CV voorbeeld vrachtwagenchauffeur

CV voorbeeld vrachtwagenchauffeur

Er is dringend behoefte aan vrachtwagenchauffeurs. De laatste jaren wordt er gesproken van een chauffeurstekort. Daardoor heb je een grotere kans om een baan te vinden als vrachtwagenchauffeur, ook als je weinig ervaring hebt. Het halen van een vrachtwagenrijbewijs is dan natuurlijk de eerste stap. Maar stel altijd een professioneel cv op om te zoeken naar werk als vrachtwagenchauffeur. Welke zaken mogen op je cv niet ontbreken?

Een vrachtwagenchauffeur bestuurt vrachtwagens voor het vervoer van goederen, vloeistoffen en zwaar materieel over korte en lange afstanden. Soms moet je ook zelf helpen bij het laden en lossen van goederen. Een beroepschauffeur werkt meestal voor een transportbedrijf of voor de distributieafdeling van een grote keten. Het kan zijn dat je internationaal op de vrachtauto rijdt, maar er zijn ook truckers die alleen binnen Nederland rijden.

Opleiding vrachtwagenchauffeur

Er is veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs, daarom zijn er diverse werkgevers die een baan als vrachtwagenchauffeur inclusief de bijbehorende opleiding aanbieden. Handig als je een carrièreswitch wilt maken! Er zijn diverse opleidingen tot vrachtwagenchauffeur. Vaak moet je eerst een test afleggen om te kijken hoe vaardig je al bent. Afhankelijk van je vaardigheid kun je je grootrijbewijs in 25 tot 30 lessen halen, verspreid over een periode van vier tot zes maanden. Ben je al opgeleid als vrachtwagenchauffeur, dan vermeld je deze (en andere) opleiding(en) natuurlijk op je cv.

Rijbewijzen C en CE

Natuurlijk heb je een vrachtwagenrijbewijs nodig om zware vrachtauto’s te mogen besturen. Om een vrachtwagen zonder aanhanger te mogen besturen, heb je rijbewijs C nodig, voor een vrachtwagen met aanhanger rijbewijs CE. Het is zinvol om te vermelden op jouw cv welke verschillende rijbewijzen je hebt. Een beroepsmatig vrachtwagenchauffeur kan immers niet zonder!

Rijbewijs

B, BE, C, CE, C1, C1E, D1, eigen vervoer

Code 95 voor beroepschauffeurs

Om beroepschauffeur te worden, moet je de basiskwalificatie behalen. Dit is ter vervanging van het oude chauffeursdiploma of vakbekwaamheidsdiploma (CCV-B). Deze basiskwalificatie bestaat uit examens en toetsen. De behaalde vakbekwaamheid wordt op het rijbewijs aangegeven met de code 95 achter de betreffende rijbewijscategorie. Deze code is 5 jaar geldig. Om beroepschauffeur te blijven, is iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing verplicht.

Cursussen

2017 Vakbekwaamheid voor chauffeurs (code 95) - (behaald)

2017 Bedrijfshulpverlening (BHV) - (behaald)

2016 EHBO (behaald)

2015 Heftruck (behaald)

Persoonlijke eigenschappen

Een beroepschauffeur is meestal gebonden aan deadlines. Het leveren van de lading moet vaak binnen een bepaalde tijd gebeuren, denk bijvoorbeeld aan bederfelijke waar zoals fruit, groenten en zuivel. Door de drukte op de Nederlandse wegen is dat niet altijd een gemakkelijke opgave. Van een vrachtwagenchauffeur wordt dan ook stressbestendigheid én flexibiliteit gevraagd, zodat je met dit soort druk kunt omgaan. Ook kan het zijn dat je ladingen moet rijden die voorzichtig vervoerd dienen te worden. Denk aan het transport van levende dieren of spullen die breekbaar zijn.

Voorzichtig en veilig kunnen rijden is een must! Aangezien je ook het laden en lossen in de meeste functies als vrachtwagenchauffeur moet controleren, zijn nauwkeurigheid en zelfstandigheid ook een pré. Verder moet je goed opletten als je rijdt, op tijd pauze nemen en dus stoppen met rijden en zorgen dat je lading tijdens je pauzes niet gestolen wordt.

Eigenschappen

 • Stressbestendig
 • Sociaal en collegiaal
 • Betrouwbaar
 • Behulpzaam en klantvriendelijk
 • Zorgvuldig en zelfstandig

Veilig en zuinig rijden

Sowieso moeten de rijtechnieken van een vrachtwagenchauffeur zeer goed zijn, net als de verkeerskennis. Als je veel op de weg zit, dan kan er weleens een ongeluk gebeuren en dan moet je wel weten hoe je daarmee omgaat. En voor een werkgever is het ook fijn als weet hoe je het maximale uit je vrachtwagen weet te halen en zuinig kan rijden. Dit kun je opnemen bij een onderdeel dat je ‘Sterke punten’ noemt. Maar je kunt dit natuurlijk ook vermelden in je ‘persoonlijk profiel’.

Sterke punten

 • Te allen tijde bewust van verantwoordelijkheid in het verkeer
 • Bekend met de wet- en regelgeving omtrent commercieel vervoer
 • Rijdt veilig, is betrouwbaar en stipt
 • Bekend met hoofdwegen en lokale wegen in Noord-Brabant
 • Goede ruimtelijk inzicht
 • Bekend met administratieve afhandeling in distributie

Maak direct je cv als vrachtwagenchauffeur!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken