Foto op je cv zetten? 9 tips!

Foto op je cv zetten? 9 tips!

Een foto op je cv zetten: is dat aan te raden? Het is zeker niet verplicht om een foto van jezelf aan je cv toe te voegen. Tot voor kort was het zelfs ongebruikelijk. De meningen zijn verdeeld. In veel gevallen kan een professionele foto een goede toevoeging aan je cv zijn. Je presenteert jezelf met een foto en het maakt je cv persoonlijker. Maar: de keuze is aan jou. Let wel op welke foto je op je cv gebruikt! Niet elk willekeurig kiekje is geschikt.

Foto toevoegen aan je cv: wel of niet doen?

Hoe maak je die keuze? Moet je nu wel of niet een foto aan je cv toevoegen? Wanneer is het echt nodig om een foto op je cv te zetten? Jouw cv zegt iets over jouw kwaliteiten en vaardigheden. Een foto is tot nu toe altijd bijzaak geweest. Het hangt een beetje af van de functie waarop je solliciteert of het wel of niet gepast is om een foto te gebruiken.

Foto op cv steeds normaler door social media

Door de opkomst van social media is het nu heel normaal om een foto op je cv te zetten. Het gebruik van een profielfoto op een van je social media accounts is tegenwoordig heel gewoon en ook op zakelijke platforms als LinkedIn, Twitter en Google+ is het toevoegen van een (profiel)foto de normaalste zaak van de wereld. Het gebruik van een foto op het cv is daardoor ook sterk toegenomen. Een werkgever kan de naam van een kandidaat intypen op Google of op je LinkedIn-account kijken en dan vindt hij in veel gevallen een foto. Dan kan een foto op je cv natuurlijk ook weinig kwaad.

Voordat je besluit om een foto op je cv te zetten, neem dan eerst de volgende punten in overweging. De voor- en nadelen van het gebruik van een foto op een rij:

Voordelen van een foto op je cv

  • Jouw sollicitatie valt meer op met een foto. Beelden onthouden we beter dan tekst. Door een foto aan je cv toe te voegen, onthoudt de werkgever jou beter.
  • Is het belangrijk voor de functie dat je er representatief uit ziet? Ga je bijvoorbeeld als accountmanager klanten ontvangen of solliciteer je op banen als receptionist(e) of, steward(ess)? Dan levert een foto op je cv meerwaarde en kan het je cv versterken.
  • Je laat met een goede, professionele foto iets van jouw persoonlijkheid zien.
  • Een knappe man blijkt volgens onderzoek meer kans te maken om uitgenodigd te worden als hij een foto op zijn cv zet.

Nadelen van een foto op je cv

  • Bedenk dat je op grond van jouw foto (onbewust) gediscrimineerd of beoordeeld kan worden.
  • Een toekomstige werkgever (of collega) kan onbewust een negatief beeld over jou vormen doordat deze persoon op jouw foto afgaat.
  • De foto kan afleiden van de inhoud.
  • Volgens onderzoek maken knappe vrouwen minder kans om uitgenodigd te worden als zij een foto van zichzelf aan hun cv toevoegen. Dit heeft met jaloezie van de toekomstige werkgever of collega te maken.

9 tips: welke foto zet je op je cv?

Als je besluit om een foto op te nemen in je cv, houd er dan rekening dat niet elke foto voldoet. Hier volgen 9 tips voor een goede foto op je cv:

1. Geen vakantiekiekjes

Ook al sta je nog zo mooi op die vakantiefoto met ondergaande zon van afgelopen zomer, dit soort kiekjes is niet geschikt voor op je cv. Bedenk dat je solliciteert naar een baan en een foto met professionele kleding en een professionele houding past hier bij. Een foto in je zwemkleding: niet doen!

2. Geen uitgaansfoto’s

Een foto van jou die is gemaakt bij het uitgaan is ook geen goed idee voor op je cv. Een werkgever zoekt iemand met een professionele houding en grappige foto’s met gekke bekken, een drankje in je hand of diepe decolletés kun je beter niet op je cv zetten.

3. Geen groepsfoto

Ook al sta je prachtig op een groepsfoto, ook zo’n foto is niet de juiste keuze om aan je cv toe te voegen. Je cv – en dus ook je foto – gaat over jou.

4. Gebruik de afmetingen van een pasfoto

Het beste formaat voor een foto op je cv is die van een pasfoto. Een foto waarop jij helemaal staat, snijd je uit naar de afmetingen van een pasfoto.

5. Kies een neutrale en rustige foto

Zelfs met een pasfoto vormt iemand automatisch een beeld van jou. Je kleding, je kapsel en sieraden zeggen iets over jouw persoonlijkheid. Houd het neutraal en kies voor een rustige foto. Geen opvallende kleding of sieraden. Houd ook de achtergrond rustig: wit of in elk geval niet te donker. Op een donkere foto kom je minder vriendelijk over. Onder- of overbelichte foto’s zijn ongeschikt.

6. Kies een recente foto

Voeg een recent gemaakte foto toe. Met een foto die actueel is, versterk je de inhoud van je cv.

7. Kies een foto waarop je glimlacht

Kies voor een foto waarop je glimlacht. Een open glimlach, waarbij je tanden te zien zijn, is nog beter. Met een open glimlach kom je vriendelijker over. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je met een open glimlach kennis en leiderschap uitstraalt. Zorg voor een foto waarbij je in de lens kijkt en waarop jouw gezicht goed in beeld is.

8. Denk aan je profielfoto’s die online staan

De kans dat een werkgever een profielfoto van jou vindt op Google of op een van je social media accounts is best groot. Wees je hiervan bewust en let op welke foto’s je bijvoorbeeld op LinkedIn, Facebook of Twitter plaatst. Gebruik op je cv het liefst dezelfde foto als op je LinkedIn-account en zet geen al te gekke foto’s op Facebook. Houd je privéfoto’s zoveel mogelijk privé. Pas indien nodig je privacy-instellingen van Facebook aan, zodat niet iedereen al jouw privékiekjes kan bekijken.

9. Kies een foto met een professionele uitstraling

Op je cv gebruik je het best een foto met een professionele uitstraling. Overweeg om een professionele foto te laten maken. De fotograaf kan je helpen om kritisch naar jouw kleding en houding te kijken. Het is belangrijk dat de foto op jouw cv benadrukt wat jij wil uitstralen. Als je solliciteert naar een formele baan dan is het verstandig om nette kleding aan te trekken voor de foto. Een net overhemd en eventueel een stropdas volstaat in dat geval voor mannen. Vrouwen kunnen in alle gevallen beter een foto zonder diep decolleté op hun cv gebruiken.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken