functie waarop je solliciteert, dan kun het beste een teruglopend cv (oftewel een omgekeerd chronologisch) maken. Daarmee leg je nadruk op je recente werkervaring. In dat geval hanteer je deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Werkervaring, Opleidingen.

  • Carrièreswitch

Wil je ander werk gaan doen dan je tot nu toe gedaan hebt? Dan is het handig om een vaardigheden cv te maken waarmee je nadruk legt op de benodigde vaardigheden voor de functie die je ambieert. Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst. Bestudeer hiervoor de vacaturetekst en de website van het bedrijf waar je solliciteert, en leg dit naast de competenties en vaardigheden die je hebt.

  • Je wilt onderscheidend zijn t.o.v. andere kandidaten

Als je onderscheidend wil zijn ten opzichte van andere kandidaten, kun je het beste een vaardigheden cv maken. Een vaardigheden cv valt meer op dan een (omgekeerd) chronologisch cv. Met een vaardigheden cv onderscheid jij je alleen al door de manier waarop jij je presenteert van andere kandidaten. Je laat ermee zien dat je je bewust bent van wat jij kunt en welke kwaliteiten je bezit, en dat je nadenkt over de rollen die je in vorige banen hebt gehad. Denk ook goed na over de lay-out van je cv en het lettertype, want ook met de opmaak van je cv kun je onderscheidend zijn!

  • Je bent een jobhopper

‘Hop’ jij van de ene baan naar de andere zonder dat er een duidelijke lijn zit in jouw loopbaan? Dan kun je het beste kiezen voor een vaardigheden cv. Daarmee geef jij toch structuur aan je cv. Je benoemt de belangrijkste vaardigheden en prestaties eerst en je werkervaring beschrijf je in rollen. Het voordeel is dat je geen datums hoeft te noemen in je cv.

  • Gaten in je cv

Een sabbatical, het zorgen voor de kinderen of familieleden (mantelzorg), werkloosheid of je bent ziek geweest: je kunt allerlei redenen hebben voor gaten in je cv. Als je gaten in je cv hebt en je wilt niet dat een werkgever dat onmiddellijk ziet, dan kies je het beste voor een vaardigheden cv. Bij een vaardigheden cv hoef je niet aan de volgorde van de gebeurtenissen te houden, omdat je uitgaat van je vaardigheden, kwaliteiten, prestaties en rollen. Je beschrijft deze zaken in de volgorde die voor de baan van belang is. Hiermee verbloem je je gaten op je cv.

De volgorde van je cv per sollicitatie veranderen

Welke volgorde je het beste kunt kiezen is afhankelijk van jouw situatie. Het is mogelijk dat je bij de ene sollicitatie de voorkeur geeft aan het opstellen van je cv in chronologische volgorde, terwijl je de andere keer kiest voor een cv in teruglopende volgorde of een vaardigheden cv. De ene baan is de andere niet en bij de ene functie wil je wellicht meer nadruk leggen op je werkervaring en laatste baan, terwijl je bij de andere baan het accent juist wil leggen op een opleiding die je gevolgd hebt. Het is dan ook verstandig om een zogenaamd basis cv of moeder cv te maken. Dit is een uitgebreid cv dat je voor jezelf maakt en waaruit je kan putten bij het opstellen van een cv per sollicitatie. Met een basis cv wordt het wisselen in de volgorde van je cv erg eenvoudig. Door gebruik te maken van een cv maker kan je eenvoudig schuiven met de volgorde van je cv.

De opmaak benadrukt de volgorde

Als je hebt gekozen voor een bepaald soort cv en een volgorde waarbij je de relevante informatie over jou eerst noemt, is het ook van belang dat je met de opmaak van je cv deze volgorde accentueert. Met duidelijke kopjes maak je je cv makkelijk te scannen. Zo is het voor werkgevers of recruiters direct helder wat jij te bieden hebt. Zo zorg je voor een goede eerste indruk met jouw cv. Het hanteren van de juiste volgorde verhoogt bovendien jouw kansen bij de eerste selectie.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken