Je geboorteplaats vermelden op je cv?
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

Je geboorteplaats vermelden op je cv?

Hoe waardevol is het om je geboorteplaats te vermelden op je cv? Je begint je cv met de noodzakelijke persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum. Veel sollicitanten nemen daarnaast ook geboorteplaats, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit op. Maar wat heeft een werkgever eraan om te weten waar je geboren bent? Het is in elk geval niet verplicht om je geboorteplaats op je cv te zetten.

Je cv is een samenvatting van de kennis en werkervaring die je hebt opgedaan; een soort levensloop. Je kunt je dan afvragen of het enige waarde toevoegt aan je cv als je de plaats noemt waar je geboren bent. Als je je geboorteplaats op je cv vermeldt, geef je daarmee in de meeste gevallen ook je nationaliteit prijs. Dat kan een reden zijn om je geboorteplaats juist niet te noemen.

Gewoonte versus ruimtegebrek

Veel sollicitanten denken er niet eens bij na en zetten puur uit gewoonte hun geboorteplaats bij de persoonlijke gegevens op het cv. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat je op veel formulieren bij de persoonlijke gegevens ook vaak een geboorteplaats moet invullen. Het is niet fout en in sommige gevallen zelfs bijzonder slim om je geboorteplaats op te nemen in je cv, maar wees je er wel bewust van dat het niet hoeft. Heb je de ruimte op je cv hard nodig voor andere informatie, laat dan het vermelden van je geboorteplaats achterwege. Een cv van twee pagina’s is lang genoeg.

Je mag je geboorteplaats weglaten op je cv

In principe mag je je geboorteplaats weglaten. Dat is goed om te weten als je van buitenlandse afkomst bent. Aan jouw geboorteplaats kan een werkgever of recruiter uiteraard zien uit welk land je komt. Daardoor loop je het risico te maken te krijgen met vooroordelen of zelfs discriminatie. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw cv en sollicitatiebrief hierdoor automatisch op de ‘nee-stapel’ belanden. Dan kun je overwegen om je geboorteplaats niet te noemen. Zodat je meer kans maakt op in elk geval een eerste gesprek waarin je jezelf beter kunt bewijzen.

Vooroordelen of discriminatie

Ook al is discriminatie volgens de Nederlandse wet verboden, het is wel goed om je er bewust van te zijn dat discriminatie op de arbeidsmarkt helaas voorkomt. Niet alleen als je van buitenlandse afkomst bent, ook als je uit het noorden, oosten of zuiden van het land komt en solliciteert op een functie in de Randstad, kun je te maken krijgen met vooroordelen of discriminatie.

Onderzoek naar discriminatie uitzendbureaus

Uit onderzoek van het tv-programma Radar onder Nederlandse uitzendbureaus blijkt dat uitzendbureaus op grote schaal meewerken aan discriminatie. Naar aanleiding van dit onderzoek maakt Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), een plan waarin staat hoe de inspectie van SZW extra toezicht kan houden op de uitzendbranche. De uitzendbranche neemt zelf ook maatregelen om discriminatie tegen te gaan.

Anoniem solliciteren

Sommige Nederlandse politieke partijen hebben het tegengaan van discriminatie op de arbeidsmarkt hoog op de agenda staan. De PvdA pleit bijvoorbeeld voor het invoeren van anoniem solliciteren bij de Rijksoverheid. Op hun website geeft de PvdA het volgende voorbeeld:

“Stel je eens voor. Je hebt een Turkse achtergrond en een Turkse familienaam en je schrijft een sollicitatiebrief voor een vacature die op je lijf geschreven lijkt. Je wordt geweigerd. Vervolgens schrijf je exact dezelfde brief aan hetzelfde bedrijf, voor dezelfde vacature, en je verandert je familienaam in een verzonnen, oer-Hollandse naam. Je wordt uitgenodigd voor een gesprek.”

Volgens de PvdA “is deze vernederende praktijk aan de orde van de dag”. Deze partij ziet een oplossing in het anoniem solliciteren, maar ze geeft ook aan te beseffen dat anoniem solliciteren “een paardenmiddel” is. Anoniem solliciteren betekent dat je je naam moet verbergen. Eigenlijk verloochen je dan een deel van je eigen identiteit.

Het nut van je geboorteplaats op je cv

Er zijn ook situaties mogelijk waarbij het vermelden van je geboorteplaats juist wel nuttig en zelfs heel slim kan zijn. Als je solliciteert op een functie die in de buurt is van jouw geboorteplaats, dan kan het in je voordeel werken om je geboorteplaats te vermelden op je cv. Misschien ken je het bedrijf ook al vanuit je jeugd als je in diezelfde plaats bent opgegroeid? Een mooie gelegenheid om hiermee het ijs te breken tijdens het sollicitatiegesprek!

De keuze is aan jou

Maak je eigen keuze of je je geboorteplaats op je cv vermeldt. Je mag je geboorteplaats wel noemen. Maar als je vermoed dat er enig vooroordeel tegen jouw afkomst mogelijk zou kunnen zijn, laat je geboorteplaats dan weg. Als je eenmaal uitgenodigd wordt voor een gesprek kun je veel beter aantonen hoe geschikt je bent voor de functie waarop je solliciteert. Jouw geschiktheid hangt in de meeste gevallen natuurlijk helemaal niet af van de plaats waar je geboren bent!

Bekijk per sollicitatie of het vermelden van je geboorteplaats zinvol is of juist tegen je zou kunnen werken.

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken