Liegen op je cv: niet doen!
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 6 november 2024

Liegen op je cv: niet doen!

“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel”. Een gezegde dat je vast wel kent. Denk hieraan als je overweegt om te liegen op je cv. Natuurlijk: het gebeurt. Vooral het oppoetsen of verfraaien van cv’s blijkt vaak voor te komen. Maar of het aan te raden is? Zeker niet! Ook zo’n ‘klein’ leugentje kan grote gevolgen hebben. Liegen op je cv is riskant: je neemt daarmee het risico dat je werkgever er vroeg of laat toch wel achter komt. Met als gevolg: gezichtsverlies, imagoschade of zelfs ontslag.

CV maken

Op meer dan de helft van de cv’s blijken onwaarheden voor te komen. En uit onderzoek blijkt dat een op de tien LinkedIn-gebruikers leugens op zijn of haar profiel heeft staan. Misschien heb je dat wel eens gezien bij connecties op LinkedIn? Wat denk je dan? Denk je dat liegen op je cv “moet kunnen, want iedereen doet het”? Of: wie kan die leugentjes allemaal nagaan? Maar laat dat voor jou geen reden zijn om ook te gaan liegen of bluffen op je cv. Ons advies: spreek de waarheid, hoe groot de verleiding om te liegen misschien ook is.

Vertrouwen in een werkrelatie

Bedenk eens hoe je het zélf zou vinden als je erachter komt dat mensen tegen je liegen. Dat wil je vast niet. Vertrouw je degene die tegen je heeft gelogen nog? Waarschijnlijk niet. Dat is precies de reden waarom werkgevers dit ook niet pikken. Vertrouwen is in een werkrelatie nou eenmaal erg belangrijk. Voor je werkgever én voor de samenwerking met je collega’s.

Gevolgen van liegen op je cv

Als je op je cv liegt, kan dit grote gevolgen hebben voor je carrière. Als een recruiter of werkgever leugen(s) op je cv ontdekt tijdens de sollicitatieprocedure, dan is je kans op die baan direct verkeken. En wanneer je al aangenomen en aan de slag bent, kan het ontdekken van leugens op je cv zelfs leiden tot ontslag. Ook als je niet ontslagen wordt, zorgt de ontdekking van leugens op je cv op z’n minst voor een aantasting van je imago. Want: hoe kunnen je collega’s je nog vertrouwen als aan het licht komt dat je op je cv hebt gelogen?

Kleine leugens, grote leugens

Liegen is onethisch en er zijn maar weinig werkgevers die dat tolereren. Toch gebeurt het dat sollicitanten zich schuldig maken aan het oppoetsen van hun cv. Wellicht denken zij dat een of meer ‘kleine’ leugentjes niet zo veel uitmaken, want “ze zijn immers goed in het werk dat ze doen?” Of ze vinden het niet eens echt een vorm van liegen. Deze ‘kleine’ leugentjes komen het vaakst voor op cv’s:

  • Het aandikken van functietitels en verantwoordelijkheden

Bijvoorbeeld een administratief medewerker die zegt dat hij hoofd administratie was en leiding heeft gegeven aan anderen, terwijl de waarheid is dat deze werknemer zelf werd aangestuurd.

  • Overdrijven van ervaring

Bijvoorbeeld als iemand beweert ruim tien jaar ervaring te hebben, terwijl hij net drie jaar in dit vak bezig is.

  • Begin- en einddatums van banen veranderen

Sommige sollicitanten proberen hiermee ‘gaten in het cv’ te dichten of verdoezelen. Een periode van werkloosheid, ziekte of zelfs het uitzitten van een gevangenisstraf ‘verdwijnt’ daarmee. Lees hoe je wél met gaten in je cv omgaat.

Wees gewaarschuwd: ook al lijken deze leugens vrij onschuldig, ze kunnen zeker tot ontslag op staande voet leiden! Het wordt nog wat erger bij grotere onwaarheden op je cv. Zoals:

  • Liegen over de beoordeling van een werkgever of reden van vertrek

Iemand kan bijvoorbeeld op zijn cv beweren dat zijn klus een tijdelijke opdracht of een tijdelijk dienstverband betrof, terwijl deze medewerker in werkelijkheid voortijdig ontslagen is omdat de werkgever ontevreden over hem was.

  • Het overdrijven van opleidingen

Bijvoorbeeld een cursus van drie dagen omschrijven als een universitaire opleiding.

  • Aandikken van talenkennis en (computer)vaardigheden

Als iemand op het cv beweert “uitstekend Frans” te spreken en dit blijkt helemaal niet zo te zijn. Een dergelijke leugen is des te erger als je in de nieuwe baan regelmatig Frans moet spreken met collega’s of klanten. En ook als je je vaardigheid in bepaalde computerprogramma’s overdrijft, kun je er vanuit gaan dat je werkgever daar vroeg of laat achter komt! Talenkennis en vaardigheden zijn vrij gemakkelijk te testen.

  • Liegen over behaalde diploma’s

Zeg niet dat je een diploma hebt gehaald voor een opleiding die je nooit hebt afgerond. Het is heel gemakkelijk te checken of je bepaalde diploma’s en certificaten echt hebt behaald. Dat is vaak slechts een kwestie van een telefoontje.

  • Vervalsen van diploma’s of certificaten

Het vervalsen van diploma’s is natuurlijk helemaal NOT DONE; dat is strafbaar. Je kunt vervolgd worden voor valsheid in geschrifte.

  • Een vriend als referentie laten optreden

Een sollicitant geeft naam en telefoonnummer van zijn oude werkgever, maar die persoon is in werkelijkheid een goede vriend die net doet alsof hij de voormalig werkgever is.

Screening en/of Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Voor werkgevers is het van belang om betrouwbare medewerkers in dienst te nemen of in te huren. Om te voorkomen dat ze mensen aannemen die hun cv bij elkaar hebben gelogen, maken veel werkgevers gebruik van een screening. Bij een screening vraagt een werkgever informatie op over een sollicitant of werknemer om zo zijn of haar integriteit in te schatten. Bijvoorbeeld door de referenties te bellen, diploma’s te checken of op te zoeken of diegene op een zwarte lijst voorkomt.

Een werkgever is verplicht om de sollicitant of werknemer vooraf te laten weten dat hij een screening uitvoert. Achteraf moet hij laten weten wat de resultaten zijn. Ook kan de werkgever vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG wordt alleen verstrekt als er geen strafbare feiten op naam van de sollicitant staan.

Voor een aantal functies is een screening wettelijk verplicht:

  • medewerkers bij banken of andere financiële instellingen (accountants of hypotheekadviseurs)
  • functies bij de overheid
  • beroepen waarin gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens (opsporingsambtenaren, advocaten, artsen of beëdigde tolken)
  • beroepen waarin men werkt met kwetsbare mensen (reclasseringswerkers, gezinsvoogden of medewerkers in de gezondheidszorg)
  • medewerkers in de kinderopvang
  • onderwijzers

Eerlijkheid duurt het langst

Stel je toch eens voor wat er gebeurt als je liegt op je cv en je wordt betrapt. Liegen op je cv kan écht niet. Het is onethisch en je kunt ontslagen worden. En als je niet ontslagen wordt, dan leid je op zijn minst gezichtsverlies of imagoschade. Eerlijk duurt toch écht het langst. Liegen op je cv: doe het niet!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken