De ideale lengte van je cv

De ideale lengte van je cv

Met jouw cv geef je een werkgever of recruiter een kort overzicht van jouw loopbaan. De werkgever of recruiter moet in één oogopslag zien of jij geschikt bent voor de baan waarop je solliciteert. In één oogopslag; de lengte van je cv speelt dus een belangrijke rol. Je cv mag niet te lang zijn! Werkgevers en recruiters moeten snel inzicht krijgen in wat voor persoon jij bent en wat jij kan: welke werkervaring, vaardigheden en opleidingen heb jij te bieden? Een cv van twee pagina’s is het uitgangspunt, maar één of drie pagina’s is ook mogelijk.

Er zijn geen harde eisen voor de lengte van je cv, maar het is zeker niet de bedoeling dat je een cv van tig kantjes opstuurt als je in aanmerking wilt komen voor een baan. Werkgevers en recruiters hebben (of nemen) simpelweg niet veel tijd om lange cv’s door te nemen. Zeker als er veel gegadigden zijn voor een functie. Je kunt je wel voorstellen dat het doornemen van soms wel honderden brieven en cv’s een hele klus is! De meeste werkgevers en recruiters scannen cv’s in plaats van deze echt te lezen. Lange cv’s met grote lappen tekst kunnen dan irritatie opwekken. Met een te lang cv loop je grote kans om niet door de eerste selectieronde heen te komen. Zorg er daarom voor dat jouw cv kort én krachtig is: daar scoor je beter mee!

Hoe lang mag je cv zijn?

Maar hoe kort moet jouw cv nou precies zijn? Dat ligt er een beetje aan. Er is niet echt een eenduidig antwoord op deze vraag. Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt.

Als je weinig werkervaring hebt, mag je cv korter zijn. Starters op de arbeidsmarkt en studenten kunnen volstaan met een cv van één pagina. Het is logisch dat het werkverleden van een starter minder ruimte in beslag neemt dan het werkverleden van iemand die al meer dan tien jaar aan de slag is. Ook in de detailhandel is een cv van één A4-tje overigens niet ongebruikelijk. Er is niks mis met een cv van één pagina; je hoeft een cv van één pagina dus niet geforceerd “op te rekken” naar twee pagina’s.

Je cv mag langer dan twee pagina’s zijn als je veel werkervaring hebt of als je bijvoorbeeld al langere tijd in de IT werkt en daardoor veel computer- of programmeervaardigheden en (extra) cursussen kunt vermelden. Dan mag je cv gerust drie pagina’s zijn. Dat verwachten werkgevers en recruiters ook van een ervaren IT-er. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld senior managers of senior leidinggevenden die al een tijdje meelopen.

Een kort en krachtig cv maken

Maar wat nou als jouw cv echt (veel) te lang is: hoe maak je het dan korter? Om je cv in te korten, kun je een aantal dingen doen:

  • Wees kritisch over wát je op jouw cv vermeldt; laat bijzaken weg. Benoem op je cv alleen de taken, verantwoordelijkheden, vaardigheden en prestaties die van belang zijn voor de baan waarop je solliciteert. Laat alle overige informatie weg; die is overbodig en leidt alleen maar af. Als je bijvoorbeeld met het OV naar die nieuwe baan wilt reizen en verder voor het werk geen auto nodig hebt, dan is het feit dat je een rijbewijs hebt bijzaak en onnodig om te noemen. Het weglaten van de bijzaken zorgt er ook voor dat een werkgever of recruiter de belangrijke informatie niet over het hoofd kan zien.
  • Benoem alleen jouw positieve punten. Vraagt een werkgever om bepaalde kennis die je niet hebt? Dan zet je daar niets over op je cv. Je kunt dit negatieve aspect altijd nog in het sollicitatiegesprek toelichten als daar om gevraagd wordt.
  • Vermeld alleen de werkervaring die relevant is voor de functie en die recent is. Dat maakt je cv krachtig. Kijk kritisch naar de banen die van toegevoegde waarde zijn. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de banen die relevant zijn voor de functie te voorzien van een toelichting. De overige banen vermeld je dan wel, maar daar geef je verder geen toelichting op. Werkervaring van meer dan vijftien jaar geleden kun je weglaten of bundelen onder één noemer, want vaak is deze informatie niet meer zo relevant.
  • Wees kort en bondig in je uitleg en toelichtingen op je cv. Als je jouw taken, prestaties en verantwoordelijkheden bij een vorige functie toelicht, gebruik dan bijvoorbeeld opsommingstekens. Vermijd lange lappen tekst.
  • Kijk nog eens kritisch naar de lay-out van je cv. Vaak kun je ruimte winnen door de informatie anders te rangschikken en de opmaak van je cv te verbeteren. Bij het onderdeel Werkervaring kun je bijvoorbeeld de functietitel, werkgever en periode op één regel zetten. Maar prop zeker niet te veel informatie op één pagina, want dat maakt je cv niet overzichtelijker! Je kunt de witruimte tussen de onderdelen op je cv iets kleiner maken (één witregel in plaats van twee witregels), maar zorg er wel voor dat de overzichtelijkheid van je cv behouden blijft. Gebruik een regelafstand van minimaal 1,15 en maximaal 1,4.
  • Gebruik een kleiner lettertype om ruimte te winnen, maar ga daar zeker niet te ver in. Je cv moet natuurlijk wel goed leesbaar blijven. Lettertypes als Arial, Verdana of Calibri zijn goed leesbaar in 9 tot 12 punt. Letters kleiner dan 9 punt zijn niet meer goed te lezen.

Welke indruk maakt jouw cv?

Of je cv nou één, twee of drie pagina’s beslaat, het belangrijkste is dat je cv een goede indruk maakt. Je cv moet overzichtelijk, goed leesbaar en makkelijk te scannen zijn. Vraag eens aan iemand anders om jouw cv te beoordelen: wat is zijn/haar indruk van jouw cv? Is het overzichtelijk? Kunnen er nog zaken bij of juist weg? Juist een ander kan je vaak goed helpen met het aanscherpen van je cv, omdat je zelf vaak wat “blind” wordt voor je eigen teksten. Jouw cv maakt een goede indruk als in één oogopslag duidelijk is wat jouw toegevoegde waarde is voor een werkgever. Maak gebruik van een cv maker om eenvoudig je cv te kunnen aanpassen op basis van ontvangen feedback.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken