De beste lettertypes voor je cv

De beste lettertypes voor je cv

Met jouw cv (én sollicitatiebrief) wil je natuurlijk een verbluffende indruk maken. Een goede uitstraling van je cv is essentieel. Daarom is het zeker de moeite waard om wat extra aandacht te geven aan het lettertype dat je op je cv gebruikt. De vorm van je cv is minstens zo belangrijk als de inhoud. Waar moet je op letten als het om lettertypes gaat? Wanneer is een lettertype geschikt voor je cv en waarom? En welke lettertypes kunnen écht niet op een cv of sollicitatiebrief? We zetten de beste lettertypes voor je cv op een rij.

Een mooi ontwerp voor je cv maak je op CV.nl. Vul je gegevens in en kies het ontwerp dat past bij je karakter en stijl.

Kies één lettertype voor je cv

Maar of je nu je cv op CV.nl maakt of je ontwerpt zelf een mooi cv, het is vooral belangrijk dat jouw cv er goed en professioneel uitziet. Daarbij is het belangrijk dat je op je cv en in je sollicitatiebrief hetzelfde lettertype gebruikt. Consistent omgaan met het lettertype is belangrijk, want verschillende lettertypes door elkaar ziet er rommelig uit. Om een zakelijke, opgeruimde indruk te maken, kies je één lettertype. Zowel voor de ‘gewone’ tekst als voor de kopjes gebruik je één en hetzelfde lettertype. De kopjes maak je vet en eventueel iets groter. Het gebruik van kopjes voor de onderdelen op je cv is essentieel, want het maakt je cv makkelijk te scannen voor recruiters. Je maakt er een overzichtelijke indeling van je cv mee.

Lettertype zegt iets over jou

Het lettertype dat je kiest voor je cv, zegt indirect iets over jouw persoonlijkheid, stijl en professionaliteit. Het lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is het wél. Vergelijk het met de kleding die je draagt tijdens een sollicitatiegesprek: dan zorg je ook dat je er netjes en zo veel mogelijk in lijn met de functie en het bedrijf gekleed bent, zonder daarbij je eigen persoonlijkheid te verloochenen. Net zoals je ervoor zorgt dat je verzorgd op een sollicitatiegesprek verschijnt met kleding die bij jou past, is het ook zeker van belang dat jouw cv verzorgd, professioneel en conform jouw persoonlijkheid is. Het ene lettertype is het andere niet en elk lettertype heeft zijn eigen uitstraling. Het maakt daarom uit welk lettertype je kiest, want: wat wil je precies uitstralen? Zorg ervoor dat het lettertype past bij jou én het bedrijf.

Lettertype moet makkelijk leesbaar zijn

Het lettertype dat je kiest, moet makkelijk leesbaar zijn. Recruiter of werkgevers moeten jouw cv zowel op een beeldscherm als uitgeprint goed kunnen lezen. Kies daarom in elk geval een lettertype dat standaard en universeel is voor de meeste computerprogramma’s en printers. Een lettertype dat niet veel gebruikt wordt, kun je beter vermijden. Met een niet-gangbaar lettertype bestaat de kans dat jouw cv er raar uit gaat zien in een ander programma of als het geprint wordt. Verder komt het vaak voor dat recruiters de data van cv’s scannen om ze in te laden in hun eigen datasysteem met de gegevens van kandidaten en sollicitanten.

Schreefloze lettertypes of schreefletters op je cv

Je kunt kiezen uit schreefletters of schreefloze letters. Schreefloos (in het Engels: sans serif) noem je een lettertype zonder schreven, dus zonder de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken. Schreefletters (serif in het Engels) hebben deze dwarsstreepjes wel.

Voorbeelden van schreefloze lettertypes:

 • Arial
 • Calibri
 • Verdana
 • Trebuchet MS

Voorbeelden van lettertypes met schreven:

 • Cambria
 • Garamond
 • Georgia
 • Times New Roman

Over het algemeen komen schreefletters een stuk sierlijker en formeler over dan schreefloze letters. Dat maakt schreefletters geschikt om te gebruiken op je cv als je solliciteert op een hogere functie of als je solliciteert op een literair gerichte baan. Schreefloze letters lezen prettiger. Uit onderzoek blijkt dat schreefloze letters een stuk prettiger lezen op een beeldscherm. Voor schreefloze letters geldt:

 • dat de letters minder in elkaar overvloeien
 • dat de letters goed te onderscheiden zijn
 • dat de teksten in schreefloze letters rustiger zijn om te lezen

Uit bovenstaande blijkt dat je in veel gevallen een schreefloze letter op je cv een veilige keuze is.

De beste lettertypes voor je cv

De lettertypes die als beste uit de bus komen om te gebruiken op je cv, zijn:

 • Arial
 • Calibri
 • Garamond
 • Georgia
 • Verdana
 • Trebuchet

Arial

Arial is een goede keuze voor je cv als je graag een schreefloos lettertype wilt gebruiken. Het is eenvoudig en goed leesbaar. Sommigen vinden Arial een banaal, saai en fantasieloos en afgezaagd lettertype. Aan de andere kant is het niet voor niets een standaard lettertype geworden. Aan jouw de keuze; er zijn nog meer schreefloze letters om op je cv te gebruiken.

Calibri

Ook het schreefloze Calibri is een schoon en goed leesbaar lettertype en daarom zeer geschikt voor je cv. Het is iets verfijnder en kleiner dan Arial en de letters staan iets dichter bij elkaar. Calibri is een goede optie als je zoekt naar een lettertype waarmee je wat meer tekst op je cv kwijt kunt. Het heeft een jonge uitstraling.

Garamond

Zoek je voor je cv een lettertype dat er qua stijl iets klassieker uit ziet, dan kun je Garamond overwegen. Garamond is een lettertype met schreven. Het heeft in al zijn eenvoud een sierlijke elegantie en ziet er goed uit op scherm en print. Dit lettertype is zeer geschikt als je op hogere functies solliciteert.

Georgia

Georgia is een lettertype met schreven. Het heeft een traditionele uitstraling, maar is toch erg goed leesbaar. Een goed lettertype voor hogere of traditionele functies.

Verdana

Het schreefloze lettertype Verdana is vrij groot en wordt door sommigen bestempeld als lomp en kinderachtig. Maar als je de juiste lettergrootte (niet te groot) gebruikt, is Verdana een heel goede keuze voor je cv. Het is in elk geval erg goed leesbaar en wordt om die reden ook vaak op websites gebruikt.

Trebuchet

Zoek je een schreefloze letter voor je cv, maar wil je een ander lettertype gebruiken dan Arial, Calibri of Verdana, dan kun je Trebuchet overwegen. Dit lettertype is specifiek ontworpen om goed leesbaar te zijn op een beeldscherm. Het heeft een iets moderne uitstraling dan andere lettertypes die vaak op cv’s voorkomen.

De lettertypes die écht niet kunnen op je cv

Er zijn lettertypes die je beter niet kunt gebruiken op je cv of in je sollicitatiebrief:

 • Times New Roman

Deze schreefletter is voor je cv geen goede keuze. Velen noemen het een saai en afgezaagd lettertype, hoewel het wél goed leesbaar is.

 • Courier

Dit lettertype lijkt getypt te zijn op een oude schrijfmachine. Het ziet er daardoor saai en ouderwets uit. De letters staan erg ver uit elkaar, wat niet goed is voor de leesbaarheid. Geen goede keuze voor je cv.

 • Comic Sans

Het lettertype Comic Sans is absoluut niet geschikt voor je cv. Het heeft iets te veel fantasie, is slecht leesbaar en wordt wel eens bestempeld als ‘schreeuwerig’ en daardoor niet zakelijk genoeg. Geen lettertype waarmee je serieus genomen wordt.

De grootte van de letters

Sommige lettertypes, zoals Verdana, Trebuchet en Arial, zijn nogal groot. Van deze lettertypes stel je de grootte het beste niet groter in dan 11 punt. Een cv van twee A4-tjes is lang genoeg. Maak daarom de letter kleiner als je veel informatie kwijt wilt. Ga daar niet te ver in! Een letter die kleiner is dan 9 punt, kun je niet goed meer lezen.

De regelafstand

Een tekst is goed leesbaar als de ruimte tussen de regels niet te klein is. Stel daarom voor je cv én je sollicitatiebrief een regelafstand in van minimaal 1,15 en maximaal 1,4. De standaard regelafstand voor Word-documenten is 1,0: dat is erg weinig. Hierdoor staan de tekstregels veel te dicht op elkaar.

Kleur van de letters

Over het algemeen kun je stellen dat de kleur van de letters op je cv niet té uitbundig en afwijkend mag zijn, behalve als je solliciteert op een creatieve functie. Je kunt zwarte letters gebruiken, dat is de standaard. Donkerblauw, donkergroen, donkerrood en grijstinten mag je ook gebruiken, maar dan moet de kleur van de letter passen bij de gehele lay-out. Kijk eens naar de professioneel ontworpen cv templates op CV.nl. Ons advies: een beetje spelen met kleuren mag, maar maak het niet te bont.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken