Een gat in je cv vraagt om een verklaring

Een gat in je cv vraagt om een verklaring

Het kan gebeuren dat er een zogenaamd gat in je cv ontstaat: een periode waarin je niet hebt gewerkt. De redenen voor een gat op je cv, lopen uiteen. Tegenwoordig komen gaten op cv’s vaak voor door de veranderde arbeidsmarkt. De meeste recruiters of werkgevers vinden een gat in je cv geen onoverkomelijk probleem, maar het kan wel vragen oproepen. Een verklaring is dan wel op zijn plaats. Het is in elk geval van belang dat je eerlijk bent over hoe dat gat in je cv is ontstaan.

Je kunt diverse redenen hebben waarom je een bepaalde periode in je leven niet hebt gewerkt. Je hebt een sabbatical genomen, was een tijdje werkloos of ziek of je zorgde voor de kinderen of voor een ziek familielid (mantelzorg). Nu vraag je je misschien af hoe je dat gat in je cv kunt verbergen of verklaren.

Ons advies is om in elk geval niet te liegen over gaten in je cv. Liegen op je cv is zeker geen goed idee. Je loopt daarmee het risico dat een werkgever of recruiter erachter komt. Gebeurt dit tijdens de sollicitatieprocedure, dan is je kans op die baan alsnog verkeken. Komt een werkgever er later achter als je al aangenomen bent, dan kan hij je zelfs ontslaan. Leugens op je cv die uiteindelijk achterhaald worden, zorgen sowieso voor aantasting van je imago.

Beschrijf het gat in je cv positief

Maar wat doe je dan wél met die gaten in je cv? Je kunt een periode waarin je niet hebt gewerkt ook op een positieve manier omschrijven. Benoem bijvoorbeeld de vaardigheden die hebt opgedaan in de tijd dat je niet werkte.

Als je werkloos was, beschrijf dit gat dan bijvoorbeeld als een periode waarin je op zoek was naar werk. “Werkzoekend” klinkt uiteraard al veel beter dan “werkloos”. Geef daarbij bijvoorbeeld aan dat je een doorzetter bent en dat je ook je lesje in geduld hebt geleerd. Of geef aan dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan: werkgevers waarderen het als je niet snel bij de pakken neer gaat zitten.

Tijdens een sabbatical heb je misschien door gebieden gereisd waar het vervoer niet denderend geregeld was. Je kunt dan bijvoorbeeld benadrukken dat je hebt leren inspelen op onverwachte situaties. Zorgde je voor de kinderen? Dan heb je vaardigheden als geduld, creativiteit en timemanagement (alles in huis regelen, kinderen naar school brengen) opgedaan.

Als je een gat in je cv positief omschrijft, laat je zien dat jouw persoonlijke ontwikkeling in die periode niet heeft stil gestaan. Je hebt een bepaalde periode niet gewerkt, maar je bent zeker niet inactief geweest. Je legt op deze manier de nadruk op hoe ambitieus en positief je bent. En dát is wat een werkgever wil: iemand die er zin in heeft! Je kunt het op vermelden op je cv, of je bewaart je toelichting voor als er in het sollicitatiegesprek vragen over komen.

Vaardigheden cv

Als je liever niet de nadruk wilt leggen op de gaten in je cv, dan is een zogenaamd ‘vaardigheden cv’ een hele goede keuze. De gaten in je cv vallen dan niet zo op, omdat je jouw werkervaring en opleidingen niet op basis van chronologie opsomt. Bij een (omgekeerd) chronologisch cv springen de gaten in je cv namelijk wel direct in het oog. Met een vaardigheden cv vallen die gaten veel minder op. In een vaardigheden cv laat je zien wat je kunt en welke vaardigheden en kwaliteiten je hebt. Zorg ervoor dat de vaardigheden die je benoemt, ook aansluiten op de functie-eisen. Het beschikken over relevante vaardigheden is voor het uitoefenen van een functie veel belangrijker dan dat je tijdelijk niet hebt gewerkt. De meeste werkgevers zien dat ook in.

Verklaring van de gaten in je cv

Of je een gat in je cv nu wel of niet noemt op je cv, je moet het wel kunnen verklaren. Een gat in je cv is pas een probleem als je daar geen goede reden voor kunt geven. Maar hoe zit het dan als je ziek bent geweest? Dat is een lastige situatie. Je bent enerzijds niet wettelijk verplicht om tijdens een sollicitatieprocedure iets over je ziekteverleden te melden. Maar aan de andere kant is liegen ook geen goed idee.

Op je cv hoef je je ziekte uit het verleden niet te benoemen, maar je kunt natuurlijk wel vragen over het gat in je cv krijgen. Ons advies is om dan open kaart te spelen. Je kunt dan kort melden dat je vanwege persoonlijke redenen niet kon werken. Het is vooral belangrijk dat je daarbij benadrukt dat dit nu is opgelost en dat er nu geen belemmering (meer) is voor de taken die je gaat uitvoeren. Verder hoef je hier niet op in te gaan.

Weinig mensen zónder gat in het cv

Als je gaten in je cv hebt, is het verstandig daar een positieve verklaring voor te hebben. Of je die verklaring nou op je cv zet of tijdens het sollicitatiegesprek pas uitlegt, dat maakt niet zo veel uit. In beide gevallen bestaat de kans dat je hierover vragen krijgt. Bereid je daar in elk geval goed op voor en gebruik die kans om jezelf op een positieve manier te onderscheiden.

En maak je ook weer niet te veel zorgen; er zijn tegenwoordig maar weinig mensen zónder één of meer gaten op hun cv. Steeds meer mensen ‘hoppen’ van baan naar baan en er komen steeds meer flexwerkers. Het is logisch dat niet elke baan of klus direct aansluit op de vorige. Een gat op je cv is niet per definitie een probleem. Benader het gat in je cv daarom altijd zo positief mogelijk.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken