Bezit van auto op je cv vermelden

Bezit van auto op je cv vermelden

Heb je een auto en vraag je je af hoe belangrijk het is om dit op je cv te vermelden? Het hangt af van de baan waarop je solliciteert of van belang is dat je in bezit bent van een auto. Sowieso is het niet verplicht om te vermelden dat je een auto hebt, maar het kan handig zijn. Voor sommige banen is jouw autobezit een pré; dan is vermelding op je cv zeker aan te raden. Hoe vermeld je op je cv dat je een auto hebt?

Niet verplicht om autobezit te noemen

Het is niet verplicht om in je cv op te nemen of je wel of geen auto bezit. En dat is maar goed ook, want niet iedereen heeft natuurlijk een auto. Dus als je geen auto hebt, kun je er in je cv beter helemaal niets over melden. Je geeft in je cv liefst een opsomming van positieve kenmerken. Het niet bezitten van een auto is ‘negatieve informatie’, dus dat benoem je niet. Dit geldt ook voor het wel of niet vermelden van een rijbewijs op je cv: heb je geen rijbewijs, dan neem je dit niet op in je cv. Je meldt alleen de zaken en kenmerken die wél op jou van toepassing zijn.

Bezit van auto wel op cv zetten

Het vermelden van autobezit op je cv is afhankelijk van de werkzaamheden en de afstand tussen het werk en jouw adres. Voor sommige banen ben jij extra waardevol als je over een eigen auto beschikt. Denk aan functies in het ziekenhuis of op het vliegveld waarbij je onregelmatige diensten moet draaien. Of je gaat in ploegendienst of op oproepbasis werken (storingsmonteur, arts). Je diensten kunnen op dusdanige tijdstippen beginnen en/of eindigen, dat het onmogelijk of in elk geval erg onhandig is om met het openbaar vervoer te reizen. Je begint eerder dan de eerste bus, of jouw dienst eindigt als er geen trein meer rijdt. Of de werkgever is gevestigd op een moeilijk bereikbare of zelfs afgelegen plek waar het openbaar vervoer niet of nauwelijks komt. Werkgevers willen dan het liefst dat je met de auto reist. Soms biedt een werkgever een leaseauto aan. Of in de vacature wordt aangegeven dat bezit van een auto een vereiste of een pré is. In die situaties is absoluut nodig om in je cv op te nemen dat je een auto hebt.

Bezit van auto soms extra waardevol

Soms is het extra interessant als je zelf een auto hebt. Voor veel functies waarbij een rijbewijs vereist is, heb je niet direct je eigen auto nodig. Je rijdt met een auto van de zaak of je werkgever stelt een leaseauto ter beschikking. Als je als (taxi)chauffeur, bus- of vrachtwagenchauffeur, koerier, politieagent, bezorger of vertegenwoordiger gaat werken, betekent dat je veel moet rijden voor je werk. Uiteraard kan je rijervaring opgedaan hebben in eerdere functies met een auto van de zaak. Maar ook als je al een poosje een eigen auto hebt, betekent dat dat je rijervaring en verkeersinzicht hebt opgedaan. Dan is jouw autobezit extra waardevol en zeker het vermelden waard op je cv.

Bezit van auto niet op cv zetten

In veel functies is het niet nodig of zelfs niet relevant dat je een auto hebt. Als je solliciteert op een baan waarbij je tijdens kantooruren aanwezig moet zijn, dan gaan de meeste werkgevers er vanuit dat je zelf je vervoer regelt. Of je met de auto, het openbaar vervoer, de fiets of lopend komt: dat maakt voor een werkgever dan meestal niet zo veel uit. Bovendien hoor je natuurlijk zelf je vervoer naar het werk goed te regelen. Alleen als je erg ver weg woont van het werk, stelt een werkgever hier tijdens een sollicitatiegesprek nog wel eens vragen over. Hij kan zich afvragen of je zo’n lange reisafstand naar het werk wel kunt volhouden, omdat hij bijvoorbeeld weet dat je vaak moet overstappen met het ov. In zo’n geval is een eigen auto erg handig. Of er is bijvoorbeeld sprake van weinig parkeergelegenheid bij de werkplek, dan is reizen met je eigen auto naar het werk juist niet gewenst. Maar dat komt dan wel ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek: in veel gevallen hoef je het bezit van een auto op je cv niet te noemen (net als je rijbewijs), omdat het voor de functie niet nodig of überhaupt interessant is. Het vormt dan ook geen belemmering om jou wel of niet uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Hoe vermeld je je auto op je cv

De auto en het rijbewijs vermeld je op dezelfde regel in je cv. Je kunt het rijbewijs en je autobezit vermelden bij het onderdeel Persoonlijke gegevens (Personalia), maar het past ook bij de onderdelen Overige of Bijzonderheden. Zet je je rijbewijs en auto in het onderdeel ‘Personalia’, dan geef je het meer aandacht, omdat dit de opening van je cv is. Zo’n vermelding van rijbewijs en autobezit kan er dan zo uitzien:

Rijbewijs: B (in bezit van een auto)

Heb je wel een rijbewijs (of meerdere rijbewijzen) maar geen auto, dan neem je in je cv bijvoorbeeld het volgende op:

Rijbewijs: BE

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken