CV voorbeeld ingenieur
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld ingenieur

Als ingenieur – of engineer in het Engels - ben je een hoogopgeleide technicus met een groot probleemoplossend vermogen. Je kunt flink wat richtingen uit in je vakgebied en aan werk geen gebrek. Heb je een toffe nieuwe uitdaging gevonden? Kijk nog eens goed naar je curriculum vitae. Hoe professioneler jouw cv, hoe groter de kans om aangenomen te worden. Daarom vind je hieronder een aantal praktische tips om van jouw cv een top ingenieurs cv te maken.

Werk je als ingenieur dan is het jouw taak om complexe technische, organisatorische, technologische of natuurwetenschappelijke problemen op te lossen. Dit doe je door er op een wetenschappelijke manier naar te kijken. Omdat elk probleem anders is en om een andere aanpak vraagt bij het vinden van een oplossing, zijn er meerdere types ingenieur. Zo heb je bouwkundige ingenieurs, technische ingenieurs en bijvoorbeeld metaalkundige ingenieurs. In welk vakgebied je ook werkzaam bent, jouw oplossingen helpen anderen om deze toe te passen in de praktijk.

Ingenieurs zijn te vinden in verschillende branches. Denk aan de luchtvaart, scheepvaart, automotive, de bouw en de elektrobranche. Elke sector heeft naast het oplossen van problemen een specifiek takenpakket. Voorbeelden van taken zijn:

 • Opstellen van onderhoudsplannen
 • Medewerkers opleiden voor het gebruik van apparaten en processen
 • Beheersen van het budget
 • Bedenken van technische verbeteringen
 • Uitvoeren van marktanalyses

Personalia

Bovenaan je ingenieurs cv vermeld je je persoonlijke gegevens. Je naam, je adres, je geboortedatum en uiteraard je e-mailadres en telefoonnummer. Verder is het een goed idee om je LinkedIn-profiel te noemen. De informatie op je online profiel is meestal uitgebreider dan wat je op je cv plaatst. Daarnaast kunnen recruiters of toekomstige werkgevers eventueel aanbevelingen lezen van collega’s en leidinggevenden.

Personalia

Naam: Linda de Bruin

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Vleuten

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 24 augustus 1986

LinkedIn: linkedin.com/lindadebruin

Persoonlijk profiel

Je bent vast niet de enige die solliciteert op die openstaande functie. Recruiters ontvangen tientallen sollicitaties op een aanvraag. Om ervoor te zorgen dat de lezer je cv tot het eind leest, zul je aan het begin de aandacht moeten trekken. Begin met een goed persoonlijk profiel. In een aantal zinnen maak je duidelijk hoeveel ervaring je hebt, waar je goed in bent en wat voor toegevoegde waarde je bent voor het bedrijf. Laat zien wat jij je potentiële baas te bieden hebt.

Persoonlijk profiel

Als bouwkundig ingenieur heb ik 12 jaar ervaring in het vakkundig vertalen van de plannen van een architect tot een bruikbaar en duidelijk bouwplan. Dankzij mijn creativiteit en nauwkeurigheid kom ik voor elk complex probleem tot een praktische oplossing. Ik wil graag mijn leiderschapskwaliteiten inzetten om jonge ingenieurs verder op weg te helpen.

Opleidingen en cursussen

Op je ingenieurs cv is het belangrijk om een goed beeld te geven van je gevolgde opleiding(en). Omdat er zoveel verschillenden soorten ingenieurs bestaan, is er niet één specifieke opleiding te benoemen. Een civiele ingenieur heeft bijvoorbeeld een hbo-opleiding Civiele techniek gevolgd terwijl een bouwkundig ingenieur de universitaire studie Bouwkunde heeft afgerond.

Opleidingen

September 2004 – juni 2007, Bachelor Bouwkunde, Technische Universiteit Delft, Delft

September 2007 – juni 2008, Master Architecture, Urbanism and Building Sciences, Technische Universiteit Delft, Delft

Cursussen

Revit MEP Basis – 2010

SketchUp Gevorderd – 2011

Werkervaring

Met je werkervaring laat je zien welke problemen jij hebt opgelost in eerdere functies. Een belangrijk onderdeel dus op je ingenieurs cv. Het is slim om ook te vermelden hoe je een probleem ziet en hoe je dit hebt opgelost. Daarnaast ben je als ingenieur vaak ook een projectleider. Is dit het geval? Beschrijf dan in het kort hoe deze taak eruit zag.

Werkervaring

September 2010 – heden, Bouwkundig ingenieur, Emka, Utrecht

In mijn functie als bouwkundig ingenieur werk ik met een team van 10+ mensen om duurzame bouwwerken te bedenken, creëren en te updaten. Als projectleider zorg ik dat alle neuzen de juiste kant op staan en dat de deadline binnen tijd en budget wordt behaald. Mijn overige taken zijn:

 • Opstellen van technische vraagspecificaties
 • Vertalen van eisenpakket naar een bouwplan
 • Uitvoeren van constructieve inspecties van bestaande werken
 • Trainen van 6 werknemers per jaar

September 2008 – september 2010, Junior Bouwkundig Ingenieur, Adam groep, Utrecht

Als junior bouwkundig ingenieur heb ik de bouwkundige engineering van complexe drinkwaterprojecten verzorgd. Ik fungeerde als rechterhand van de senior bouwkundig ingenieur en ben steeds verder gegroeid in het opstellen van normen en standaarden met betrekking tot uniformiteit. Verder bestonden mijn taken uit:

 • Deskundig advies geven binnen multidisciplinaire projecten
 • Verantwoordelijk voor het toepassen van technische standaarden en methodieken

Vaardigheden

Ga je als ingenieur aan de slag dan moet je niet alleen creatief zijn en buiten de lijntjes kunnen denken, maar ook secuur. Maak je bijvoorbeeld bouwplannen dan is er geen ruimte voor fouten. Je moet kwaliteit leveren en kritisch naar je eigen werk kijken. Verder is het van belang dat je als ingenieur belangrijke informatie kunt signaleren en herkennen en verbanden kunt leggen.

Vaardigheden

 • Analytisch vermogen – zeer goed
 • Probleemoplossend vermogen – zeer goed
 • CAD – zeer goed
 • Tinkercad – zeer goed
 • Revit – goed
 • BIM - goed

Eigenschappen

 • Accuraat
 • Creatief

Hobby’s en interesses

Natuurlijk zijn je diploma en je werkervaring belangrijk als je gaat solliciteren. Maar door ook je hobby’s en interesses te vermelden op je curriculum vitae geef je de lezer net dat beetje extra. Het vertelt namelijk iets over jou als persoon. Vind je het bijvoorbeeld leuk om te programmeren? Dan toon je dat je analytisch kunt denken en over probleemoplossende vaardigheden beschikt.

Hobby’s en interesses

 • Programmeren
 • Darten

Lay-out van je ingenieurs cv

Om je ingenieurs helemaal af te maken, zul je ook moeten nadenken over de buitenkant. Een opvallende en aantrekkelijke lay-out trekt de aandacht van de recruiter. Als je er dan ook nog voor zorgt dat de inhoud interessant is, ben je precies waar je moet zijn. Namelijk dat stapje dichterbij een sollicitatiegesprek. Het uiterlijk van je cv moet overzichtelijk zijn met een goede indeling. Hiervoor kun je werken met koppen en titels. Zorg ook dat je voldoende witruimte inbouwt in je document. Om een echte professionele look te geven aan je levensloop kun je ook kiezen voor een cv template.

Klaar om te solliciteren op die leuke baan? Maak nu je eigen ingenieurs cv!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken