CV voorbeeld docent, leerkracht of leraar

CV voorbeeld docent, leerkracht of leraar

Het is geen nieuws dat er een groot tekort bestaat aan leraren in Nederland. Voornamelijk op basisscholen zijn er te weinig leerkrachten beschikbaar. Ben je docent of leerkracht en op zoek naar een nieuwe baan? Dan kan dit in jouw voordeel werken. Toch zul je nog steeds een onderwijs cv moeten maken die de aandacht van je toekomstige werkgever trekt. Door een professioneel curriculum vitae te schrijven waarin je de nadruk legt op je onderwijstalent en je ervaring vergroot je de kans op die ene leuke functie in het onderwijs.

Er bestaan verschillende benamingen voor leraar: docent, onderwijzer, leerkracht, juf of meester. Wil je leerkracht worden op een basisschool dan volg je de opleiding Leraar basisonderwijs (pabo). Als je als docent in het voortgezet onderwijs aan de slag wilt, heb je daarnaast ook een eerste- of tweedegraads lesbevoegdheid nodig in jouw specifieke vakgebied. De hoofdtaak van een leraar is het overdragen van kennis aan leerlingen of studenten. Daarnaast vervult een docent ook andere taken zoals:

 • Het opstellen van een lesplan, leerlingdossier en lesvoorbereidingen
 • Het afnemen van toetsen
 • Het voeren van oudergesprekken
 • Het deelnemen aan bijscholingsmomenten
 • Het surveilleren op het schoolplein

Persoonlijke gegevens

Voor een onderwijs cv is het belangrijk dat je vermeldt waar je woont. Vaak kijken recruiters naar je woonplaats omdat stiptheid zeer belangrijk is in het onderwijs. Er zitten namelijk veel leerlingen te wachten op jouw komst. Ook kan het handig zijn om je geboortedatum te noemen in je personalia. Kijk ook in de vacature of ze op zoek zijn naar een oude rot in het vak of juist graag een frisse wind door hun leerkrachtenteam willen laten waaien. Let wel, je leeftijd of geboortedatum noemen is niet verplicht. Verder horen je naam en je contactgegevens natuurlijk ook onder het kopje ‘personalia’.

Personalia

Naam: Kees de Meester

Adres: Havenweg 45, 1050 HP Amsterdam

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 10 oktober 1989

Geslacht: man

Rijbewijs: A, B

Opleidingen en cursussen

Omdat er tegenwoordig zo’n groot tekort is aan leraren worden steeds meer personen ingezet in onderwijsfuncties die niet per se beschikken over de juiste vooropleiding. Daarom is het belangrijk om het kopje ‘opleidingen’ vrij hoog bovenaan je leraren cv te plaatsen zodat de recruiter in een oogopslag kan zien of jij aan de eisen voldoet. Noteer welke opleiding(en) je hebt gevolgd en over welke lesbevoegdheid je beschikt.

Heb jij aanvullende cursussen gevolgd zoals een EHBO-cursus? Relevante cursussen en certificaten zijn een goede toevoeging aan je onderwijs cv. Vergeet ze dus zeker niet te vermelden.

Opleidingen

Leraar Basisonderwijs (behaald), september 2008 – juni 2012

Inholland Rotterdam, Rotterdam

Cursussen

Coachen van stagiaires (behaald), 2015

EHBO (behaald), 2014

Werkervaring

Natuurlijk vermeld je op je onderwijs cv welke functies je hebt gehad en waar je momenteel werkzaam bent. Naast voor de hand liggende taken als het voorbereiden van lessen en het opstellen van lesplannen met leerdoelen, is het ook slim om een lijst op te nemen per functie van neventaken en verantwoordelijkheden.

Werkervaring

September 2012 – heden, Leerkracht groep 6, Basisschool De Kip, Amsterdam

Als leerkracht groep 6 bestaan mijn taken onder andere uit:

 • lesgeven aan een groep van gemiddeld 30 leerlingen
 • lesplannen opstellen en lesvoorbereidingen maken
 • begeleiden van stagiaires en startende collega's
 • een veilige omgeving creëren voor leerlingen
 • toetsen voorbereiden en afnemen
 • problemen bij leerlingen signaleren
 • ontwikkelen van handelingsplannen

Ook is het fijn voor een nieuwe werkgever om te weten welke resultaten je hebt behaald in je vorige baan. Je zou bijvoorbeeld in de omschrijving van je werkervaring het volgende kunnen opnemen:

In mijn functie als leerkracht van groep 6 heb ik extra aandacht besteed aan begrijpend lezen en het aanbod compleet afgestemd op de behoeften van mijn leerlingen. De resultaten van de Cito-toets lieten een verbetering zien van 12% ten opzichte van voorgaande jaren.

Stages

Een belangrijk onderdeel van een lerarenopleiding is stagelopen. Lesgeven is vooral een kwestie van doen omdat je juist veel leert over kennisoverdracht in de praktijk. Zelfs als je nog geen werkervaring hebt, kun je aan de hand van je stages laten zien dat je geschikt bent voor de functie omdat je al voor de klas hebt gestaan. Daarom vermeld je op je cv alle stages die je hebt uitgevoerd tijdens je opleiding. Vertel kort over de stageschool, voor welke klas je hebt gestaan en wat je geleerd hebt.

Stages

Januari 2012 – juni 2012, LIO-stagiair, Basisschool De Wingerd, Rotterdam

Als LIO-stagiair stond ik onder begeleiding voor de klas bij groep 1-2, groep 3 en groep 6. Tijdens mijn stage heb ik de eerste Koningsspelen van de school met groot succes georganiseerd.

Vaardigheden

Ben je werkzaam in het onderwijs dan beschik je over pedagogische en didactische vaardigheden. Jij weet als geen ander hoe je kennis moet overbrengen op anderen. Daarnaast moet je als docent goed kunnen omgaan met anderen. Je verplaatsen in je leerlingen, ze een luisterend oor bieden en goed kunnen communiceren met ouders en collega’s. Een andere vaardigheid die vaak als belangrijk wordt gezien bij solliciteren op een baan in het onderwijs is je stressbestendigheid. Je moet veel taken in een korte tijd uitvoeren en vaak werk je met grote groepen kinderen. Factoren die de werkdruk verhogen. Het is goed om deze eigenschap te benoemen op je cv. Lees ook de vacature goed door. Staat er in de tekst geschreven dat ze op zoek zijn naar iemand met een postieve instelling? Laat dit dan terugkomen op je curriculum vitae.

Benoem ook je technische vaardigheden. Niet alleen lesgeven is onderdeel van je functieomschrijving, ook omgaan met bepaalde programma’s en software behoort tot je takenpakket. Noteer bijvoorbeeld je kennis van bepaalde leerlingvolgsystemen en eductieve software en hoe goed je kunt omgaan met het Digibord.

Vaardigheden

 • Stressbestendig – zeer goed
 • Creatief – zeer goed
 • Kennis van diverse leerlijnen – zeer goed
 • Breed inzetbaar – zeer goed
 • Flexibel – zeer goed

Talen op je curriculum vitae

Vaak wordt er in het basisonderwijs Engelse les gegeven en soms zelfs Duits of Frans. Een overzicht van de talen die je beheerst, is een mooie aanvulling op je curriculum vitae en kan net dat extra zetje zijn dat leidt tot een sollicitatiegesprek.

Talen

Nederlands – moedertaal

Engels – goed

Duits – vloeiend

Lay-out van het onderwijs cv

Niet alleen de inhoud van je leerkrachten cv is belangrijk, ook de vormgeving. Als leerkracht kies je voor een serieuze uitstraling van je levensloop. Selecteer een template met een overzichtelijke lay-out. Een vleugje creativiteit kan best als je het maar bij rustige kleuren houdt.

Maak nu zelf een docenten cv voor je nieuwe droombaan in het onderwijs!

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken