CV voorbeeld accountant of boekhouder
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld accountant of boekhouder

De financiële dienstverlening, en met name de accountancysector, is volop in verandering. Bepaalde taken worden overbodig gemaakt door de digitalisering en de instroom van jonge professionals is laag. Er zijn dus zeker veel vacatures te vinden, maar je moet als accountant wel met je tijd meegaan en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Ga je solliciteren naar een functie als accountant dan heb je een goed accountants cv nodig. De volgende tips helpen je snel op weg bij het maken van je curriculum vitae.

Een accountant wordt vaak verward met een boekhouder. Hoewel de functies op veel vlakken overeenkomen heeft de accountant een meer controlerende functie. Hij of zij is verantwoordelijk voor de controle van de bedrijfsadministratie, het opstellen van de boekhouding, het controleren van opgestelde jaarrekeningen en het opstellen van accountantsverklaringen. Daarnaast heeft een accountant ook een adviserende rol.

Personalia

Zoals elk ander curriculum vitae begint ook jouw accountants cv met je persoonlijke gegevens. De lezer wil weten met wie ze het genoegen hebben, waar je vandaan komt en hoe ze je kunnen bereiken. Naast de standaardgegevens kun je ook erover nadenken om je LinkedIn-profiel te plaatsen op je cv. Vaak is je LinkedIn-profiel wat uitgebreider dan je curriculum vitae. Ook is het fijn voor de recruiter om reviews en feedback te lezen van vorige werkgevers of klanten. Zo krijgt hij of zij een idee wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Personalia

Naam: Caroline Sables

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Utrecht

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 14 maart 1995

LinkedIn: linkedin.com/carolinesables

Persoonlijk profiel

Jouw accountants cv wordt vluchtig gescand op kernwoorden door de recruiter of werkgever. Door een persoonlijk profiel toe te voegen kun je in een aantal zinnen duidelijk maken wat voor persoon je bent, wat je meebrengt aan ervaring en wat je ambitie is. Houd je persoonlijk profiel kort en bondig.

Persoonlijk profiel

Ik ben een ambitieuze assistent accountant met 3 jaar ervaring binnen het MKB in het klein-, midden- en hoogsegment. De nieuwe mogelijkheden op automatiseringsgebied houd ik nauw in de gaten zodat ik altijd beschik over up-to-date kennis binnen mijn vakgebied. Ik ben gestructureerd, flexibel ingesteld en houd van contact met klanten.

Opleidingen en cursussen

Als je accountant wilt worden zijn er twee accountantstitels:

 • Registeraccountant (RA)
 • Accountant-administratieconsulent (AA)

Registeraccount word je met een universitaire opleiding en vaak werkt de registeraccount bij grote bedrijven. De accountant-administratieconsulent heeft een hbo-achtergrond en werkt meestal voor het midden- en kleinbedrijf. Omdat er verschillende opleidingen zijn om accountant te worden, is het essentieel dat je jouw gevolgde opleiding goed omschrijft onder het kopje ‘Opleidingen’.

Naast je opleiding zul je als accountant moeten zorgen dat je steeds bijleert. Vermeld daarom ook afgeronde cursussen en trainingen op je accountants cv.

Opleidingen

September 2013 – juni 2017, Accountancy, Zuyd Hogeschool, Sittard

Cursussen

Jaarrekeningcongres 2020 - 2020

Controle van General IT-controls - 2019

Belastinglatenties in de jaarrekening - 2018

Werkervaring

Zelfstandig werken binnen de accountancy wordt zeer op prijs gesteld. Daarom leest een recruiter graag meer over jouw accountancywerkzaamheden. Benoem de taken die je hebt uitgevoerd, voor welke klanten je hebt gewerkt en met welke softwarepakketten je bekend bent. Probeer zoveel mogelijk jezelf als het ware te verkopen met concrete feiten.

Werkervaring

Juli 2018 – heden, Assistent Accountant, Meijers & Co, Utrecht

Als Assistent Accountant bij Meijers & Co onderhoud ik een groot klantenportefeuille variërend van MKB klein- en middensegment en hoogsegment. Ik voer de volgende taken uit:

 • administraties verwerken, inlezen, corrigerenen controleren
 • aangiftes omzetbelasting opstellen
 • grootboek controleren
 • balansdossiers opmaken
 • jaarrekeningen samenstellen

Verder heb ik een diepgaande kennis opgedaan met Exact Online, Bascone, Infine en Accountview.

Stages

Tijdens je studie Accountancy of Bedrijfsadministratie zul je stage moeten lopen. Een periode waarin je de geleerde theorie in praktijk kunt brengen. Je leert hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven en tegen welke problemen je aan kunt lopen. Verder zul je meestal een onderzoeksopdracht en een afstudeerscriptie moeten schrijven. In je cv kun je dan ook het onderwerp van je scriptie opnemen.

Stages

Januari 2015 – mei 2015, Stagiair accountancy, ALOS, Maastricht

Bij ALOS heb ik de volgende taken uitgevoerd:

 • verwerken van financiële administraties
 • opstellen van tussentijdse rapportages
 • verzorgen van fiscale aangiftes
 • voorbereidend werk verrichten
 • meekijken met complexere stukken

September 2016 – December 2016, Afstudeerstage, BDB, Utrecht

Voor mijn afstudeerstage heb ik onderzoek uitgevoerd naar het externe betrouwbaarheidsysteem binnen BDB. Aan de hand van mijn onderzoek heb ik mijn afstudeerscriptie opgesteld.

Vaardigheden

Als accountant moet je uiteraard bekend zijn met boekhoudsoftware. Zeker nu de financiële wereld steeds meer geautomatiseerd wordt, is het belangrijk om je in te blijven lezen en kennis op te blijven doen van ontwikkelingen op ICT-gebied. Kennis van meerdere programma’s en tools is een grote pré. Vermeld op je cv met welke programma’s jij werkt of gewerkt hebt en vermeld er ook bij wat je niveau is.

Je duikt niet alleen in cijfertjes en lost problemen op als accountant, je komt ook in contact met klanten. Je fungeert als adviseur en gesprekspartner, dus je moet goed kunnen communiceren. Toon dit ook op je curriculum vitae.

Vaardigheden

 • Exact Online – zeer goed
 • Bascone – zeer goed
 • Infine - goed
 • Accountview – goed
 • Communicatief en sociaal vaardig – zeer goed

Nevenactiviteiten

Het noemen van relevante nevenactiviteiten kan de waarde van je accountants cv verhogen. Je laat zien dat je jezelf verder ontwikkelt en je bouwt ermee aan je karakter. Doe je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk voor eenzame ouderen? Hiermee laat je zien dat je je kunt inleven in anderen en dat je sociaal bent ingesteld. Voer je boekhoudkundige taken uit naast je baan, denk aan het invullen van belastingaangiftes, tegen betaling? Dan is het slim om dit ook op te nemen in je cv zodat je toekomstige werkgever hiervan op de hoogte is en je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Nevenactiviteiten

 • Juni 2013 – februari 2015, Vrijwilliger Ouderenbond, Maastricht
 • September 2017 – heden, Zelfstandig boekhouder, Utrecht

Hobby’s en interesses

Heb jij hobby’s of interesses die relevant zijn bij jouw sollicitatie naar een nieuwe functie als accountant? Noem ze. Is schaken bijvoorbeeld jouw grote hobby? Dan kun je complexe problemen oplossen en strategisch denken. Eigenschappen die waardevol zijn voor op je curriculum vitae. Hou je van koken voor een grote groep mensen? Hiermee illustreer je jouw sociale karakter.

Hobby’s en interesses

 • Schaken
 • Koken

Lay-out van je accountants cv

Een accountant moet professioneel, nauwkeurig en serieus ingesteld zijn. Een kleine fout in de cijfers kan fatale gevolgen hebben. Zorg dat deze kernwaarden ook terugkomen op je cv. Dit doe je door gebruik te maken van een overzichtelijke indeling, rustige kleuren en een strak lettertype. Laat overbodige informatie weg uit je cv en houdt het to-the-point en zakelijk.

Klaar om te solliciteren op die leuke baan? Maak nu je eigen accountants cv!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken