Stages op je cv vermelden: wanneer en hoe?

Stages op je cv vermelden: wanneer en hoe?

Wanneer is het slim om je stages op je cv te vermelden? Dat is afhankelijk van hoeveel werkervaring je hebt opgedaan en van de stage die je hebt gelopen. En als je je stages in je cv wilt opnemen, hoe doe je dat dan? Er zijn drie plaatsen op je cv waar je je stages kunt zetten. Waar je je stage uiteindelijk in het cv opneemt, is afhankelijk van de nadruk die je er op wilt leggen.

Het hangt af van je werkervaring of het een goed idee is om je stages op je cv te vermelden. Werkervaring is voor veel bedrijven belangrijk; in veel vacatures wordt ervaring gevraagd. Als je net klaar bent met je opleiding en nog aan je eerste echte baan moet beginnen, dan heb je meestal nog maar weinig werkervaring. Dat geldt ook als je nog maar enkele (serieuze) banen hebt gehad na je opleiding. En de bijbaantjes die je naast je school of studie hebt gedaan, zijn niet altijd relevant of serieus genoeg om als werkervaring op te nemen. Niet relevante of serieuze bijbanen neem je daarom liever niet op bij de werkervaring op je cv; die voegen niets toe en een werkgever of recruiter zou zelfs een wat vertekend beeld van jou kunnen krijgen. Maar het liefst wil je natuurlijk wèl een goed gevuld cv, want – eerlijk is eerlijk - een cv met weinig werkervaring ziet er ook wat karig of zelfs leeg uit. Dit kun je oplossen door je stages op je cv te vermelden.

Weinig werkervaring: stages op je cv

Als starter op de arbeidsmarkt kun je er voor kiezen om stages op je cv te zetten. Een stageperiode is een leertijd van enkele weken of maanden waarin je vaardigheden opdoet in jouw vakgebied. Het kan waardevolle praktijkervaring zijn. Daarom is het zeker het vermelden waard als je verder weinig werkervaring te melden hebt. Je cv ziet er met je stages erbij meteen wat voller uit. Vermeld dan alleen de stages die relevant zijn voor de functie waarop je wil solliciteren. Een relevante stage kun je zeker zien als werkervaring! Een stage in dezelfde branche van de vacature is bijvoorbeeld veel waardevoller om als werkervaring te noemen dan een bijbaantje dat niets te maken heeft met de branche waarin jij wilt gaan werken.

Hoe relevant en recent zijn jouw stages?

Ben je langer dan vijf jaar aan het werk, bedenk dan eerst hoe relevant je stages nog zijn. Overweeg of het in dat geval echt waarde toevoegt aan je cv om je stages te noemen, want het kan onervaren overkomen. Als je veel werkervaring hebt, zijn stages meestal niet meer zo relevant en vaak ook wat langer geleden. Maar er zijn uitzonderingen. Het is natuurlijk mogelijk dat je al jaren aan het werk bent en naast je werk een opleiding hebt gevolgd. Of je bent met je werk bent gestopt om een opleiding te volgen. Of je bent in een periode van werkloosheid omgeschoold voor een ander vak, om je kansen op werk te vergroten. Geldt een van deze situaties voor jou en heb je stage gelopen voor de opleiding die je hebt gevolgd? Dan kunnen je stages relevanter zijn dan de meest recente werkervaring. Dan is het vermelden van stageperiodes op je cv juist heel zinvol.

Soms is het vermelden van een stage ver in het verleden toch waardevol. Heb je je stageperiode al jaren achter je liggen, maar sluit die ene stage perfect aan bij de functie waarop je solliciteert? Dan kun je ervoor kiezen om je stage toch te benoemen op je cv. Ook al is het wat langer geleden, het kan van toevoegde waarde zijn voor het bedrijf waar je wil gaan werken.

Veel werkervaring

Als je al heel wat jaren werkervaring hebt en al verschillende banen hebt gehad, dan kun je kiezen wat je doet. Je vermeldt je stages bij je opleiding(en), of je laat je stages helemaal weg. Als je je stages opneemt bij je opleiding, omschrijf het dan wat minder uitgebreid. Meestal kun je je stages helemaal weglaten als je al langere tijd aan het werk bent; je werkervaring is dan relevanter én recenter. Een cv van 2 A4-tjes is lang genoeg en als je je stages niet of minder uitgebreid noemt, scheelt dat weer waardevolle ruimte.

Hoe stages op cv vermelden

Hoe vermeld je je stage(s) op je cv? Hoort het bij je werkervaring, maakt het deel uit van je opleidingen of vermeld je je stages onder een apart kopje ‘Stages’? Natuurlijk werk je tijdens een stage. Maar het is meestal geen betaald werk, afgezien van een kleine stagevergoeding (voor de onkosten). En vanuit je opleiding ga je meestal stage lopen. Dus waar hoor je je stages op je cv te zetten, welke indeling is het beste? Daar is geen harde regel voor; je mag zelf kiezen hoe je je stage vermeldt op je cv. Je kunt je stages op je cv toevoegen aan:

1. Het kopje ‘Werkervaring’.

Dit doe je meestal als je nog maar weinig werkervaring hebt. Je benoemt de stage als een werkervaring. Net als bij de banen geef je per stage de functietitel, werkgever en periode aan. In de omschrijving moet je wèl vermelden dat het om een stage gaat. Daarnaast benoem je bijvoorbeeld de taken die je vervulde, de verantwoordelijkheden die je had, en wat je geleerd hebt. De stages en de bijbehorende informatie die je op je cv zet, moeten relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

2. Een apart kopje voor ‘Stages’.

Dit is een goede keuze als je veel werkervaring hebt en meerdere stages hebt gelopen die allemaal relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. De stages apart noemen is dan wat overzichtelijker. Let er wel op dat je cv niet langer dan twee velletjes wordt.

3. De omschrijving van je opleiding.

Je vestigt hiermee iets minder aandacht op je stages. Je zet in de omschrijving van de opleiding(en) welke stage(s) je hebt gelopen. Het is slim om in de omschrijving een link te leggen tussen je gevolgde opleiding en je stagewerkzaamheden. Dit is een prima keuze als je al een leuke lijst met werkervaring hebt.

Alle drie de manieren zijn goed. Vraag je af hoeveel aandacht je op je stages wilt vestigen. Bekijk per sollicitatie welke stages relevant zijn en welke informatie daarover vermeldenswaardig is. Zoals gezegd kun je je stages ook helemaal weglaten. De keuze is aan jou!

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.