CV voorbeeld journalist

CV voorbeeld journalist

Solliciteer je op een functie in de journalistiek, bijvoorbeeld als journalist of verslaggever, dan is er redelijk wat concurrentie. Des te meer zaak dus om met jouw journalisten cv goed op te vallen bij jouw toekomstige baas. Hoe je dat doet? Aan de hand van onderstaande nuttige tips en voorbeelden.

Werk je als journalist, dan onderzoek je belangrijke of opvallende gebeurtenissen. Je verzamelt en analyseert feiten, bijvoorbeeld door middel van interviews of observatie, en dit verwerk je in een artikel. Journalisten schrijven artikelen en reportages voor uiteenlopende nieuwsmedia. Denk aan de lokale krant, tijdschriften, radio, internet of televisie. De verhalen die een journalist naar buiten brengt, moeten relevant zijn voor de doelgroep.

Journalisten beschikken meestal over een of meerdere specialismen zoals economie, politiek of buitenlands nieuws. Als journalist kun je werken bij een krant maar ook bij een televisieprogramma. Het merendeel van de journalisten werkt op freelance basis, maar je kunt ook in loondienst werken voor een nieuwsmedium. Naast het vergaren van nieuws en het schrijven van artikelen heeft de journalist als taak:

 • Voorbereidend werk doen
 • Betrokken personen interviewen
 • Het nieuws op de voet volgen
 • Nieuwsartikelen opmaken

Personalia

In de journalistiek is goed gebruik van je naam essentieel. Je wilt niet dat er onder jouw artikel een verkeerde naam komt. Dat geldt natuurlijk ook voor je cv. Laat de lezer weten wie je bent, waar je woont en hoe je te bereiken bent. Heb je een website of een blog waar je bijvoorbeeld opinieartikelen publiceert? Neem de link hiernaar ook op in je journalisten cv om de werkgever een idee te geven van je schrijfstijl. Daarnaast zul je als journalist waarschijnlijk vaak op pad zijn. Als je over een rijbewijs beschikt, is het aan te raden dit te vermelden op je curriculum vitae.

Personalia

Naam: Petra Koops

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Vleuten

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 2 februari 1980

Rijbewijs: B

Blog: www.nieuwsvanpetra.nl

Persoonlijk profiel

Schrijven is iets wat je als journalist zijnde van een leien dakje gaat. Precies wat je nodig hebt om een goed persoonlijk profiel op te stellen. Schrijf in een aantal zinnen wat voor persoon je bent, welke ambities je hebt en wat je werkwijze is. Deze profielschets van jezelf is een uitstekende manier om de aandacht van de lezer te trekken. En om ervoor te zorgen dat de recruiter of werkgever meer over je wil weten en je hele cv wil lezen.

Persoonlijk profiel

Als journalist voel ik me op mijn best bij de uitvoering van veldwerk. Ik hou ervan om de diepte in te gaan om een zo perfect mogelijk artikel te schrijven. Naast het vergaren van nieuws en het schrijven van content, leg ik me de laatste jaren toe op het aansturen van jong redactiepersoneel. Mijn uitstekende coördinerende vaaardigheden komen hier zeer goed van pas.

Opleidingen en cursussen

Journalist kun je op verschillende manieren worden. Zo leer je tijdens de hbo-opleiding Communicatie of Journalistiek de diverse aspecten van geschreven en audiovisuele communicatie en het vergaren en verwerken van informatie. Daarnaast zijn er tal van externe opleidingsinstituten waar je een opleiding in de journalistiek kunt volgen. Het is daarom slim om duidelijk te vermelden welke opleiding je hebt gedaan en wat je daar hebt geleerd.

Opleidingen

September 2000 – juni 2004, Hbo-opleiding Journalistiek, Hogeschool Windesheim, Zwolle

Cursussen

Schrijven voor het web – 2008

Mediatraining – 2010

Managementtraining - 2012

Werkervaring

Aan de hand van je werkervaring als journalist kan een werkgever zien of je geschikt bent voor de functie. Bij het vermelden van je werkervaring is het slim om duidelijk te omschrijven bij wat voor organisatie je hebt gewerkt, welk soort media je hebt verzorgd en wat je specialisme was. Een extra tip: lees de vacaturetekst nauwkeurig door en pas de beschrijving van je werkervaring daarop aan. Net als bij je artikelen, is het ook bij een cv van belang om kort en krachtig te schrijven.

Werkervaring

Januari 2010 – heden, Journalist, Transporter, Utrecht

Als journalist bij een tijdschrift voor de transportsector schreef ik nieuwsberichten, interviews en achtergrondverhalen over de volgende onderwerpen:

 • Wegtransport
 • Scheepvaart
 • Luchtvracht
 • Warehousing
 • Binnenvaart

Daarnaast hield ik me bezig met de volgende taken:

 • Het achterhalen van de klantvraag
 • Het ontwerpen van documentatiesets
 • Het proeflezen en reviseren van artikelen
 • Het aansturen van junior redactiepersoneel

Juli 2004 – december 2009, Correspondent, RTH, Utrecht

In de functie van correspondent voor een televisieprogramma reisde ik door Europa om verslag te leggen van verschillende onderwerpen. Zoals:

 • Vluchtelingen
 • Verschil tussen arm en rijk
 • Politieke schandalen

Naast het schrijven van artikelen en reportages waren mijn taken:

 • Het zelfstandig bedenken en produceren van relevante content
 • Het bedenken van originale invalshoeken
 • Het voeren van kruisgesprekken en interviews

Publicaties

Een belangrijk onderdeel van je journalisten cv zijn de artikelen en reportages die je hebt geschreven. Je zogenaamde portfolio. Deze artikelen kun je onder het kopje ‘Publicaties’ plaatsen met een link naar de betreffende content. Een hoofdredacteur van een krant of een tijdschrift wil graag weten wat je schrijfstijl is. Het opnemen van publicaties op je cv is een ideale manier om je toekomstige baas direct te laten zien wat je kunt.

Publicaties

 • Reportage in het vaktijdschrift ‘Beroepsvertalingen’ met als onderwerp ‘Tussen mens en machine’
 • Artikel in de krant ‘Groot Dagblad’ met als onderwerp ‘Feit of fabel?’
 • Artikel in het tijdschrift ‘Cadans’ met als onderwerp ‘Het heiligdom van de sportwagen’

Vaardigheden

Natuurlijk beschik je als journalist over een goede schrijfvaardigheid. Net als de overige kandidaten die op dezelfde vacature reageren. Denk juist na over vaardigheden waarmee je boven de rest uitsteekt. Doorzettingsvermogen en lef zijn erg belangrijk in dit vak. Je zult op zoek moeten gaan naar nieuws, het wordt je niet op een presenteerblaadje aangeboden. Daarnaast is een goed analytisch vermogen ook waardevol in de journalistiek. Vaak werk je met veel informatie over een bepaald onderwerp en zul je bijzaken moeten kunnen scheiden van hoofdzaken. Netwerken mag ook niet ontbreken op je lijstje van vaardigheden. Een goede netwerker beschikt over veel contacten die kunnen dienen als bron voor je artikel.

Vaardigheden

 • Sociale en communicatieve vaardigheden – zeer goed
 • Analytisch vermogen – zeer goed
 • Netwerken – zeer goed

Eigenschappen

 • Doorzettingsvermogen
 • Lef
 • Creatief

Lay-out van je journalisten cv

Wil je opvallen met je journalisten cv? Maak van je levensloop een krantenartikel of ontwerp een voorblad van een tijdschrift als lay-out. Als je zelf niet handig bent met ontwerpen, zijn er professionele cv templates online te vinden die jouw cv binnen een paar tellen de juiste uitstraling geven. Let, naast de vormgeving, ook op je taalgebruik. Zeker als journalist zijn spellingsfouten een no go. Houd daarnaast je cv kort, bondig en boeiend.

Klaar voor een volgende stap in je carrière? Maak nu je eigen journalisten cv!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken