CV voorbeeld juridisch medewerker

CV voorbeeld juridisch medewerker

Waar moet je op letten bij het maken van je cv als je een baan als juridisch medewerker zoekt? Een juridisch medewerker, jurist, juridisch adviseur, advocaat of rechter: zij werken allemaal in het vakgebied Rechten. Rechtsgeleerdheid of kortweg Rechten is dan ook zeer breed en is onder te verdelen in tal van subtakken die onder het recht vallen. We geven tips voor het opstellen van een cv én een voorbeeld cv van een juridisch medewerker.

Juridisch medewerkers zijn vaak op kantoor werkzaam bij gemeentes, overheid en andere openbare instellingen, dit noem je een juridisch beleidsmedewerker of juridisch medewerker openbaar bestuur. Een juridisch medewerker kan ook werkzaam zijn bij een bedrijf, denk aan een notariskantoor, advocatenkantoor, incassobureau of een verzekeringsbedrijf.

Een juridisch medewerker is niet hetzelfde als een jurist. Vaak ondersteunt een juridisch medewerker de jurist, juridisch adviseur of advocaat. Voor een baan als juridisch medewerker heb je minimaal een mbo-opleiding nodig. Juristen, advocaten en rechters zijn hoger opgeleid (hbo of universiteit).

Taken juridisch medewerker

De taken van een juridisch medewerker variëren van het maken van dossiers en het te woord staan van mensen die juridische ondersteuning nodig hebben, tot het uitzoeken van juridische vraagstukken. Een juridisch medewerker die werkt bij een gerechtshof, doet voorbereidend werk voor de rechters.

Competenties

Een juridisch medewerker werkt vaak met gevoelige en vertrouwelijke informatie. Jouw leidinggevende moet je dus kunnen vertrouwen. Competenties als betrouwbaar, gestructureerd, accuraat en oog voor detail zijn daarom voor een juridisch medewerker belangrijk. Verder heb je vaak veel te maken met klanten, bijvoorbeeld om klachten te behandelen. Daar passen de competenties sociaal, klantgericht, dienstverlenend en communicatie vaardigheden bij. Laat op je cv blijken welke van deze competenties jij hebt. Omdat je vaak dossiers moet analyseren, staan analytisch vermogen en plannen en organiseren ook sterk als competenties op je cv.

Eigenschappen

  • Accuraat
  • Betrouwbaar
  • Communicatieve vaardigheden
  • Klantgericht
  • Plannen en organiseren

Vormgeving

Het cv van een juridisch medewerker moet formeel zijn. Let er dus op dat je cv in formele taal is opgesteld en maak gebruik van een zakelijke, rustige lay-out. Vermijd ‘schreeuwerig’ kleurgebruik en houd het bij zwart, zachtblauw of zachtgroen. Let er ook op dat het lettertype op je cv formeel van aard is. Bij het cv van een advocaat is een foto niet gebruikelijk, bij een juridisch medewerker kan een foto wel. Zorg er dan wel voor dat je een zakelijke en formele uitstraling hebt op de foto op je cv.

Maak direct jouw juridisch CV!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken