Geloof of religie op je cv vermelden
Geschreven door CV.nl, Redactie ‱ Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Geloof of religie op je cv vermelden

Je curriculum vitae is een sterk marketinginstrument. Een document dat speciaal ontworpen is om een voet tussen de deur te krijgen. In feite ‘verkoop’ je jouw toegevoegde waarde – je kennis en ervaring - aan potentiĂ«le werkgevers. Recruiters selecteren op kennis en ervaring maar willen ook weten wie jij als persoon bent. Je hobby’s, interesses en vaardigheden laten een stukje van jezelf zien. Ook geloof hoort daar bij. Vermeld je geloof of religie wel of niet op je cv?

Het antwoord is kort maar krachtig: de keuze is geheel aan jou. Iedereen wil graag een baan die past bij zijn of haar achtergrond en persoonlijkheid. Je geloof is daar een onderdeel van. Of je dit wel of niet op je cv zet, is een persoonlijke keuze.

Religie vermelden op je cv: wanneer wel?

Kandidaten selecteren voor een baan op basis van geslacht, ras, levensovertuiging, politieke gezindheid of godsdienst is niet toegestaan in Nederland. Alle regels waar elke sollicitatieprocedure zich aan moet houden staan beschreven in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Voor elke wet geldt een uitzondering, zo ook voor de Awgb. Wanneer religie een fundamenteel onderdeel uitmaakt van de identiteit van de organisatie, mag deze de voorkeur geven aan een kandidaat met een bepaalde geloofsovertuiging.

Het is dus voor sommige banen een meerwaarde om je geloof te vermelden. Ga je solliciteren als sociaal werker waarbij religieuze betrokkenheid een grote rol speelt? Schrijf dan over je religie in je cv. Ook bij de volgende voorbeelden zou je erover kunnen denken om je religieuze voorkeur op te nemen in je curriculum vitae.

Voorbeelden van banen met een religieuze achtergrond:

  • Een maatschappelijk werker bij een religieus geĂŻnspireerde organisatie
  • Een voorlichter bij een christelijke gemeenschap
  • Een docent of onderwijsassistent op een islamistische school
  • Een vrijwilliger bij een Joodse gemeente
  • Een stagiair bij het Museum voor Religieuze Kunst

Banen in een bepaalde geografische locatie

Heb je een interessante vacature gevonden in een bepaalde geografische locatie, zoals de Bijbelgordel in Nederland, waar de kerk een centrale rol speelt? Overweeg dan je religieuze identiteit of levensbeschouwelijke ervaring te verwerken in je cv.

Wanneer vermeld je je geloof niet op je curriculum vitae?

Als je wilt solliciteren op een baan met een religieuze achtergrond, kun je overwegen om je geloof of religie te vermelden op je cv. Ook zijn er situaties te bedenken waarbij je er juist voor kiest om je geloofsovertuiging niet op papier te zetten.

Functies waarbij geloof geen rol speelt

Wil je aan de slag als bakker, schoonmaker, projectmanager of bijvoorbeeld taxichauffeur? Dan speelt geloof in de meeste gevallen geen rol. Bij het solliciteren op vacatures waarbij een religeuze achtergrond niet van belang is, is het niet nodig om je godsdienst expliciet te noemen op je cv.

Vermijden van ongewenste discriminatie

Je hebt het al eerder kunnen lezen: sollicitanten selecteren op basis van geslacht, ras, levensovertuiging, politieke gezindheid, nationaliteit, seksuele geaardheid, burgerlijke staat of godsdienst mag niet. Door het toevoegen van persoonlijke informatie die niet relevant is voor de baan, kun je slachtoffer worden van ongewenste discriminatie.

Werkgevers of recruiters zullen nooit de wet gelijke behandeling overtreden, maar kunnen toch persoonlijke vooroordelen hebben. Met als resultaat dat je cv wellicht aan de kant wordt geschoven vanwege je geloof.

Religie is een privéaangelegenheid

Het is zeker niet verplicht om een potentiĂ«le werkgever te informeren over je religie. Het is aan jou om ervoor te kiezen dit wel of niet te vermelden. Is geloof voor jou een privĂ©aangelegenheid dat je niet wilt delen met collega’s of je baas? Laat het dan achterwege op je cv.

Hoe kun je je religie het beste vermelden?

Het vermelden van geloof of religie op je cv is een persoonlijke keuze. Gaat jouw voorkeur ernaar uit om je geloofsovertuiging wel te verwerken in je curriculum vitae? Volg dan onderstaande tips hoe je dit het beste kunt doen.

1. Bij je persoonsgegevens

Elk cv bevat noodzakelijke persoonsgegevens zodat een werkgever of recruiter contact met je kan opnemen: naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Je kunt ervoor kiezen om bij je personalia ook je geloofsovertuiging te vermelden.

2. In je persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel is een kort stukje tekst dat je bovenaan je cv zet. Vaak zien recruiters het als een welkome persoonlijke aanvulling op een doorgaans formeel document. Het is dan ook een prima plaats om te vertellen over je religieuze achtergrond.

Voorbeeld van een profielschets van een maatschappelijk werker:

“Als persoon ben ik sociaal, betrouwbaar en betrokken. Ik heb hart voor andere culturen en vanuit mijn christelijke levensvisie kan ik me goed inleven in anderen en ze een luisterend oor bieden.”

3. Verwerk het in je werkervaring

Uiteraard kun je je levensvisie ook laten blijken uit je werkervaring. Heb je bijvoorbeeld als vrijwilliger meegewerkt aan een missionair initiatief? Schrijf op wat je gedaan hebt, wat je hebt geleerd en welke vaardigheden je hebt ontwikkeld.

Persoonlijke keuze

Ben je van mening dat jouw religieuze achtergrond relevant is voor een bepaalde baan? Overweeg dan om het om je cv te vermelden. Wellicht is geloof voor jou een onderdeel van je privéleven dat je juist niet wilt delen met anderen. Of je er nu voor kiest om religie wel of niet op je cv te zetten, onthoud dat het altijd een persoonlijke keuze is.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carriĂšre.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken