De 10 meest gemaakte fouten op het CV

De 10 meest gemaakte fouten op het CV

Je cv vormt de eerste indruk die een werkgever of recruiter van jou krijgt. En die eerste indruk moet goed zijn, anders is de kans groot dat je geen uitnodiging krijgt voor een sollicitatiegesprek. Maar een foutje is snel gemaakt, dus waar moet je op letten? Om je op weg te helpen, zetten we de 10 meest gemaakte fouten in cv’s op een rij. Met deze handige checklist weet je in elk geval welke fouten je moet zien te voorkomen bij het opstellen van je cv.

  1. Een rommelig of onoverzichtelijk cv
  2. Een te lang cv met te veel informatie
  3. Een cv dat niet past bij de functie
  4. Een onverzorgde lay-out
  5. Vaardigheden en competenties weglaten
  6. Liegen op je cv
  7. Een ongepaste of onverzorgde foto
  8. Een niet-representatief online profiel
  9. Spel- en typfouten op je cv
  10. Contactgegevens die niet kloppen of een gek e-mailadres

1. Een rommelig of onoverzichtelijk cv

Een duidelijk cv dat overzichtelijk is ingedeeld is van belang; daarmee voorkom je dat je cv opzij gelegd wordt vóórdat werkgevers of recruiters de inhoud lezen. Binnen enkele seconden beslist men of het cv interessant kan zijn. Dus als je cv rommelig overkomt, begin je met een nadeel.

Een overzichtelijk cv is makkelijk te scannen en daardoor ook een stuk aantrekkelijker om te lezen. Geef de onderdelen in je cv duidelijke titels (tussenkopjes) en gebruik voldoende witruimte tussen de onderdelen. Stel de regelafstand in op minimaal 1,15 en maximaal 1,4. Maak de marges niet te klein en gebruik opsommingstekens waar mogelijk.

2. Een te lang cv met te veel informatie

Ook al barst je van de werkervaring, kennis en vaardigheden, houd je cv kort. Twee A4-tjes is voor een cv echt lang genoeg. Benoem alleen de belangrijkste en meest relevante functies uit je werkverleden. Werkervaring van meer dan 15 jaar geleden kun je weglaten of bundelen; vaak is deze informatie veel minder relevant. Ga ook niet te veel in detail bij de toelichtingen en vermeld alleen de werkelijk interessante zaken. Een kort en krachtig cv met de meest recente en relevante informatie over jouw loopbaan scoort beter, je kunt in het sollicitatiegesprek altijd nog gedetailleerde informatie geven.

3. Een cv dat niet past bij de functie

Het is beter om je cv passend te maken voor elke functie waarop je solliciteert, dan een standaard cv te versturen. Elke vacature stelt andere eisen aan de ideale kandidaat, daar kun je handig op inspelen! Bovendien verwachten werkgevers dat je aantoont hoe en waarom jij geschikt bent voor de baan die open staat, én waarom jij past binnen het bedrijf. Maak daarom voor elke sollicitatie een cv op maat. Lees de vacaturetekst goed door en bekijk de website van het bedrijf. Benadruk vervolgens de vaardigheden, competenties, opleidingen en werkervaring die aansluiten op de baan en het bedrijf. Vermeld ook de relevante nevenactiviteiten, hobby’s en prestaties die van toevoegede waarde zijn voor de functie.

4. Een onverzorgde lay-out

De lay-out van je cv is belangrijker dan je in eerste instantie misschien denkt. Een verzorgd en professioneel opgemaakt cv nodigt uit tot lezen. Zorg voor een goede lay-out. Passende kleuren, een goed leesbaar lettertype en een professionele opzet en indeling zijn van belang.

Ben je geen held in het opmaken van een document? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op CV.nl, want wij maken je cv automatisch op. Voor een verbluffende eerste indruk! Je kunt kiezen uit verschillende professionele templates voor een mooie en verzorgde lay-out. Na invullen van je gegevens is het cv direct te downloaden en klaar voor gebruik.

5. Vaardigheden en competenties weglaten

Elke werkgever probeert erachter te komen wie jij bent en wat voor een persoonlijkheid jij hebt. Jouw competenties en persoonlijke eigenschappen mogen daarom niet ontbreken op je cv. Eigenlijk is het vermelden van competenties op je cv een onderdeel van ‘personal branding’; je zet jezelf neer als een ‘merk’. Je kunt de belangrijkste competenties toelichten (en ‘bewijzen’) in het persoonlijk profiel en de overige competenties, vaardigheden en eigenschappen apart benoemen.

6. Liegen op je cv

Liegen op je cv? Doe het niet! Aandikken van de waarheid en het verdraaien van feiten: het komt heel vaak voor. Maar: uiteindelijk komt de waarheid toch boven tafel. Blijf dus integer en ‘pimp’ je CV niet met kleine of grote leugens.

7. Een ongepaste of onverzorgde foto

Een foto op je cv gebruiken is niet verplicht of vereist, maar wel heel gebruikelijk. Het gebruik van een profielfoto op een van je social media accounts is tegenwoordig heel gewoon en ook op zakelijke platforms als LinkedIn, Twitter en Google+ is het toevoegen van een (profiel)foto de normaalste zaak van de wereld. Soms wordt er ook om gevraagd.

In veel gevallen kan een foto van jezelf een goede toevoeging aan je cv zijn, want je maakt je cv direct persoonlijker. Besluit je om een foto op je cv te plaatsen? Let er dan wel op welke foto je gebruikt! Niet elk willekeurig kiekje is geschikt. Vakantie-, feest- en uitgaansfoto’s zijn not done: dat is echt ongepast. Op je cv kun je het beste een foto gebruiken waarop je een verzorgde en professionele uitstraling hebt en waarop je glimlacht. Overweeg om een professionele fotograaf in te schakelen.

8. Een niet-representatief online profiel

Wees je ervan bewust dat werkgevers en recruiters jou online gaan zoeken als je solliciteert of beschikbaar stelt als kandidaat. Ze checken je social accounts en zoeken je online (bijvoorbeeld via Google). Je online profiel moet daarom representatief en professioneel zijn. Daarom is het verstandig om bij al jouw social accounts na te gaan of jouw privé zaken niet openbaar zichtbaar zijn. Heb je een openbaar online (social) profiel met inhoud die niet representatief is? Scherm dit profiel dan af via de privacy-instellingen.

9. Spel- en typfouten op je cv

Tja, het is een beetje een inkoppertje, maar deze fout op cv’s mag niet ontbreken! Iedereen weet dat je geen cv of sollicitatiebrief verstuurt zonder dat je deze extra hebt gecheckt (of hebt laten checken) op spel- en typfouten. Het komt erg slordig over als jouw cv spel- of typfouten bevat. Check, check, dubbelcheck! Gebruik spellingscontrole én laat iemand anders ook eerst nog even naar je cv kijken voordat je deze verstuurt.

10. Contactgegevens die ontbreken, onjuist of ongepast zijn

Waarom het belangrijk is om je contactgegevens te vermelden, hoeven we waarschijnlijk niet uit te leggen. Maar we vermelden het toch maar even. Je e-mailadres en je telefoonnummer op je cv vermelden is uiteraard een must, want de werkgever moet je natuurlijk wél kunnen bereiken. Maar een foutje is daarbij makkelijk gemaakt, check daarom nog eens extra of deze gegevens op je cv staan en correct zijn!

Maak niet de fout door een gek of grappig e-mailadres te gebruiken. Een e-mailadres als milou_XXX@gmail.com of iets als ikbendebeste@hotmail.com is misschien grappig voor je vrienden, maar als je gaat solliciteren zijn zulke gebruikersnamen ongepast. Zorg voor een goed e-mailadres dat professioneel oogt. Een formeel e-mailadres ziet er bijvoorbeeld zo uit: voornaam.achternaam@provider.nl of voornaamachternaam@provider.nl.

Tot slot

Je krijgt maar 1 keer de kans om een eerste indruk te maken. Zorg daarom dat de eerste indruk die jouw cv geeft, goed is. Succes met solliciteren!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken