Kinderen op je cv vermelden: ja of nee?

Kinderen op je cv vermelden: ja of nee?

Als je kinderen hebt, zet je ze dan op je cv? Uiteraard ben je trots en zijn ze heel belangrijk voor je en een groot deel van je leven. Toch betekent dat niet automatisch dat je je kinderen een plekje op je cv moet geven. In principe is het hebben van kinderen persoonlijke informatie die niet op je cv thuishoort. Je cv gaat over jouw professionele loopbaan. Het is dan ook niet verplicht om te melden dat je kids hebt. Maar er zijn situaties waarbij het in je voordeel kan werken, omdat je jezelf er beter mee verkoopt. De keuze is aan jou.

Je kinderen hebben natuurlijk veel invloed op jouw leven. In je vrije tijd zorg je voor je kinderen, maar ze kunnen ook (veel) invloed hebben op jouw werkende leven. Je zorgt voor opvang tijdens schoolvakanties en als je met je kind naar de dokter of tandarts moet, moet je daarvoor vaak vrij nemen. Veel vaders en moeders willen daarom parttime werken. Toch hoef je niet op je cv te vermelden dat je kinderen hebt.

Kinderen niet op je cv

Vroeger was het heel gewoon om op je cv je kinderen te vermelden, zelfs met de namen erbij. Tegenwoordig moet het cv zo kort en krachtig mogelijk zijn. Je kunt zelf kiezen of je deze persoonlijke informatie op je cv zet. Meestal heeft het voor een werkgever geen enkele waarde om te weten of jij de trotse ouder bent van een of meerdere kinderen. Vraag je dus af of het relevant is om dit te vermelden. Ga op je gevoel af en verplaats je in de werkgever of recruiter. Wil hij weten dat je kinderen hebt?

Met name in commerciële functies is het benoemen van je kinderen niet relevant: de werkgever vindt jouw functioneren belangrijker. Als je solliciteert op een parttime functie, dan hoeft het ook niet altijd van belang te zijn dat je kinderen hebt. Twijfel je? Vermeld je kinderen dan niet. Zodra je bent uitgenodigd voor een gesprek kan de thuissituatie en zorg voor de kinderen in combinatie met werk eventueel nog aan bod komen.

Werk combineren met zorg voor kinderen

Bij sommige banen kun je met je werkgever bespreken of het mogelijk is jouw werktijden aan te passen vanwege de zorg voor de kinderen. Bij een fulltime functie wordt dat vaak wat lastiger. En er zijn meer banen te bedenken waarbij dit niet mogelijk is; je weet vaak van tevoren dat de werkgever dergelijke verzoeken niet zal honoreren. Dan moet je de zorg voor de kinderen anders oplossen, óf je solliciteert op andere functies. Een werkgever gaat er vanuit dat als je solliciteert op een functie dat je beschikbaar bent op de gewenste tijden (staat meestal in de vacature) en dat je de zorg voor de kinderen zelf regelt.

Kinderen wel op je cv

Er zijn natuurlijk een ook banen waarbij het juist wel aan te raden is om je kinderen op je cv te vermelden. Denk daarbij aan banen waarbij je met kinderen werkt: leraren op school, begeleiders in een jeugdcentrum, maar ook in de zorg (kinderarts, begeleider kinderdagverblijf) of sociale sector (kindercoach of -psycholoog). Op zulke banen maken ouders meer kans dan kandidaten zonder kinderen. Als ouder heb je ervaring met kinderen en levert dit jou pluspunten op. Gebruik deze ervaring om jezelf te verkopen!

Je kunt het vermelden van je kinderen benutten om bepaalde vaardigheden te benadrukken.

Hoe vermeld je je kinderen op je cv

Je kiest ervoor om op je cv te zetten dat je kinderen hebt. Bijvoorbeeld omdat je solliciteert naar een baan als begeleider in een jeugdcentrum. Nu zou je je kinderen in één regeltje bij je persoonlijke gegevens op je cv kunnen zetten, maar je kunt het vermelden van je kinderen ook benutten om bepaalde vaardigheden te benadrukken.

Benoem jouw kwaliteiten in de omgang met kinderen. Haal voorbeelden aan uit de opvoeding van je eigen kinderen. Denk aan vaardigheden als: stressbestendigheid, inlevingsvermogen, flexibiliteit, geduld en creativiteit. Ook vermeld je dat je actief bent (geweest) op school van je kinderen als overblijfouder, voorleesouder, etc. En jouw ervaring op de sportclub waarbij je een team van jonge kinderen trainde, is in zo’n geval ook vermeldenswaardig.

Gat in je cv door kinderen

Als je vanwege je kinderen een bepaalde tijd niet hebt gewerkt, kun je hiermee ook het ontstane ‘gat in je cv’ verklaren. Benoem je vaardigheden en kwaliteiten als opvoeder. Je laat daarmee zien dat je persoonlijke ontwikkeling in die tijd zeker niet heeft stil gestaan, ook al heb je een poosje niet voor een baas gewerkt. Je kunt het vermelden op je cv, of je bewaart het voor als het later in het sollicitatiegesprek ter sprake komt.

Wil je kinderen? Dit hoort niet op je cv

Heb je een kinderwens? Vermeld dit nooit op je cv. Dit is erg persoonlijk. Een werkgever mag hier zelfs niet naar vragen tijdens een sollicitatiegesprek, omdat het kan leiden tot discriminatie. Een werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure behalve over een eventuele kinderwens ook geen vragen stellen over jouw burgerlijke staat, geaardheid, godsdienst, levensovertuiging, ras of nationaliteit. Een werkgever mag alleen vragen stellen over onderwerpen die relevant zijn voor het beoordelen van jouw geschiktheid voor de functie. Op deze manier beschermt de wet sollicitanten tegen (onbewuste) discriminatie.

En hoe zit dat met zwangerschap?

Door een zwangerschap is een vrouw een tijd niet in staat om te werken. De werkgever moet tijdens het zwangerschapsverlof (een gedeelte van) loon doorbetalen. Daarom hoor je een zwangerschap niet te verzwijgen tijdens een sollicitatieprocedure. Je zet dit echter niet op je cv, maar brengt dit ter sprake in het sollicitatiegesprek. Een werkgever mag een vrouw niet discrimineren als je in de sollicitatieprocedure vertelt dat je zwanger bent. Vermoed jij dat je met een smoes bent afgewezen, dan kun je een hier een klacht over indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken