CV voorbeeld timmerman
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld timmerman

Ga je solliciteren als timmerman, dan is het aan te raden om een professioneel cv op te stellen. Een timmerman doet aan houtbewerking en kan ingezet worden voor zeer verschillende klussen. Bijvoorbeeld in de bouw of voor een aannemer, maar ook voor het maken, repareren of renoveren van meubels of andere houten constructies, het leggen van vloeren, het maken van dakconstructies, kozijnen of onderhoudswerk aan woningen of schepen. Het is daarom belangrijk dat je op je cv als timmerman laat zien welke van de vele werkzaamheden jij beheerst. Je vindt hier een voorbeeld cv van een timmerman en enkele tips voor het maken van een perfect cv als timmerman.

De ene timmerman is de andere niet en geen klus is hetzelfde als je (allround) timmerman bent. Het is van belang dat je op je cv als timmerman kunt aantonen voor welke klussen jij inzetbaar bent. Daarnaast speelt nauwkeurigheid, veiligheid en verantwoordelijkheid een belangrijke rol. Ben je vooral goed in bouwwerkzaamheden of zijn reparatiewerkzaamheden meer jouw ding? Kun je goed met bepaald gereedschap of machines omgaan: ben je daarvoor opgeleid of heb je cursussen gevolgd? Kun je verantwoordelijk omgaan met bepaalde veiligheidsprocedures en instructies? Ben je nauwkeurig en kun je maatwerk leveren? Werk je het liefst alleen of vind je het juist prettig om in teamverband te werken? Al deze zaken zijn van belang voor je cv als timmerman, want daarmee geef je aan voor welke klussen je inzetbaar bent, of je een vakman (of vakvrouw) bent en op welke soort plekken jouw vaardigheden en kwaliteiten het beste tot zijn recht komen.

Het vakmanschap van een timmerman

Een timmerman leert het vak op school of in de praktijk. Je kunt op diverse scholen een opleiding Houtbewerking volgen. Dat is vaak een algemene mbo opleiding, niveau 2 of 3 (vroeger de mts: middelbare technische school). Je kunt je verder specialiseren voor bepaalde onderdelen van het timmervak met cursussen. Denk aan banktimmeren, betontimmeren, machinaal houtbewerken of je richt je op het leggen van vloeren, of het op maat maken van ramen, deuren en kozijnen. Het leren lezen van bouwtekeningen werkt op bouwplaatsen ook in jouw voordeel: het betekent dat je zelfstandig bouwwerkzaamheden kunt uitvoeren aan de hand van bouwtekeningen. Bovendien is het behalen van een veiligheidscertificaat vaak noodzakelijk. Het volgen van een cursus leidinggeven of een cursus financieel inzicht is interessant voor een timmerman die (meewerkend) voorman wil worden. En een timmerman die een of meer vreemde talen spreekt, kan een streepje voor hebben omdat hij bijvoorbeeld buitenlandse collega’s kan instrueren.

Vaardigheden

De vaardigheden die je als timmerman beheerst, zijn van essentieel belang om te benoemen op jou cv. Een timmerman moet meerdere technieken beheersen, zoals houtbewerkingstechnieken, het omgaan met bepaalde gereedschappen en machines. Verder zijn de meeste timmermannen in staat om reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan bestaande constructies. Laat dit soort vaardigheden terugkomen op jouw cv en zet deze bij het onderdeel ‘Vaardigheden’ of maak een onderdeel dat je ‘Sterke punten’ of ‘Kwaliteiten’ noemt.

Vaardigheden en kwaliteiten

  • Ruime ervaring in en kennis van woningrenovaties
  • Woningbouw en kantoorbouw
  • Ervaring met breed scala aan gereedschappen en apparatuur
  • Ervaring met werken op daken en steigers
  • Bekend met veiligheidsvoorschriften en procedures

Cursussen

Benoem de cursussen, certificaten en diploma’s die je hebt gedaan. Denk aan cursussen waarin je je hebt gespecialiseerd als timmerman, maar ook aan cursussen die niet direct met het vak van de timmerman te maken hebben, zoals: leidinggeven, financiële begroting maken en veiligheidscursussen. Schrijf alles wat kan bijdragen aan jouw cv als timmerman puntsgewijs op en vermeld daarbij of je de cursus hebt behaald.

Cursussen

2016 Operationeel leidinggeven (behaald)

2013 Praktisch calculeren bouwkundig werken (behaald)

2011 EHBO (behaald)

2010 VCA in de bouw (behaald)

Eigenschappen en competenties

Succesvolle timmerlieden hebben bepaalde eigenschappen en competenties, zoals nauwkeurig werken, klantgerichtheid en zelfsturing. Nauwkeurig werken spreekt voor zich: houten (bouw)constructies moeten perfect passend gemaakt worden. Op scheef hangende deuren zit bijvoorbeeld niemand te wachten. De meeste timmermannen zijn dus behoorlijk perfectionistisch. Verder is het noodzakelijk dat je goed kunt luisteren naar een klant en dat je ervoor zorgt dat het werk eruit ziet zoals de klant dat wil. Benoem de eigenschappen die jouw cv als timmerman er goed uit laat zien.

Eigenschappen

  • Klantgericht
  • Nauwkeurig
  • Resultaatgericht
  • Aanpassingsvermogen
  • Collegiaal

Maak jouw eigen cv als timmerman!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken