Video cv maken: tips voor een geslaagd filmpje
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 15 maart 2024

Video cv maken: tips voor een geslaagd filmpje

Een video cv maken is een goed idee als je je wilt onderscheiden van andere kandidaten. Het is een korte impressie van wie jij bent en daardoor een persoonlijke en leuke manier om werkgevers kennis met jou te laten maken. Je video cv vervangt jouw cv op papier echter niet. Waar het in een video cv om draait, is je enthousiasme en hoe je overkomt. Een goede manier om te laten zien hoeveel passie je voor jouw vak hebt! Waar moet je op letten als je een video cv maakt? We geven je een aantal tips voor een geslaagde video cv.

Met een video cv kan jij ervoor zorgen dat je eruit springt tussen de andere kandidaten. Het opnemen van persoonlijke video’s is de laatste tijd erg populair; steeds meer mensen maken filmpjes en vloggen. Hierdoor maken ook steeds meer sollicitanten gebruik van de mogelijkheid om een video cv te maken. Toch is het bijzonder: een video cv valt op! Vooral als je solliciteert naar een creatieve baan, bijvoorbeeld in de marketing, communicatie of (multi)media, is de kans groot dat een werkgever openstaat voor een introductie in de vorm van een video cv. In meer formele en traditionele branches is een video cv minder gebruikelijk.

Hoe maak je een video cv?

Een video cv neem je op met je smartphone, webcam of (foto)camera. Zorg dat de camera stil staat; een camera die door iemand wordt vastgehouden geeft een bewegend en daardoor onrustig beeld. Daarna zet je je film online, bijvoorbeeld op YouTube. De link naar je video cv zet je in je sollicitatiebrief of op je papieren cv.

Video cv naast je ‘standaard’ cv op papier

Als je een video cv maakt, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je gaat opsommen wat je allemaal gedaan hebt: dat is heel erg saai. Meestal doe je er goed aan om een video cv als extraatje toe te voegen aan je ‘gewone’ cv op papier.

Houd het kort

Geen enkele werkgever of recruiter wil een video over jou bekijken als die meer dan een paar minuten lang is. Meestal hebben werkgever en recruiters maar weinig tijd om kandidaten voor een functie te selecteren. Een kort filmpje willen ze nog wel bekijken. Maak je video cv in elk geval niet langer dan 1,5 minuut. Dat is echt de maximale lengte.

Speel in op de vacature en het bedrijf

Bespreek enkele aansluitingspunten die jij hebt met de functie. Vertel iets over de kwaliteiten die gevraagd worden of ga in op de kennis en kunde die in de vacaturetekst wordt genoemd. Het is sowieso aan te raden om een cv aan te laten sluiten op de vacature en het bedrijf of de organisatie. Doe dat niet alleen bij een papieren cv, maar ook bij een video cv.

Trek kleding aan die bij jou en de functie past

Als je een video cv maakt, is dit filmpje de eerste indruk die een werkgever van jou krijgt. Net als bij een sollicitatiegesprek kies je het liefst voor een kledingstijl die past jou én bij de baan waarop je solliciteert. Ga niet “underdressed” voor de camera zitten: dus geen verwassen t-shirt. Maar “overdressed” is ook geen goed idee: een driedelig pak is bijvoorbeeld echt overdreven voor een hijskraanmedewerker.

Kies een goede positie voor de camera

De camera mag niet te ver en niet te hoog of te laag staan als je een video cv opneemt. Zorg ervoor dat je gezicht en je ogen goed in beeld zijn. Kijk ook in de camera. Dat is belangrijk, want als je ogen niet goed te zien zijn en de camera te ver weg staat, raakt de kijker makkelijk afgeleid door de dingen om jou heen. Zorg dat je ‘close up’ in beeld bent en in de camera kijkt. Dan lijkt het net of je de werkgever direct aanspreekt zoals je in het echte leven ook zou doen. Dat komt natuurlijk over. Zet de camera niet hoger dan je gezicht, want dan kijkt de werkgever op je neer. En als het camerastandpunt te laag is, kijkt de werkgever tegen je nek aan en dwing je hem of haar ‘tegen je op’ te kijken. Ook dat is geen goed idee.

Neem je video cv overdag op voor het juiste licht

Het juiste licht is heel belangrijk voor een video cv. Probeer altijd jouw filmpje voor een sollicitatie overdag op te nemen, bij voorkeur bij daglicht. Daglicht is het mooiste licht om een video op te nemen. Zorg ervoor dat je geen tegenlicht hebt van een raam achter je, want dan wordt je gezicht erg donker. Ga dus niet met je rug naar een raam zitten, maar richt je gezicht naar het raam toe en de achterkant van de camera naar het raam. Film voor je video cv ook het liefst niet ’s avonds, bijvoorbeeld met het licht van een bureaulampje. Dat ziet er echt niet uit. Je gezicht verkleurt door het kunstlicht en je omgeving wordt veel te donker waardoor je vreemde schaduwen krijgt.

Ruim op voordat je gaat filmen

Rommel mag niet afleiden van jouw verhaal in je video cv. Zorg daarom voor een opgeruimde kamer. Ruim je bureau of woonkamer op en zorg dat er geen wasgoed, stofzuigers, speelgoed of andere rommel in beeld komt.

Zorg voor goed geluid

Als het beeld van je video cv soms een beetje onscherp is, dan is dat niet zo heel erg. Je beweegt nu eenmaal tijdens het praten, dus dat kan gebeuren. Maar als jij niet goed te verstaan bent voor de werkgever, dan komt jouw boodschap totaal niet over. En het gaat er natuurlijk wel om dat de werkgever weet wat jij te vertellen hebt en waarom jij solliciteert of geschikt denkt te zijn voor de functie! Gebruik een microfoontje en ga in een rustige kamer zitten waar je geen last hebt van omgevingsgeluiden. Doe ramen en deuren dicht, zet tv, radio, wasmachine en andere apparaten uit. Neem je video cv niet op in een ‘hol’ klinkende kamer: het liefst film je in een kamer waar je geen last hebt van echo’s. Je slaapkamer of werkkamer bijvoorbeeld.

Inspiratie van anderen en jezelf blijven

Online vind je talloze voorbeelden van video cv’s. Bekijk er eens een paar om inspiratie op te doen en om van te leren. Probeer je in een video cv in elk geval niet anders voor te doen dan je bent. Dat is misschien wel het moeilijkste van een video cv maken: ‘jezelf blijven’ en dát overbrengen wat jij wilt. Zonder camera-ervaring is dat niet zo heel erg makkelijk.

Oefenen, oefenen, en nog eens oefenen

Heb je nog nooit voor een camera gestaan, dan is het aan te raden om van tevoren goed te bedenken wat je wil gaan zeggen. Zet bijvoorbeeld eerst een paar steekwoorden op papier. Neem dan de tijd om te oefenen voor de camera. Kijk je eigen video’s ook terug om van te leren. Je ziet dan zelf het beste hoe je over komt en wat je anders wil. Misschien kom je verlegen, niet enthousiast genoeg of juist té enthousiast over? Laat ook eens een vriend(in) of collega meekijken voor een ‘second opinion’.

Een video cv is persoonlijk: het gaat over jou! Al moet je je video cv honderden keren opnemen, uiteindelijk gaat het je lukken. Heel veel succes!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken