Werkervaring op je cv: waar moet je op letten?

Werkervaring op je cv: waar moet je op letten?

Je werkervaring is een van de belangrijkste onderdelen op je cv. Met een lijst van banen op jouw curriculum vitae laat je aan een werkgever zien wat je kan en hoeveel bagage je hebt. De meest voorkomende indeling van de werkervaring is in omgekeerd chronologische volgorde. Maar je kunt je cv ook anders indelen. Bijvoorbeeld als je nog niet zo veel werkervaring hebt, dan kun je de nadruk juist leggen op je opleiding(en). Waar moet je op letten bij het plaatsen van werkervaring op je cv?

Het onderdeel ‘Werkervaring’ neemt meestal veel ruimte in beslag. En dat is logisch. Jouw lijst met banen geeft werkgevers en recruiters een idee welke kennis, vaardigheden, competenties en ervaring je hebt opgedaan. Jouw situatie en de vacature bepalen wat de beste aanpak is voor het vermelden van werkervaring op je cv.

De plaats van werkervaring op je cv

Op welke positie je het beste je werkervaring op je cv zet, hangt af van jouw situatie. Op je cv rangschik je de informatie op relevantie: het belangrijkste zet je bovenaan. In de meeste gevallen staat de werkervaring vrij hoog op het cv, maar wel ná de ‘Personalia’ en het ‘Persoonlijk profiel’. Maar dan moet je natuurlijk wel enkele jaren werkervaring hebben. Je maakt dan een zogenaamd werkgerelateerd cv. Je begint met de meest recente baan en vermeld daaronder steeds een eerdere baan. Deze indeling komt het meest voor en zo’n cv noem je een omgekeerd chronologisch cv of een teruglopend cv. Solliciteer je op een functie die beter aansluit op een eerdere baan dan op je huidige of laatste baan? Dan kun je er ook voor kiezen om toch de baan die het beste aansluit op de vacature bovenaan te zetten.

Weinig werkervaring: opleidingen centraal op je cv

Mocht je nog niet (veel) gewerkt hebben omdat je net klaar bent met je opleiding(en), dan kun je na je personalia en persoonlijk profiel het beste beginnen met het vermelden van de opleidingen. Je benadrukt dan je opleiding door deze hoger op je cv te zetten. Dit noem je een chronologisch cv. Vermeld alleen relevante opleidingen en geen basis- en middelbare scholen, tenzij dit je laatst genoten opleiding is. De opleidingen die je noemt, hebben het liefst toegevoegde waarde voor de functie waarop je solliciteert.

Solliciteer je op een baan die in lijn is met de opleiding(en) die je hebt gevolgd en heb je wel werkervaring, maar nog geen baan gehad die daarbij past? Vermeld dan direct na je personalia en profielschets eerst je genoten opleiding(en).

Vermeld relevante en recente banen

Vermeld bij je werkervaring alleen de functies die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Begin bij de meest recente banen en richt je op de afgelopen jaren. Probeer niet de nadruk te leggen op werkervaring, opleidingen of prestaties uit een heel ver verleden, tenzij je denkt dat het toegevoegde waarde heeft. Een cv van 2 A4-tjes is meestal lang genoeg, dus probeer het kort te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een beknopt cv te sturen met de mededeling: “Dit is een beknopt cv. Een uitgebreid cv is op aanvraag beschikbaar en mail ik u graag.”

Omschrijving van de werkervaring

Zorg ervoor dat een werkgever of recruiter in één oogopslag ziet wat jij te bieden hebt. Dit doe je door je cv makkelijk te scannen en overzichtelijk te maken. Vermeld per baan de basisinformatie: functietitel, werkgever en periode in maanden en jaren. Daarnaast laat je in de omschrijving per baan zien dat jij de beste kandidaat bent. Omschrijf zo concreet mogelijk de bedrijfsactiviteiten, jouw taken en verantwoordelijkheden en/of wat je bereikt hebt. Het mooiste is het om dat in de vorm van een zin te doen. Het is de kunst om niet alles te vermelden; houd het bij de hoogst noodzakelijke informatie. Leg bewust accent op de vaardigheden, kennis en kwaliteiten die voor de functie nodig zijn. Stem de omschrijvingen bij de banen op je cv af op de gevraagde kennis en vaardigheden in de vacaturetekst. Elke baan bevat meerdere aspecten; de keuze is aan jou waar je het zwaartepunt legt. Zorg dat je in je cv duidelijk laat zien wat je kan en dat dit aansluit bij vaardigheden die gevraagd worden.

Gebruik de taal van het bedrijf

Let op de functietitels die je bij de banen zet. Functies die inhoudelijk vergelijkbaar zijn, kunnen verschillende functietitels hebben. Het ene bedrijf is bijvoorbeeld op zoek naar een verkoper, terwijl een ander bedrijf een sales medewerker zoekt. Pas de functietitels aan naar de termen die het bedrijf hanteert in de vacaturetekst (of op hun website). Zorg dat je de taal van het bedrijf spreekt!

Omschrijving: kort, positief en actief

De omschrijving per baan is een kort stukje tekst waarin je jouw taken, verantwoordelijkheden en prestaties vermeldt. Benoem de belangrijkste zaken en wees niet te uitvoerig. Wees vooral kort en krachtig. Het doel van een cv is dat je een werkgever nieuwsgierig maakt. Lange teksten schrikken af en je vergroot de kans dat belangrijke informatie niet gelezen wordt. Het taalgebruik in de omschrijving is ook van belang. Gebruik positieve bewoordingen en actieve taal. Vermijd jargon en afkortingen. Verder is een saaie, droge opsomming van taken minder interessant dan als je in een paar zinnen vertelt wat je bereikt hebt.

Gaten in je cv

Zijn er periodes in jouw carrièrepad waarin je niet gewerkt hebt? Je kunt dan twee dingen doen. Je laat deze periodes helemaal weg of je benoemt wat je wél gedaan hebt. Laat je de periode weg, dan ontstaat er een zogenaamd gat op je cv. Op zich zijn gaten op je cv niet erg. Het kan natuurlijk wel vragen oproepen. Wees daarop voorbereid voor je een sollicitatiegesprek in gaat. Als je een jaar of langer niet gewerkt hebt, dan kun je ook op je cv al aangeven wat je wel hebt gedaan in deze periode, bijvoorbeeld:

  • Je hebt een sabbatical gehad, bijvoorbeeld om een reis te maken.
  • Je hebt een opleiding gevolgd.
  • Je hebt vrijwilligerswerk gedaan.
  • Je bent mantelzorger geweest.

Als je werkloos of ziek was in deze periode en je vestigt daar liever niet de aandacht op, dan kun je deze periode beter niet benoemen op je cv. Tijdens een gesprek kan je dat altijd nog eerlijk toelichten als daarnaar gevraagd wordt.

Meerdere banen in korte tijd

Het is natuurlijk mogelijk dat je in korte tijd meerdere banen hebt gehad. Bijvoorbeeld omdat je via een uitzendbureau werkte. Als je veel korte periodes op je cv zet, wordt het onderdeel Werkervaring al snel (te) lang. Bovendien kan een werkgever de indruk krijgen dat je niet graag lang op dezelfde plek blijft. Het beste kun je dan deze korte banen clusteren. Dat betekent dat je ze onder één noemer brengt en een goede verklaring geeft voor deze korte periodes.

Bijbanen op je cv

Als je tijdens je studie veel bijbanen hebt gehad, benoem dan alleen de relevante bijbanen. Je kunt deze clusteren onder één noemer. Een relevante bijbaan heeft een duidelijke link met jouw werk en de branche waarin je werkt. Een restaurantmanager bijvoorbeeld, die naast zijn opleiding een bijbaan heeft gehad als bediende of kok, doet er goed aan om deze bijbaan in de horeca op zijn cv te zetten. Je kunt de meest relevante bijbanen apart per periode benoemen, compleet met functietitel, werkgever en omschrijving. De rest cluster je, of je laat ze helemaal weg.

Vermeld wel het ‘baantje’ dat je vanwege werkloosheid hebt aangenomen, ook als dat eigenlijk niet aansluit op de baan waarop je solliciteert en onder jouw (opleidings)niveau is. Hiermee geef je namelijk aan dat je alles aanpakt en dat kan juist weer goed staan op je cv.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken