Talen op je cv vermelden: laat je talenkennis zien

Talen op je cv vermelden: laat je talenkennis zien

Beheers je meerdere talen? Dan is het verstandig om je talenkennis op je cv te vermelden. Ook als jouw taalvaardigheid niet direct relevant lijkt te zijn voor de functie waarop je solliciteert. Het kunnen spreken, lezen en schrijven van diverse talen staat altijd goed op je cv. Vermeld op het cv zo veel mogelijk talen: je moedertaal, talen die je vloeiend spreekt, goed spreekt of redelijk onder de knie hebt.

Eigenlijk is het vrij standaard om je talenkennis op het cv te vermelden, hoewel het niet verplicht is. Voor een werkgever is het altijd waardevol om over jou te weten in hoeverre jij je talen beheerst. Door alle talen die je machtig bent te vermelden op je cv, vergroot je je kansen om op sollicitatiegesprek te mogen komen. Zelfs als talen niet je allersterkste punt vormen en het niet relevant lijkt voor de baan waarop je solliciteert. Als je slechts redelijke kennis hebt van een bepaalde taal, is dat toch waardevol genoeg om te vermelden op je cv. Het feit dat jij een taal redelijk (voldoende) begrijpt, kan voor een werkgever reden zijn om jou toch te verkiezen boven een andere sollicitant.

Internationaal en globaal

Solliciteer je op een internationale functie, dan mag de vermelding van talenkennis uiteraard niet ontbreken. Maar kennis van vreemde talen speelt echt niet alleen een rol als je solliciteert bij een internationaal bedrijf. Elke werkgever is benieuwd welke talen je spreekt of op zijn minst begrijpt. We leven in een globale maatschappij. Nederland handelt van oudsher veel met buitenlandse ondernemingen, en mede door internet is de wereld steeds kleiner en dus bereikbaarder geworden. Tijd en afstand weerhouden ons niet van contacten met welk land dan ook. Het beheersen van je talen is tegenwoordig een groot voordeel.

Buitenlandse afkomst of buitenlandse naam

Ben je van buitenlandse afkomst of heb je een buitenlandse naam, maar ben je wel heel sterk in de Nederlandse taal? Dan is het helemaal aan te raden om op je cv aan te geven dat Nederlands je moedertaal is of dat je Nederlands in elk geval goed of uitstekend beheerst. Jouw komaf en naam kunnen werkgevers en recruiters (onbewust) op het verkeerde been zetten, ook al mag er tijdens een sollicitatieprocedure niet geselecteerd worden op basis van iemands naam of nationaliteit. Wees dan dus helemaal duidelijk dat je de Nederlandse taal (goed of uitstekend) beheerst. Je voorkomt ermee dat je op grond van je naam of nationaliteit op de “nee-stapel” belandt bij de selectie van cv’s voor een functie.

Tweetalig

Ben je tweetalig opgevoed? Dat werkt enorm in je voordeel als je dat op je cv zet. Vermeld dan beide talen als moedertaal. Soms zijn bedrijven op zoek naar werknemers die meerdere talen vloeiend spreken; multilinguals.

Talenkennis presenteren op je cv

Op het cv geef je bij het onderdeel “Talen” of “Talenkennis” per taal aan wat je niveau is. Gebruik daarbij de volgende niveaus: moedertaal, vloeiend (uitstekend), goed, redelijk (voldoende). Gebruik in elk geval nooit woorden als zwak en slecht.

In veel voorbeeld cv’s die je online vindt, wordt ook nog onderscheid gemaakt tussen het niveau van spreken, schrijven en lezen van de taal. Dan maak je meestal een tabel met aan de linkerkant (van boven naar beneden) de talen en aan de bovenkant (van links naar rechts) spreken, schrijven en lezen. Per taalonderdeel geef je dan het niveau aan. Zo heeft een werkgever in één oogopslag een goed beeld van je talenkennis. Maar het is niet verplicht om het op deze manier te doen. Doe je dit wel, bedenk dan dat het spreken van een taal het moeilijkste is, het schrijven al iets makkelijker en het lezen nog makkelijker. De tabel met je talenkennis kan er dan bijvoorbeeld zo uit zien:

Talen
TaalSprekenSchrijvenLezen
NederlandsMoedertaalMoedertaalMoedertaal
EngelsUitstekendUitstekendUitstekend
FransRedelijkMatigMatig

De taal die je minder dan redelijk beheerst, zet je niet op je cv. Het gaat er bij je cv natuurlijk wel om dat je jouw positieve eigenschappen en vaardigheden benadrukt, niet de negatieve! Heb je geen talenknobbel en spreek je alleen Nederlands (als moedertaal)? Dan vermeld je dat alleen.

Internationale standaarden voor taalvaardigheid

Er is ook nog een andere manier om je taalvaardigheidsniveau aan te geven, namelijk met de internationale standaarden van de CEFR (Common European Framework of Reference). De taalvaardigheidsniveaus worden aangegeven met letters. Daarbij is A de basis, B een hoger niveau en C een uitstekende beheersing:

  • A-Niveau: Basisgebruiker
    • A1: Volledige beginner
    • A2: Tussenstap
  • B-Niveau: Onafhankelijke gebruiker
    • B1: Drempel
    • B2: Uitzicht
  • C-Niveau: Vaardige gebruiker
    • C1: Effectieve operationele vaardigheid
    • C2: Beheersing

Deze internationale standaard kun je gebruiken bij het opstellen van een Engels cv of als je solliciteert bij een internationaal bedrijf. Deze manier kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

Talen

Engels C1

Spaans B1

Frans A2

Wees eerlijk over het taalniveau

Als je je talen inderdaad op je cv zet, dan is het wel belangrijk dat je daarbij eerlijk bent over je talenkennis en het taalniveau dat je beheerst. Overschat je talenkennis niet en lieg niet op je cv. Zet dus niet op je cv dat je een taal perfect spreekt als je amper een gesprek kan voeren in die taal. Liegen is nooit een goed idee op je cv; je loopt het risico om door de mand te vallen. Werkgevers of recruiters kunnen je talenkennis tijdens de sollicitatieprocedure gemakkelijk testen. Ze hoeven alleen maar een aantal vragen te stellen in de taal waarvan jij zegt dat je die beheerst. Als blijkt dat je taalniveau veel lager is dan wat er op je cv staat, zal je niet zo snel meer aangenomen worden. Of een werkgever doet een beroep op je talenkennis als je eenmaal bent aangenomen. Als dan blijkt dat je op je cv hebt gelogen over je taalvaardigheid, loop je zelfs het risico om ontslagen te worden. Niet doen dus! Eerlijkheid duurt nu eenmaal het langst.

Weet jij je taalniveau niet?

Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen welk taalniveau je hebt. Misschien kun je je prima redden in het Engels, maar wat is dan je taalniveau? Is het goed, uitstekend, redelijk? In dat geval kun je (online) een taaltest maken. Je vindt verschillende aanbieders van taaltesten op internet.

Taalcursus

Als je een of meer taalcursussen hebt gevolgd, zet deze dan bij het onderdeel “Cursussen”, of – als je de taalcursus onder werktijd hebt gedaan bij een werkgever – bij het onderdeel “Werkervaring”. Vaak kan een werkgever aan de taalcursus ook zien wat je niveau is van de betreffende taal. Heb je bijvoorbeeld een cursus “Advanced Writing Business English” gevolgd en een certificaat gehaald, dan geeft dat aan dat jouw schrijfvaardigheid in de Engelse taal gevorderd te noemen is.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken