CV voorbeeld architect
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld architect

Op zoek naar een baan als architect? Hoewel de banen niet voor het oprapen liggen, kom je met een professioneel en goed geschreven curriculum vitae een heel eind. Laat een toekomstige werkgever aan de hand van je ervaring en persoonlijkheid zien dat jij bij de organisatie past. Meestal is er geen tijd om alle cv’s op het gemak door te nemen, daarom moet je ervoor zorgen dat jouw architecten cv boven de rest uitsteekt. Hoe? Dat lees je hieronder.

Als architect ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen of herontwerpen van gebouwen. Dit kan van alles zijn: woningen, kantoorgebouwen, fabrieken, scholen of bijvoorbeeld openbare ruimtes. Wil je in Nederland aan de slag als architect dan moet je inschreven staan in het Architectenregister. Een van de eigenschappen van een architect is dat je goed moet kunnen samenwerken. Opdrachten worden meestal in samenwerking met onder andere aannemers, uitvoerders, stedenbouwkundigen, beleidsmedewerkers en projectleiders uitgevoerd. Architecten kunnen werkzaam zijn als freelancer, maar ze kunnen ook bij een bureau werken. Naast het ontwerpen van een gebouw zijn ook het schetsen, contacten onderhouden met de opdrachtgever en externe partijen en begrotingen opstellen onderdeel van de werkzaamheden.

Personalia

Over het algemeen begint elk curriculum vitae met het noemen van je persoonlijke gegevens. Zet dus op je architecten cv eerst je naam, adres en contactgegevens. Check goed of je het juiste telefoonnummer doorgeeft en er geen tikfout in je e-mailadres staat. Het zou zonde zijn als je om deze reden een baan zou mislopen. Naast je persoonlijke informatie kun je ook een link opnemen naar je LinkedIn-profiel en een verwijzing naar je portfolio als je daarover beschikt. Zo heeft de werkgever een idee van het werk dat je levert.

Personalia

Naam: Henry Lamya

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Vleuten

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 24 maart 1989

LinkedIn: www.linkedin.com/henrylamya

Portfolio: www.henrylamya.nl

Persoonlijk profiel

Werk je als architect dan zit creativiteit in je bloed. Een uitstekende eigenschap voor het schrijven van een goed cv. Het doel van je cv is namelijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dat bereik je door te beginnen met een aantrekkelijke opening: je persoonlijk profiel. In deze profielschets vertel je wie je bent, hoe je werkt en wat je ambities zijn. Deze opening bestaat uit zo’n drie tot vier regels tekst. Hoe interessanter je persoonlijk profiel, hoe eerder de lezer jouw cv in zijn geheel zal lezen.

Persoonlijk profiel

Ik voel me als een vis in het water bij het vertalen van de wensen van de opdrachtgever tot een realistisch bouwplan. In de meer dan 5 jaar waarin ik werkzaam ben als architect heb ik een hoge klanttevredenheid opgebouwd. Ik houd van korte lijnen, persoonlijk contact en samen zoeken naar de mooiste oplossingen. Graag wil ik mijn rol verder uitbreiden en aankomende architecten ondersteunen en opleiden.

Opleidingen en cursussen

Er zijn diverse manieren om architect te worden, maar de meest gangbare is door de opleiding Bouwkunde te volgen met daarnaast een specialisatie. Benoem op je architecten cv jouw opleiding, specialisaties en aanvullende cursussen. Heb je bijvoorbeeld een training gevolgd van een bepaalde grafische taal of 3D-architectuursoftware? Zet het op je cv, want dit soort informatie is belangrijk voor een werkgever.

Opleidingen

September 2007 – juni 2011, Hbo-opleiding Bouwkunde, De Haagse Hogeschool, Den Haag

Cursussen

Autodesk – 2012

BIM manager – 2014

Werkervaring

Naast architect ben je vaak ook een soort projectmanager. Jij bent de schakel tussen de opdrachtgever en de aannemer. Laat in je beschrijving van je werkervaring zien wat jouw verantwoordelijkheden zijn en je taken naast het ontwerpen van technische tekeningen. Houd er wel rekening mee dat je je ervaring kort en bondig omschrijft. Een cv bevat doorgaans maximaal twee pagina’s.

Werkervaring

Januari 2016 – heden, Junior bouwkundig architect, Krachtig, Utrecht

In de functie van junior bouwkundig architect ontwerp ik bouwkundige objecten en maak ik architectonische tekeningen. Ook voer ik de volgende taken uit:

 • Onderzoeken en analyseren van technische vraagstukken
 • Bouwkundige ontwerpen 3D-modelleren in Revit
 • Deelnemen aan BIM-trajecten
 • Overleg voeren met externe partijen

September 2011 – januari 2016, Assistent ontwerper, Moulin, Utrecht

Als assistent ontwerper assisteerde ik de architect bij alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast ontwierp ik zelfstandig kleine projecten en werkte ik deelontwerpen uit voor grotere projecten. Verder had ik als taak:

 • Contacten onderhouden met opdrachtgevers
 • Overleg voeren met projectleiders en BIM-managers
 • Digitaal uitwerken van ontwerpen met SketchUp Pro
 • Visualiseren van projecten met Photoshop en 3DS Max

Portfolio

Beschik je over ontwerpen in een portfolio? Vermeld ze zeker op je je curriculum vitae. Werkgevers willen maar al te graag zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Een portfolio is een professionele manier om te laten zien wat je kunt.

Portfolio

 • Ontwerp voor een openbare ruimte voor een wooncomplex: ‘De Barst’
 • Technische bouwplannen voor een ijsbaan: IJsbaan de Tulp
 • 3D-weergave van een kantorengebouw: ‘De Schans’

Vaardigheden en eigenschappen

Waarschijnlijk een van de meest belangrijke kwaliteiten waarover je als architect moet beschikken: creativiteit. Toch komt er meer bij kijken. Je moet niet alleen creatief zijn maar ook zorgen dat bouwkundig alles klopt en dat jouw plannen aan de veiligheidseisen voldoen. Daarnaast ben je als architect een echte probleemoplosser. Tijdens projecten kunnen er zich problemen voordoen en je moet dan oplossingsgericht kunnen denken en handelen. Omdat je in de architectuur met veel verschillende partijen werkt, zijn sociale vaardigheden ook een must. Noteer je vaardigheden en eigenschappen en geef de lezer een idee wie de persoon achter de sollicitatie is.

Vaardigheden

 • Sociale vaardigheden – zeer goed
 • Photoshop – zeer goed
 • Autodesk Revit – zeer goed
 • BIM – zeer goed
 • SketchUp Pro – zeer goed

Eigenschappen

 • Creatief
 • Probleemoplossend vermogen
 • Wiskundig inzicht

Lay-out van je architecten cv

Ga je solliciteren op een functie als architect? Dan is niet alleen de inhoud van je cv essentieel, ook de vormgeving kan een doorslaggevende factor zijn in het wel of niet krijgen van de baan. Met een creatieve lay-out van je curriculum vitae kun je jouw visie tonen. Geen tijd om zelf een ontwerp te maken? Online zijn tal van mooie professionele cv templates te vinden die jouw cv net dat beetje geeft wat het nodig heeft.

Ben jij klaar voor de volgende stap in je carrière? Maak nu je eigen architecten cv!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken