Volledig adres op je cv vermelden

Volledig adres op je cv vermelden

Het maken van een cv hoeft niet moeilijk te zijn. Zeker het begin is eenvoudig: je start met het invoeren van je persoonlijke gegevens. Vermeld na je voor- en achternaam ook je adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en geboorteplaats. Tegenwoordig verstuur je je cv en sollicitatiebrief vaak per e-mail. Waarom is het dan nodig om je adres op je cv te vermelden? Wat heeft een werkgever er precies aan om jouw volledige adres te weten?

In de meeste voorbeeld cv’s die je online kunt vinden, staat het volledige adres inclusief straat, huisnummer en postcode, vermeld. Het hoort bij je persoonlijke gegevens en het staat wel zo volledig. Voordat we e-mails konden versturen via het internet, stuurden sollicitanten hun sollicitatiebrief en cv per post. Veel werkgevers reageerden dan ook per post. Logisch dat er dan een postadres op je cv moest staan. Tegenwoordig solliciteren we meestal per e-mail of via het invullen van een online formulier. Hierdoor kun je je afvragen waarom er nog een (volledig) huisadres op je cv moet staan. Welke toegevoegde waarde heeft dat dan eigenlijk voor een werkgever?

Geen adres of alleen woonplaats op je cv

Helemaal niets op je cv vermelden over waar je woont? Geen goed idee. Of alleen je woonplaats vermelden? Ook dat is niet voldoende. Op internet zie je wel voorbeelden van cv’s waarop alleen de woonplaats staat vermeld, maar toch kun je maar beter volledig zijn in je adres op het cv. Het niet vermelden van een (volledig) adres roept ongetwijfeld vragen op bij een werkgever of recruiter. Hij kan zich afvragen of je het vergeten bent en daardoor de indruk krijgen dat je slordig bent. Of hij vraagt zich af of je misschien iets te verbergen hebt. Ook die indruk wil je niet geven. Het is belangrijk dat je solliciteert met een cv waarop je exacte adres staat, dus inclusief straat, huisnummer, postcode en woonplaats. Oók als je per e-mail of online solliciteert.

Toegevoegde waarde van adres op cv

Voor een werkgever is het wel degelijk relevant dat hij het adres weet van een sollicitant. In verband met het berekenen van een eventuele reiskostenvergoeding die de werkgever moet betalen, is het voor hem van belang om te weten hoe ver jij moet reizen naar de nieuwe job. Bovendien hebben sollicitanten die dichtbij het werk wonen minder kans op files of vertragingen. Dat betekent dat de kans groter is dat je op tijd op je werk aanwezig kunt zijn; altijd prettig voor een werkgever! Stel je woont in Amsterdam en je solliciteert op een baan in Weesp (ten zuidoosten van Amsterdam). Dan maakt het voor de reisafstand nogal uit of uit het noordwesten of het zuidoosten van Amsterdam moet komen.

Adres dichtbij je werk

Bij bepaalde functies moet je snel op het werk kunnen komen voor bijvoorbeeld spoedklussen (artsen, monteurs). Het vermelden van jouw adres is dan zelfs noodzakelijk voor de werkgever om te kunnen beoordelen of je geschikt bent voor de nieuwe functie. Bij spoedoproepen is het handig dat je niet te ver van het werk woont. Soms wordt hierom gevraagd in de vacature, dan staat er in de vacaturetekst dat de maximale reisafstand een x aantal kilometer is. Een werkgever mag kandidaten selecteren op de reisafstand tussen het werk en de woonplaats van de sollicitant. Dit valt niet onder de antidiscriminatiewet.

Privacy

Wil je om privacy redenen liever niet dat een werkgever of recruiter weet wat jouw exacte adres is? Of je wil niet dat je adres openbaar is omdat je nooit weet waar jouw cv terecht komt en wat er mee gebeurt? Daar hoef je je in principe geen zorgen over te maken, want per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Volgens deze wet is een werkgever verplicht om de sollicitatiebrief en het cv van een sollicitant na afwijzing binnen vier weken te vernietigen (e-mail) of terug te sturen (post).

Adres nodig voor loonadministratie werkgever

Op je cv zet je dus je volledige adres. Mocht je eenmaal worden aangenomen, dan heeft de werkgever jouw volledige adres sowieso nodig voor de (loon)administratie. De Belastingdienst verplicht werkgevers namelijk om werknemer(s) correct te administreren in de loonadministratie. Een werkgever is verplicht om de volgende gegevens van zijn werknemer te verzamelen: naam en voorletters, burgerservicenummer, adres, postcode en woonplaats, woonland en geboortedatum.

Ruimte besparen op je cv

Een cv moet kort en bondig zijn en het liefst vermeld je alleen relevante informatie. Normaal gesproken zet je je adres op twee regels:

Jan van Galenstraat 25

3010 XX Utrecht

Als je ruimte wil besparen op je cv, dan zet je het adres op 1 regel:

Jan van Galenstraat 25, 3010 XX Utrecht

Zet je adres in elk geval nooit op drie regels. Daarmee verbruik je onnodig veel regels op je cv.

In een andere regio solliciteren

Stel je woont (tijdelijk) in Groningen, maar je zoekt werk in Utrecht. Als je eenmaal werk hebt gevonden in Utrecht, dan wil je daar gaan wonen. In dat geval zet je toch je huidige adres op je cv. In je sollicitatiebrief vermeld je dat je van plan bent of bereid bent om te verhuizen naar Utrecht. Het is ook mogelijk dat je zelf een huis hebt in Groningen en het grootste deel van de tijd bij je partner in Utrecht woont. Je zoekt werk in Utrecht en bent samen met je partner op zoek naar een huis in (de omgeving van) Utrecht. Welk adres zet je dan op je cv? Zet dan altijd jouw eigen adres op je cv. In de sollicitatiebrief geef je hier een toelichting op.

Bijvoorbeeld:

“Groningen is mijn woonplaats, maar ik woon het grootste deel van de tijd bij mijn partner in Utrecht. We zijn samen op zoek naar een huis in Utrecht.”

Liegen over je woonadres

Lieg niet op je cv! Als je werk zoekt in Utrecht en in Groningen woont, zeg dan niet dat je in Utrecht woont. Het lukt je op die manier misschien om een uitnodiging te krijgen voor een sollicitatiegesprek, maar de werkgever komt er uiteindelijk toch wel achter. Als je eenmaal aangenomen wordt, ben je namelijk verplicht om je woonadres op te geven voor het contract en de loonadministratie voor de Belastingdienst. Eerlijkheid duurt het langst! Als je op je cv zet dat je in Groningen woont terwijl je in Utrecht solliciteert, dan valt dat waarschijnlijk juist op bij de werkgever of recruiter. Geef daarom altijd een toelichting in je sollicitatiebrief of motivatie.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.