Chronologisch cv maken
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 17 april 2024

Chronologisch cv maken

Wanneer is het verstandig om een chronologisch cv te maken? In een chronologisch cv staan jouw opleidingen, banen en prestaties in volgorde van tijd. Dit in tegenstelling tot een omgekeerd chronologisch cv, waarbij je eerst je meest recente baan vermeldt en in omgekeerde volgorde terugwerkt. Daarna volgen pas je opleidingen. Beide methodes om een cv te maken zijn prima, maar wanneer pas je wat toe? Wat zijn de voor- en nadelen van het opstellen van een cv in chronologische volgorde? Met de structuur van jouw cv kun je bepaalde onderdelen benadrukken.

Bij een chronologisch cv bouw je de onderdelen op in chronologische volgorde, oftewel: in volgorde van tijd. Je begint met de oudste dingen en vermeldt de meest recente het laatst. De onderdelen ‘Persoonlijke gegevens’ en ‘Persoonlijk profiel’ plaats je altijd bovenaan. In een chronologisch cv vervolg je met je opleidingen en daarna vermeld je je werkervaring. Per onderdeel rangschik je ook chronologisch. Dus je begint met je eerste opleiding, de opleiding die je daarna volgde komt daaronder, enzovoort. Bij het onderdeel ‘Werkervaring’ werkt het net zo; je begint met de eerste baan die je had en gaat het rijtje af in volgorde van tijd. Omdat jouw opleidingen op een chronologisch cv redelijk hoog staan, komt hierdoor ook nadruk te liggen op de opleidingen. Mocht je na je opleidingen al gewerkt hebben, dan ziet de lezer van jouw cv dat pas na het bekijken van je opleidingen. Vraag je af of je dat wil.

Gouden regel voor opstellen cv: belangrijkste informatie eerst

Werkgevers en recruiters ontvangen soms wel honderden sollicitatiebrieven en cv’s als reactie op een vacature. Het is dus vrij logisch dat er bij het selecteren van kandidaten maar weinig tijd is om elk cv en elke brief goed te bestuderen. Bij de selectie van kandidaten scant een werkgever of recruiter jouw cv: in enkele seconden beslist hij of jouw cv interessant genoeg is om verder te bekijken. Zo niet, dan belandt het cv onherroepelijk op de ‘nee-stapel’. De gouden regel voor het opstellen van een succesvol cv is daarom dat je er altijd voor zorgt dat de belangrijkste informatie bovenaan komt te staan. Deze regel is van groot belang bij het kiezen van de structuur voor jouw cv. Voordat je je cv opstelt, beslis je dus eerst wat de belangrijkste informatie is en wat je wilt benadrukken.

Starters en studenten: chronologisch cv

Voor starters op de arbeidsmarkt en studenten is het een goede keuze om een chronologisch cv op te stellen. Als starter of student heb je meestal nog geen (of maar weinig) werkervaring. In dat geval kan het juist een goede keuze zijn om – na je persoonlijke gegevens en persoonlijk profiel – te beginnen met het vermelden van je opleidingen. Oftewel: je stelt je cv op in chronologische volgorde. Je benadrukt je opleiding, want dat is dan meestal het belangrijkste wat jij een werkgever te bieden hebt. Jouw bijbanen en stages kun je dan benoemen bij het onderdeel Werkervaring, wat daaronder pas volgt. Als je bijbanen en stages niet direct aansluiten op de baan waarop je solliciteert en jouw opleidingen wèl, dan is het beter om te beginnen met je opleiding(en). Dat ziet een werkgever als eerste.

Meerdere jaren werkervaring: teruglopend cv

Als je al enkele jaren werkervaring hebt en deze ervaring sluit ook goed aan bij de functie waarop je solliciteert of die je ambieert, dan kun je in veel gevallen beter een teruglopend cv (oftewel een omgekeerd chronologisch) maken. Daarbij begin je met het onderdeel Werkervaring (na je personalia en persoonlijk profiel) en vervolgens vermeld je het onderdeel Opleidingen en eventuele andere onderdelen zoals nevenactiviteiten, vaardigheden, talen en hobby’s. Door te beginnen met jouw laatste baan, leg je daarop de nadruk. Vaak heb je in je laatste baan nieuwe vaardigheden toegepast en ben je weer een stukje beter in je vak geworden. Dan is je laatste baan dus de belangrijkste informatie. Begin met het vermelden van je meest recente baan en werk zo ‘terug in de tijd’.

Werkloos of gat op je cv

Een teruglopend cv is niet de beste keuze als jouw laatste baan niet zo goed aansluit op de functie waarop je solliciteert. Dan kun je beter voor een chronologisch cv gaan. Maar als je al een tijdje werkloos bent, of je hebt om een andere reden een zogenaamd ‘gat op je cv’, dan is een omgekeerd chronologisch cv ook niet altijd de beste keuze. Dan zou je namelijk de nadruk leggen op je werkervaring en dan valt jouw werkloosheid natuurlijk direct als eerste op. Als je al geruime tijd werkloos bent, dan kun je het beste kiezen voor een vaardigheden cv. In het geval dat je om een andere reden een tijdje niet hebt gewerkt, dan heb je een ‘gat op je cv’. Je hebt er bijvoorbeeld voor gekozen om thuis te zijn voor de opvoeding van de kinderen of je hebt een prachtige wereldreis gemaakt tijdens een sabbatical. Ook dan kun je kiezen voor een chronologisch cv. Maar soms wil je juist benadrukken waarom je in die tijd niet gewerkt hebt, dan is een teruglopend cv een goede keuze. Het ligt eraan waar je het accent op wilt leggen. Gaten in je cv kun je handig weergeven in een vaardigheden cv; je benadrukt dan wat je in die periodes wél hebt geleerd in plaats dat een gat in je cv eruit ziet als een ‘leegte’.

Afwisselen chronologisch en teruglopend cv

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bij de ene sollicitatie de voorkeur geeft aan het opstellen van een chronologisch cv en de andere keer kies je voor een teruglopend cv of een vaardigheden cv. De ene baan is de andere niet en bij de ene functie wil je wellicht meer nadruk leggen op je werkervaring en laatste baan, terwijl je bij de andere baan het accent juist wil leggen op een opleiding die je gevolgd hebt. Dit is afhankelijk van de functie-eisen en vaardigheden die per vacature gevraagd worden en kan daarom per sollicitatie verschillen.

Basis cv of moeder cv

Een chronologisch cv veranderen in een teruglopend cv of een vaardigheden cv wordt voor jou een makkelijk klusje als je alle feiten over je werkervaring, opleiding, cursussen, vaardigheden en hobby’s verzamelt en opslaat als een zogenaamd basis cv of moeder cv. Een basis cv stuur je nooit naar een werkgever of recruiter: het is puur en alleen bedoeld voor jouzelf. Uit je basis cv kun je informatie putten zodra je aangepaste cv’s wilt opstellen om te solliciteren op specifieke functies. Als je met een basis cv werkt, is het een koud kunstje om een cv op maat op te stellen dat zo goed mogelijk bij de vacature past. Afwisselen met de structuur van het cv (chronologisch of niet), wordt op die manier een stuk eenvoudiger.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken