In 3 stappen je CV maken

Maak in een handomdraai een professioneel CV. Gemakkelijk invullen en direct downloaden. Start met je CV!

CV maken
Als je op zoek bent naar werk, is het handig om je cv zo veel mogelijk te verspreiden.

Je cv verspreiden: hoe pak je dat aan?

Als je op zoek bent naar werk, is het handig om je cv zo veel mogelijk te verspreiden. Want dat vergroot de kans dat recruiters en werkgevers jou vinden en uiteindelijk misschien aannemen. Maar hoe breng je jouw cv onder de aandacht van recruiters, uitzendbureaus en werkgevers? Wat zijn de mogelijkheden en hoe pak je het aan? Waar moet je op letten en wat zijn de voor- en nadelen? We geven je handige tips voor het verspreiden van je cv.


Er zijn diverse manieren waarmee je jouw cv verspreidt onder werkgevers, recruiters of uitzendbureaus:


  1. 1. Je stuurt je cv mee bij een gerichte sollicitatie op een vacature.
  2. Je selecteert een aantal werkgevers aan wie je een open sollicitatie stuurt.
  3. Je meldt je aan bij werving- en selectiebureaus.
  4. Je zet je cv online. 


1. CV meesturen bij een gerichte sollicitatie

Solliciteer je gericht op een vacature die je aanspreekt? Dan vind je in de vacaturetekst - meestal onderaan – hoe men wil dat je solliciteert. Vaak staat er een e-mailadres of een postadres vermeld. Ook komt het steeds vaker voor dat je direct online kunt solliciteren door op de button ‘Solliciteren’ te klikken. Stuur altijd je sollicitatiebrief en cv op de manier waar de aanbieder van de functie om vraagt. Staat er in de vacaturetekst alleen een e-mailadres, stuur je cv dan niet per post op. Sommige bedrijven ontvangen honderden cv’s op een vacature en willen dan graag alle sollicitaties op een en dezelfde plek ontvangen.


Soms mag je kiezen. Dan vermeldt de vacaturetekst meerdere mogelijkheden om te solliciteren. Solliciteren per post komt steeds minder voor. Het is heel gebruikelijk om per e-mail te solliciteren, want veel zaken verlopen nu eenmaal digitaal. Bovendien is online of per e-mail reageren vele malen sneller. Dat kan een groot voordeel zijn, zeker als de sluitingsdatum van de sollicitatie nadert!


Als je digitaal solliciteert, zorg er dan voor dat je sollicitatiebrief en cv in een standaard lettertype staan. En verstuur deze documenten als pdf-bestand, dan blijft de opmaak van je cv en sollicitatiebrief in elk geval behouden als de werkgever of recruiter deze uitprint. Solliciteer je op een functie waarbij je digitale kennis van belang is, dan kun je beter niet per post solliciteren.


2. Werkgevers selecteren en open sollicitatie sturen

Als je een open sollicitatie verstuurt, reageer je niet op een openstaande vacature. Je gaat zelf op zoek naar organisaties en bedrijven waar je wil werken. Een groot voordeel hiervan is, dat jij veel meer opvalt. Als er geen sollicitatierondes zijn, krijgt het bedrijf niet of nauwelijks sollicitaties binnen. Je cv valt hierdoor onmiddellijk op. Bovendien laat je duidelijk je motivatie blijken met een open sollicitatie.


CV opsturen aan juiste persoon

Zorg er wel voor dat je cv bij de juiste persoon terecht komt. Daarmee voorkom je dat jouw cv zomaar ergens op een stapel belandt of ‘ondersneeuwt’ in een volle mailbox. Met een telefoontje naar het bedrijf kun je erachter komen bij wie je moet zijn. Vraag naar de volledige naam en functie van deze persoon, zodat je je sollicitatie aan hem of haar kunt richten. Achterhaal zo veel mogelijk informatie over de organisatie waar je wilt werken en maak gebruik van je netwerk. Als je al mensen in het bedrijf kent, kan hij of zij je waarschijnlijk al veel informatie geven. En misschien kan deze persoon je zelfs voordragen.


3. Aanmelden bij werving- en selectiebureaus

Vooral grote bedrijven en organisaties besteden het werven van kandidaten uit aan werving- en selectiebureaus, recruiters (headhunters) of uitzendbureaus. Dat scheelt deze bedrijven veel tijd. Bureaus en recruiters selecteren geschikte kandidaten voor openstaande functies. De functies die via deze bureaus worden aangeboden, kun je meestal niet via een ander kanaal vinden. Het bedrijf heeft dan de afspraak dat het buiten het bureau om geen mensen in dienst mag nemen. 


Online cv sturen

Zoek naar twee à drie bureaus die gespecialiseerd zijn in jouw vakgebied. Bij de meeste bureaus kun je je online aanmelden. Je vult je gegevens in en stuurt je cv, motivatie en foto op. Als een bureau jouw cv interessant genoeg vindt, nodigt men je meestal uit voor een kennismakingsgesprek om een vollediger beeld van je te krijgen. Gebruik dit gesprek om erachter te komen of dit bureau daadwerkelijk de functies te bieden heeft die jij zoekt. En laat zien wie jij bent en wat je te bieden hebt. Ook als er niet direct een passende vacature voor je is, probeer dan toch jezelf zo te verkopen dat de recruiter jou blijft onthouden.


Een bureau kan je vervolgens benaderen zodra er een passende functie is die aansluit op je cv. Het bureau selecteert twee tot vier kandidaten en legt de cv’s van de geselecteerde kandidaten voor aan de werkgever. De werkgever kiest uit de voorgedragen kandidaten de personen die op sollicitatiegesprek mogen komen.


Voor- en nadelen van bureaus

Aanmelden bij een werving- en selectiebureau heeft een aantal voordelen. Vooral grote bureaus werven voor meerdere bedrijven en hebben daardoor regelmatig interessante functies te vervullen. Het kan echter een nadeel zijn dat het bureau de voorselectie van kandidaten doet. Het bureau wijst je misschien af voor een functie, terwijl je bij de werkgever wel een kans had gemaakt als je direct had gesolliciteerd. Realiseer je dat je min of meer afhankelijk bent van het bureau. 


Uitzendbureaus zijn laagdrempeliger en bieden vaak tijdelijke banen aan. Als je een vaste baan zoekt, kan het toch een idee zijn om ook je cv bij uitzendbureaus neer te leggen. Sommige werkgevers huren eerst mensen in via een uitzendbureau, om vervolgens een vast contract aan te bieden als ze tevreden over je zijn. Stuur je cv alleen naar uitzendbureaus die in jouw vakgebied werken.


Recruiters zoeken ook zelf via hun eigen netwerk naar geschikte kandidaten. In dat geval heet het 'headhunten'. Veel wervingsbureaus zijn actief op netwerksites als Open BC, LinkedIn of Friendster om mensen met interessante profielen te kunnen benaderen. Het is aan te raden om met recruiters te connecten.

Met de juiste volgorde op je cv maak je een goede indruk

Volgorde op je cv

Wat is de juiste volgorde van je cv? De volgorde van de onderdelen op je cv staat niet helemaal vast. De belangrijkste vuistregel voor de volgorde van je cv is dat je de belangrijkste informatie eerst...

Lees verder »
Succesvol samenwerken: een van de vele competenties om op je cv te vermelden

Competenties en persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden

Jouw cv krijgt meer waarde als je jouw competenties of persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten op je cv vermeldt. Daarbij is het belangrijk dat deze competenties relevant zijn voor de functie waarop...

Lees verder »
Ben je een fervent Marathon loper? Goede sport om op je cv te vermelden!

Hobby’s en interesses op je cv vermelden: wel of niet doen?

Het kan een goed idee zijn om hobby’s en interesses op je cv te vermelden. Je bent niet verplicht om je hobby’s op je cv te zetten. Maar als je wel hobby’s opneemt, geef je je cv wat meer persoonlijkh...

Lees verder »