Lees hoe je als student een interessant cv maakt

Lees hoe je als student een interessant cv maakt

Ben je op zoek naar studentenwerk, een stageplaats of je eerste ‘echte’ baan? Vaak heb je als student of scholier niet zoveel werkervaring en kan het vullen van een student cv best lastig zijn. Toch kun je ook als student een interessant cv maken om bovenop die stapel cv’s terecht te komen.

Als student sta je aan het begin van je carrière. Naast een paar bijbaantjes heb je misschien weinig relevante werkervaring opgedaan. Dat is ook meteen je grootste uitdaging: hoe maak je als student of scholier toch een interessant cv? Door de aandacht te vestigen op je opleiding, je vaardigheden en je nevenactiviteiten. Deze combinatie is in feite jouw werkervaring als student!

Leg uit wat voor opleiding je doet

Op de meeste cv’s vind je het kopje ‘Opleidingen’ terug. Maar alleen de naam van je opleiding zegt misschien niet zoveel. Geef uitleg over de opleiding die je volgt bij het maken van je student cv. Beschrijf in een paar zinnen wat je hebt geleerd. Vergeet niet om eventuele specialisaties en minors te noteren.

Nevenactiviteiten: van afstudeerscriptie tot studentenvereniging

Je bent vast niet de enige student van je opleiding die op zoek is naar een stageplaats, bijbaan of een baan voor na je afstuderen. Hoe kun je je nu onderscheiden van je medestudenten? Door in te zoomen op nevenactiviteiten. Je nevenactiviteiten zijn een onderdeel van jouw ‘werkervaring’ als student. Zet dit onderdeel dan ook hoog op je student cv.

Ben je bijvoorbeeld lid van een studentenvereniging? Schrijf het op. Misschien organiseer je geregeld activiteiten voor de vereniging: je leert omgaan met verantwoordelijkheden, netwerken en ontwikkelt managementkwaliteiten. Kwaliteiten die een werkgever graag terugziet bij een sollicitant.

Ook studieprojecten zijn een goede activiteit om te noemen. Wat was je rol tijdens deze projecten? Welke vaardigheden heb je ontwikkeld en welke doelen heb je behaald? Vergeet ook zeker je afstudeerscriptie niet te vermelden. Beschrijf hiervan kort de probleemstelling, wat je hebt gedaan en wat het onderzoek heeft opgeleverd.

Bijbanen vermelden? Doe het op deze manier

Graag je bijbaantjes vermelden op je cv? Giet ze dan in een vorm die interessant is voor de lezer. Alleen de titel ‘Vakkenvuller bij supermarkt X’ vermelden onder het kopje werkervaring zegt niet zoveel. Leg uit waarom dit bijbaantje relevant is bij het solliciteren naar die stage, bijbaan of functie. Je kunt de volgende vaardigheden benadrukken als vakkenvuller:

  • Je bent klant- en servicegericht
  • Je werkt secuur
  • Je bent sociaal ingesteld
  • Je voert taken nauwgezet uit

Natuurlijk kun je deze manier van verpakken ook bij andere bijbanen gebruiken. Serveerster in een restaurant: je hebt horeca-ervaring opgedaan en je bent stressbestendig. Callcentermedewerker: je kunt omgaan met targets en je weet mensen voor je te winnen.

Relevante stages vallen ook onder werkervaring

Heb je al eerder stagegelopen als student of scholier? Voeg dit toe aan je werkervaring en vermeld erbij dat het om een stage gaat (bijvoorbeeld in het omschrijvingsveld). Recruiters willen altijd het vakje ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’ aanvinken bij het lezen van een cv. Als stagiair heb je kennisgemaakt met het bedrijfsleven en laat je zien dat je in een professionele omgeving kunt werken. Check: geschikt!

Hobby’s en interesses: onderscheid jezelf

Heb je hobby’s of interesses die het vermelden waard zijn? Deel deze met je toekomstige werkgever. Er zijn veel studenten die dezelfde opleiding volgen, maar iemand die daarnaast portrettekenaar is, onderscheidt zich van de rest.

Als portrettekenaar ben je creatief en heb je oog voor detail. Doe je mee aan hardloopwedstrijden? Dan laat je zien dat je gemotiveerd bent en beschikt over een flinke dosis discipline.

Door je hobby’s en interesses te noemen, laat je een stukje van jezelf zien.

Schrijf een persoonlijk profiel op je student cv

Zeker als je zeer beknopte werkervaring hebt, is het toevoegen van een persoonlijke noot aan je cv een must. Je vaardigheden staan overzichtelijk in een rijtje; nu is het tijd om je persoonlijk profiel te schrijven. Laat de lezer zien wie jij bent. Vertel in een aantal zinnen iets over jezelf.

  • Waar ben je goed in?
  • Wat zijn je ambities?
  • Waar ligt je passie?
  • Wat zoek je in een nieuwe baan of stageplek?
  • Wat maakt jou uniek?

De persoonlijke introductie is de eerste stap voor je toekomstige werkgever om jou beter te leren kennen.

Kies voor een vaardigheden cv

Bij gebrek aan werkervaring kun je ook ervoor kiezen om de focus van je curriculum vitae te verleggen van opgedane werkervaring naar je vaardigheden en kwaliteiten. Laat zien wat je kunt in plaats van wat je gedaan hebt met een vaardigheden cv.

Waar ben je goed in? Waarom ben je daar goed in? Door jouw sterke punten en specifieke kennis en vaardigheden in de schijnwerpers te zetten, creëer je een uniek cv waarmee je je potentiële werkgever of stagebegeleider voor je kunt winnen.

Een glimlach als binnenkomer

Wil je een goede eerste indruk maken, ook al is het op papier? Zorg voor een geschikte foto bovenaan je student cv. Het toevoegen van een foto zorgt er niet alleen voor dat jouw curriculum vitae persoonlijk wordt; je toekomstige werkgever zal jouw sollicitatie met foto langer onthouden. Lach dus op die foto! Een glimlach straalt vertrouwen uit en werkt aanstekelijk.

Jouw foto is de eerste indruk die de lezer van je cv van jou krijgt.

Interessant student cv, óók zonder werkervaring

Een interessant cv maken als student of scholier? Natuurlijk kan dat! Met bovenstaande tips creëer jij een uniek student cv waarmee je werkgevers ervan overtuigt jou te selecteren voor die baan of stage. Leg de focus op je opleiding, schrijf een pakkende profielschets en vermeld alle relevante nevenactiviteiten als ‘werkervaring’. Ook zonder veel werkervaring vul jij je cv met interessante informatie voor die leuke stage of droombaan.

Delen via:

Maak het verschil met je CV

Gegevens invullen, professionele template selecteren en direct downloaden.

CV maken