Resume en curriculum vitae: wat zijn de verschillen?
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Resume en curriculum vitae: wat zijn de verschillen?

Je hebt er vast weleens van gehoord: een resume. Meestal wordt gedacht dat resume de Engelse vertaling is van cv. Toch gebruiken ze het woord cv ook in Engelstalige landen en is een resume niet hetzelfde. In Nederland kennen we alleen de term ‘cv’ om te solliciteren op een functie. In Engelstalige landen kan om een Engels curriculum vitae worden gevraagd of om een Amerikaans resume.

Verenigde Staten en Canada

Alleen in de Verenigde Staten en Canada is het verschil tussen een resume en een Engels curriculum vitae van toepassing. Ga je solliciteren op een niet-academische functie dan stuur je een resume. Een Engels curriculum vitae gebruik je bij het solliciteren op een academische functie, als je een studiebeurs wilt aanvragen of wanneer je wilt promoveren.

Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland en Europa

Solliciteer je op een functie in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland of een land binnen Europa? Dan stel je je cv op zoals we dat in Nederland doen en lijkt het document meer op het onderstaand beschreven Amerikaanse ‘resume’ met uiteraard kleine verschillen per land.

Zuid-Afrika en Australië

In Zuid-Afrika en Australië worden zowel het Engelse cv als het Amerikaanse resume gebruikt en zijn er geen verschillen tussen beide documenten.

Wanneer gebruik je een Engels curriculum vitae?

Zoals gezegd gebruik je een Engelstalig curriculum vitae in de Verenigde Staten en Canada voornamelijk als je op zoek bent naar een academische, medische of onderwijsfunctie. Bijvoorbeeld een functie als medewerker bij een onderzoeksteam, op de universiteit of als je wilt promoveren. Een curriculum vitae geeft een uitvoerig beeld van waar je staat op de carrièreladder, wat je specifieke kennis is van een bepaald onderwerp en of je persoonlijke vaardigheden passen bij de aangeboden baan.

En wanneer stuur je een resume?

Het Amerikaanse resume gebruik je om te solliciteren naar vrijwel elke niet-academische functie. Solliciteer je op een niet-academische baan in Canada of de Verenigde Staten? Of bij een Amerikaans of Canadees bedrijf in Europa? Maak dan een resume en stuur deze mee met je sollicitatie.

Wat is een Engels curriculum vitae?

De term ‘cv’ kennen we vrijwel allemaal. Cv is de afkorting van het Latijnse curriculum vitae wat levensloop betekent. En dat is precies wat het Engelse cv inhoudt: een gedetailleerd overzicht van je professionele leven. Je schrijft over de volgende onderdelen in je Engelse cv:

Over het algemeen bestaat een Engels cv uit minstens twee pagina’s. Heb je veel werkervaring opgedaan in je leven? Dan kan het curriculum vitae met gemak uit meer pagina’s bestaan.

Bij het solliciteren naar een academische baan vraagt de recruiter of werkgever aan sollicitanten een curriculum vitae te sturen met een sollicitatiebrief. Aan de hand van deze twee documenten kan de toekomstige werkgever bepalen of een kandidaat beschikt over de gevraagde vaardigheden en kennis die nodig zijn om de functie goed uit te kunnen oefenen. Een Engels cv is een statisch document dat niet aangepast wordt aan de gevraagde functie. Wil je verschil maken, dan doe je dit in je sollicitatiebrief.

Wist je dat: het meervoud van curriculum vitae is curricula vitae.

Wat is een resume?

De Engelse term resume komt van het Franse woord résumé wat ‘samengevat’ betekent. Het is een beknopt document dat je werkleven samengevat weergeeft: een kort overzicht van je carrière. Een resume lijkt op het cv. Hoewel een resume doorgaans korter is dan het Engelse cv, bevat het meestal meer achtergrondinformatie over de sollicitant. In feite is het een marketinginstrument om jezelf aan te prijzen. Dat doe je niet alleen door je werkervaring te laten zien, maar juist door de focus te leggen op wat jij kunt, wat je beste eigenschappen zijn en wat jouw meerwaarde is voor het bedrijf. De volgende onderdelen worden beschreven in een resume:

 • Je personalia
 • Je persoonlijk profiel
 • Je doelstelling
 • Je werkervaring
 • Je behaalde prestaties en resultaten
 • Je opleiding en diploma’s
 • Je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden

Het resume wordt vooral gebruikt in de Verenigde Staten en Canada voor het solliciteren op niet-academische vacatures. Het bestaat uit één of hooguit twee A4-tjes. Kijk je naar bovenstaand rijtje, dan proef je het competitieve karakter van dit typisch Amerikaanse document. Op een vleiende manier presenteer je jezelf aan een toekomstige baas. Het document hoeft niet in chronologische volgorde jouw hele carrière te laten zien, maar moet juist toegespitst worden op de vacaturetekst.

Verschillen tussen een resume en een cv

De drie grootste verschillen tussen een Amerikaans resume en een Engels cv zijn:

 1. De lengte van het document
 2. De lay-out van het document
 3. Het doel van het document

Een resume is een korte samenvatting van je vaardigheden en je werkervaring op één of twee pagina’s. Het Engelse cv beschrijft je carrière veel gedetailleerder en kan zeker meer dan twee A4-tjes lang zijn. Waar een cv meestal je werkervaring en diploma’s opsomt in chronologische volgorde, is de lay-out van een resume passend bij de persoon achter de kandidaat. Ook zie je dat een resume compleet wordt aangepast aan elke functie, terwijl een Engels cv juist een statisch document is dat vrijwel niet wijzigt.

De lengte en lay-out van het document zijn twee prominente verschillen tussen een resume en een cv. Het grootste verschil? Een Engels cv is bedoeld om een volledig overzicht te geven van jouw carrière wanneer je wilt solliciteren op een academische functie. Het resume is juist een beknopte en gerichte samenvatting van je vaardigheden en prestaties en wordt gebruikt voor het solliciteren op niet-academische functies.

 • Engels cv: een lang en statisch document die je gehele carrière opsomt
 • Amerikaans resume: een beknopt en persoonlijk document zonder vaste lay-out die volledig aan te passen is aan de vacature

Wereldwijd solliciteren

De verschillen tussen resume en cv hebben alleen betrekking op de Verenigde Staten en Canada. In de VS gebruik je een Engels cv om te solliciteren op academische, wetenschappelijke en medische functies.

Solliciteer je op een baan in de rest van de wereld? Dan stuur je een cv zoals we in Nederland gewend zijn om te maken met kleine verschillen per land. De Nederlandse definitie van cv lijkt veel meer op het Amerikaanse resume dan het Engelse cv.

Tip

Verdiep je in de specifieke cv-vereisten die het land stelt waar je wilt gaan solliciteren. Zo maak je een goede indruk en vergroot je je kansen om uitgenodigd te worden voor een gesprek!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken