CV voorbeeld reisleider
Geschreven door CV.nl, Redactie • Laatst bijgewerkt op 5 februari 2024

CV voorbeeld reisleider

Hoewel meer en meer mensen ervoor kiezen om zelf hun reis te boeken en te organiseren, zul je met wat zoekwerk nog steeds een leuke baan als reisleider of reisbegeleider vinden. Zowel vacatures in het buitenland als bijvoorbeeld reisleider voor busreizen door Nederland. Bij het solliciteren naar deze functie heb je een goed reisleiders cv nodig om je te onderscheiden van de concurrentie. Hoe je een professioneel cv schrijft als reisleider, lees je hier.

Als reisleider, reisbegeleider, host of hostess ben je verantwoordelijk voor de organisatorische en technische aspecten van een vakantieverblijf of een reis. Je fungeert als aanspreekpunt van gasten en dienstverleners op locatie. De taken van een reisleider zijn zeer uiteenlopend. Zodra de gasten aangekomen zijn op hun bestemming ontvangt de reisleider ze en begeleidt ze naar hun accommodatie. Daarnaast organiseert een reisbegeleider bijeenkomsten, excursies en uitstapjes, en handelt hij of zij klachten af van gasten. Zijn er problemen met de accommodaties of calamiteiten zoals ziekte of een ongeval, dan biedt de reisleider hulp.

Ook houdt een reisleider zich bezig met administratief werk zoals het boeken van excursies en transport, het invullen van formulieren en onderhouden van contacten. Reisleiders zijn veelal in dienst van een touroperator of een reisorganisatie. Hieronder zijn de meestvoorkomende taken te vinden van reisleiders:

 • Gasten ontvangen op plek van bestemming
 • Regelen van transfers tussen luchthaven en accommodatie
 • Gasten in- en uitchecken bij hun accommodatie
 • Klaarstaan als aanspreekpunt voor gasten
 • Plannen en organiseren van excursies
 • Contacten onderhouden met externe partijen
 • Klachten oplossen
 • Hulp en ondersteuning bieden in geval van noodgevallen

Personalia

Een reisleider wil graag als eerste de namen weten van de gasten die ze bijstaan. Dat geldt ook voor een recruiter of toekomstige werkgever. Daarom zet je bovenaan je cv je persoonlijke gegevens. Je naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres mogen niet ontbreken. Bedenk ook welke andere informatie relevant is om te vermelden. Bijvoorbeeld of je in het bezit bent van een rijbewijs. Vaak zul je tussen verschillende hotels op locatie moeten pendelen en dan is een rijbewijs een uitkomst. Ook als je solliciteert op een functie als buschauffeur/reisleider is het benoemen van het type rijbewijs een must.

Personalia

Naam: Maya Verduin

Adres: Dorpsstraat 1, 3451 BH Vleuten

Telefoonnummer: 0612345678

E-mailadres: email@adres.nl

Geboortedatum: 12 maart 1995

Rijbewijs: B

Persoonlijk profiel

Zoals je tijdens een vakantieverblijf je gasten enthousiasmeert voor leuke excursies of uitstapjes, zul je ook de aandacht van de lezer van je reisleiders cv moeten trekken. Dit doe je door een persoonlijk profiel toe te voegen. In deze profielschets zet je in een paar zinnen uiteen wie je bent, wat je doet en hoe je te werk gaat.

Persoonlijk profiel

Als reisleider zoek ik het avontuur op, letterlijk en figuurlijk. Een reis kun je tot in de puntjes organiseren, maar juist in onverwachte situaties houd ik mijn hoofd koel en zorg ik ervoor dat gasten optimaal worden geholpen. Snel de juiste beslissingen nemen en het bedenken van innovatieve oplossingen zijn de leukste elementen van mijn werk.

Opleidingen en cursussen

Ga je als reisleider of reisbegeleider aan de slag dan heb je een opleiding in de toerisme gevolgd. Bijvoorbeeld de mbo-opleiding Toerisme & Recreatie of Commercieel Toeristisch Management. Omdat er meerdere opleidingen zijn die je klaarstomen voor werken in de reisbranche is het handig om duidelijk te vermelden wat je hebt gestudeerd, waar en of je je diploma hebt gehaald.

Opleidingen

Mbo Commercieel Toeristisch Management

ROC, Amsterdam

September 2013 – juni 2015

Cursussen

Aansprakelijkheid bij reizen – 2016

Duits voor de reisbranche – 2017

Werkervaring

Recruiters willen graag lezen wat jouw toegevoegde waarde is. Je werkervaring uit de doeken doen is een uitstekende manier om te laten zien wat je in huis hebt. Heb je nog weinig werkervaring? Vermeld dan eventuele stages die je hebt gelopen of andere relevante werkervaring. Het is aan te raden om bij het omschrijven van je werkervaring te vermelden om wat voor soort reizen het gaat, wat de doelgroep is en wat je taken zijn geweest.

Werkervaring

Juli 2015 – heden, Reisleider, Holidayz, Utrecht

Als reisleider sta ik dag en nacht klaar voor gasten van complete groepsreizen naar zowel zonnige en warme bestemmingen als wintersportoorden. Het merendeel van de gasten komt uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Naast het verzorgen van de gasten tijdens hun verblijf, voer ik ook de volgende taken uit:

 • Welkomstenveloppen voorbereiden
 • Transfers organiseren van de luchthaven/treinstation naar de accommodatie
 • Informatiebijeenkomsten organiseren
 • Verkopen van excursies
 • Afhandelen van klachten

Stages

Een belangrijk onderdeel van een opleiding in de toeristische sector is het lopen van stages. Tijdens deze stages doe je belangrijke praktijkervaring op die een aanvulling zijn op je werkervaring op je reisleiders cv. Vermeld bij je stages waar je hebt stagelopen, wat voor soorten reizen je aanbood en wat je taken waren.

Stages

Mei 2014 – oktober 2014, Stagiaire reisleiding, Corendon, Turkije

Als stagiaire reisleiding verzorgde ik gasten in een van de bekendste badplaatsen in Turkije. Mijn hoofdtaak was de gasten 24 uur per dag, zeven dagen per week de juiste dienstverlening bieden tijdens hun zonvakantie. Mijn taken bestonden uit:

 • Vertegenwoordigen van Corendon op locatie
 • Gasten ontvangen op de luchthaven
 • Informatiebijeenkomsten organiseren en geven
 • Hotelbezoeken afleggen
 • Calamiteiten oplossen
 • Kantoorwerkzaamheden uitvoeren

Vaardigheden en eigenschappen

Om als aanspreekpunt te fungeren van vakantiegasten moet je over bepaalde vaardigheden en eigenschappen beschikken. Zo moet je zelfstandig kunnen werken, uitstekend om kunnen gaan met mensen en ze kunnen enthousiasmeren. Het is jouw taak als reisleider om te zorgen dat het je gasten aan niets ontbreekt. Dit houdt ook in dat je goed om moet kunnen gaan met ontevreden gasten die klachten hebben. Stevig in je schoenen staan en flexibel ingesteld zijn, zijn onmisbaar als reisleider. Bij onverwachte gebeurtenissen zul je namelijk in alle kalmte moeten handelen.

Vaardigheden

 • Communicatieve vaardigheden – zeer goed
 • Organisatorische vaardigheden – zeer goed

Eigenschappen

 • Zelfstandig werken
 • Service- en salesgericht
 • Groot verantwoordelijkheidsgevoel

Talen

Het spreekt voor zich dat je talenkennis een grote rol speelt als je werkzaam bent in de toeristische sector. Laat daarom zien dat jij je talen beheerst. Schrijf niet alleen op welke talen je spreekt, maar ook op welk niveau. Dit kan een doorslaggevende factor zijn in het sollicitatieproces. Houd er wel rekening mee dat je je talenkennis niet beter voor laat komen dan dat deze in werkelijkheid is. Zelfs een kleine leugen kan grote gevolgen hebben. Wees dus altijd eerlijk op je cv.

Talen

Nederlands - moedertaal

Engels - vloeiend

Duits - vloeiend

Lay-out van je reisleiders cv

Wil je dat je cv opvalt tussen alle andere? Zorg er ten eerste voor dat deze goed leesbaar is. Een goed leesbaar curriculum vitae bevat voldoende witruimte, een goede indeling en gebruik van titels en koppen. Daarnaast kun je je document personaliseren door kleuraccenten en lettertypes toe te voegen. Houd er wel rekening mee dat je cv geen letterkermis wordt. Maximaal twee verschillende lettertypes zorgen voor een duidelijk en aantrekkelijk cv. Een vriendelijke foto op je cv mag eigenlijk niet ontbreken als je solliciteert op een functie als reisleider. Jij gaat immers als gezicht van de organisatie fungeren. Ligt jouw talent niet bij het ontwerpen van een mooie lay-out? Online zijn er tal van professionele lay-outs te vinden waarmee jij boven de rest uitsteekt.

Maak meteen je eigen reisleiders cv!

Delen via:
CV.nl
Redactie
Met praktische tips, marktinzichten en deskundig advies helpt het team van CV.nl werkzoekenden een sterke CV en sollicitatiebrief te schrijven. Zo draagt het team bij aan de volgende stap in een geslaagde carrière.

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken