CV voorbeeld acteur
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld acteur

Het werkgebied van een acteur of actrice wordt steeds groter. Van films en series tot YouTube, Instagram en online tv. Er zijn dan ook tal van leuke vacatures te vinden voor een baan in de acteerwereld. Als je aan de slag wilt als acteur zul je een curriculum vitae moeten maken. Een sterk cv straalt professionaliteit uit waarmee je opvalt in die berg sollicitaties. Met deze handige tips schrijf jij een top cv.

Als acteur of actrice speel je in films, series, musicals, reclamespotjes of bijvoorbeeld op social media-kanalen. Voordat je wordt aangenomen als acteur moet je eerst auditie doen. Is de casting director tevreden dan mag je de rol spelen en moet je je gaan inleven in je personage. Ook zul je moeten oefenen en repeteren, het eigen maken van het script en de teksten die je hebt. Acteurs en actrices worden tijdens de opname begeleid door een regisseur. De taken van een acteur bestaan onder andere uit:

 • Het spelen van rollen als onderdeel van producties, theaterstukken of reclamespots
 • Bestuderen van draaiboeken en scripts
 • Inleven in de rol of personage
 • Instuderen van teksten en gebaren
 • Repeteren en oefenen
 • Opvolgen van de aanwijzigingen van de regisseur

Personalia

In je personalia vermeld je je persoonlijke gegevens zoals naam, adres, geboortedatum, e-mailadres en telefoonnummer. Daarnaast geef je in een acteurs cv extra aandacht aan uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan lengte, gewicht, haarkleur en postuur. Zo kan een werkgever een gerichte keuze maken voor bepaalde rollen. Een ander onderdeel dat je kunt vermelden in je personalia zijn de rijbewijzen waarover je beschikt. Dit is relevant voor rollen waarbij je bijvoorbeeld een auto moet besturen. Verder kun je een persoonlijke website en je LinkedIn-profiel toevoegen.

Personalia

Naam: Mike Kempens

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Vleuten

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 21 november 1995

Website: www.mikekempens.nl

LinkedIn: www.linkedin.com/mikekempens

Rijbewijs: A, AM en B

Lengte: 182 cm

Gewicht: 75 kg

Haarkleur: donkerbruin

Kleur ogen: blauw

Postuur: sportief gebouwd

Persoonlijk profiel

Je persoonlijk profiel kun je zien als het doen van auditie. Tijdens een auditie laat je zien wat je kunt om door te gaan naar de volgende ronde. Dit is met een profielschets net zo. Je wilt namelijk dat de lezer na het bekijken van je persoonlijk profiel denkt ‘interessant, hier wil ik meer over weten’. Een profielschets bestaat uit enkele zinnen waarin je iets over jezelf schrijft, over hoe je werkt en wat je ambieert.

Persoonlijk profiel

Ik ben een gedreven en enthousiaste acteur met bijna vijf jaar ervaring in het spelen in korte speelfilms, reclamespots en improvisatiestukken. Een van mijn passies is het spelen van komische rollen. De kijker op mijn hand krijgen is voor mij echt genieten. Mijn doelstelling voor de toekomst is me verder specialiseren in psychologische en misdaadrollen.

Opleidingen en cursussen

Acteur of actrice kun je op verschillende manieren worden. Talentenjachtprogramma’s zijn een manier om ontdekt te worden en door te breken. Als je serieus aan de slag wilt in de film- of toneelwereld is een opleiding onmisbaar. Je kunt bijvoorbeeld een mbo-opleiding tot Filmacteur volgen. Je leert hoe je moet acteren voor de camera. Dit kan voor een film zijn, maar ook voor het starten van een YouTube-kanaal. Welke opleiding of cursus je ook hebt gevolgd, noteer deze op je cv en toon zo je kennis en kunde.

Opleidingen

September 2013 – juni 2016, Filmacteur, Mediacollege, Amsterdam

Cursussen

Improvisatie – 2017

Masterclass musical – 2018

Werkervaring

Je werkervaring is natuurlijk een essentieel onderdeel van je acteurs cv. Het maakt niet uit of dit betaalde of onbetaalde acteerervaring is. Hoe klein je ook denkt dat je rol was, als het relevant is voor de functie, noteer deze toch op je cv. Heb je bijvoorbeeld als figurant gespeeld in een reclamespot? Ook al had je geen tekst, je toont wel aan dat je weet hoe het eraantoe gaat op een set. Wat wel belangrijk is, is dat je de waarheid nooit moet rekken. Liegen op je cv is not done. Het kan namlijk zo maar zijn dat wanneer een werkgever erachter komt dat je feiten mooier hebt gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn, je heel moeilijk nieuwe rollen vindt.

Werkervaring

September 2017 - heden, Acteur, Crimi, Utrecht

In mijn rol als acteur bij de serie Para waarbij muziek een grote rol speelt ben ik werkzaam als acteur in de speelleeftijd 17 tot 21 jaar. Mijn rol is die van topcrimineel in een ondergronds crimineel circuit. Zingen is onderdeel van mijn rol. Daarnaast werk ik samen met een aantal filmstudenten, een regisseur en professionele editors.

Juli 2016 – augustus 2017, Edelfigurant, YoungPeople, Utrecht

Als edelfigurant zorgde ik voor opvulling op de achtergrond van verschillende sets bij televisieseries en Nederlandstalige films. In deze functie maakte ik lange draaidagen waarbij ik veel heb geleerd en kennis heb opgedaan door de acteurs te bestuderen. In deze functie kwam ik prominent in beeld en had af en toe een paar regels tekst.

Nevenactiviteiten

Misschien heb je nog geen werkervaring, maar zijn er nevenactiviteiten die relevant zijn voor een potentiële werkgever. Zet deze ook op je curriculum vitae. Amateurtoneel is ook een vorm van werkervaring: je acteert of zingt, hebt voor publiek opgetreden en weet hoe je teksten uit je hoofd moet leren. Ook als je bijvoorbeeld lid bent van een carnavalsvereniging kun je dat noteren. Tijdens een optocht stap je in de huid van een ander en voer je een toneelstukje op voor de kijkers langs de kant.

Nevenactiviteiten

 • Acteur in amateurtheater Het Figuur
 • Voorzitter en lid van carnavalsvereniging De blauwe mannen

Vaardigheden en eigenschappen

Je hebt verschillende vaardigheden en eigenschappen nodig als acteur. Zo heb je een goed geheugen nodig om teksten uit je hoofd te leren, maar moet je tegelijkertijd je ook goed kunnen inleven in je rol. Omdat je soms ook negatieve feedback zult ontvangen over een bepaalde prestatie zul je goed met kritiek om moeten gaan. Plankenkoorts is natuurlijk uit den boze als acteur of actrice zijnde en ook zul je goed de aanwijzigingen van een regisseur moeten vertalen op de set. Je toekomstige werkgever leest graag meer over jouw competenties en waar jouw sterke punten liggen.

Vaardigheden

 • Sterke communicatieve vaardigheden – zeer goed
 • Improvisatie – zeer goed
 • Komische talenten – zeer goed
 • Inlevingsvermogen

Eigenschappen

 • Flexibel
 • Inlevingsvermogen

Lay-out van je acteurs cv

Meestal ontvangt een recruiter veel sollicitaties op de vacature van acteur. Als je je wilt onderscheiden van andere kandidaten is het maken van een video cv een goed idee. Hiermee geef jij de kijker een korte impressie van wie jij bent. Een opvallende manier om jezelf te presenteren. En zo kun je direct je acteertalent tonen. Ook met een professionele pasfoto kun je jezelf onderscheiden. Kies een foto uit waarop je goed jouw uiterlijke kenmerken ziet zoals de kleur van je ogen, je lichaamsbouw en je gelaatstrekken. Zorg dat de achtergrond zo rustig mogelijk is zodat jouw gezicht goed opvalt.

Naast het presenteren van jezelf moet je papieren cv er ook tiptop uitzien. Dit kun je voor elkaar krijgen door gebruik te maken van een cv template. Een ideale manier om binnen een paar stappen een professioneel acteurs cv in elkaar te zetten in de stijl en kleur die bij jou past.

Maak meteen je eigen acteurs cv!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken